Zsidó önvédelem Antwerpenben

Zsidó önvédelem Antwerpenben

1980 júliusában Antwerpenben egy libanoni arab terrorista kézigránátot dobott egy csoport zsidó gyerek közé akik egy buszra vártak mely az Agudat Jiszráel ortodox nyári táborába vitte volna őket. A tizenöt éves David Kahane meghalt és huszan megsebesültek.

 

Ennek az eseménynek a hatására alakult meg az Irgun Hasomrim, az „Őrök” szervezete. Ez a zsidó aktivistákból álló szervezet a helyi rendőrséggel együttműködve a zsidó intézmények biztosítását végzi.

Sokáig majdnem kizárólag nem vallásos tagok vettek részt a szervezet munkájában de az elszaporodó antiszemita incidensek és a 2014 májusában a Brüsszeli Zsidó Múzeumban végrehajtott terrortámadás után megváltozott a helyzet. Mintegy ötven ultraortodox önkéntes csatlakozott a szervezethez és vett részt a helyi rendőrség által tartott kiképzésen.

Még az őszi ünnepek előtt az Irgun Hasomrim nagyszabású találkozót szervezett melyen Belgium illetve Antwerpen város rendőrparancsnokai is részt vettek. A gyűlésen számos rabbi és zsidó vezető jelent meg, a város litván és)haszid közösségeinek a képviseletében. A találkozón résztvevő David Mose Lieberman rabbi hangsúlyozta, hogy a Tóra parancsa szerint Uvacharta bachaim – „Válaszd tehát az életet” (Dvarim 30:19) vagyis minden résztvevőnek teljes erejével segítenie kell a szervezet munkáját.

Az utóbbi hetek antiszemita eseményei után rgun Hasomrim fokozott éberségre és óvatosságra hívta fel a zsidó közössőg tagjait.

F: zsido.com