Balog Zoltán: 6 milliárd forintra nő a rászorulók üdülési támogatása ebben az évben

Duplájára nő a rászorulók üdülési támogatása

6 milliárd forintra nő a rászorulók üdülési támogatása ebben az évben – jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón.

A kormány 2010-es megalakulása óta kiemelt figyelmet fordít a szociálisan rászorulók segítésére – mondta a kormányszóvivő. A szociálisan rászorulók segítségére Kurucz Éva példaként említette a kormány eddigi intézkedései közül a gyermekek ingyenes étkeztetését, amire 2015-ben már 58 milliárd forintot fordít a kormány; az újonnan bevezetett ételcsomagprogramot, amire 34 milliárd forintot tervez költeni a kormány a 2014-2020-as időszakban. Hasonló eredmény több mint 700 ezer gyermek ingyenes tankönyvhöz juttatása, valamint a 3 milliárd forint keretösszegű szociális tűzifa program.

A kormány egy igazságos, átlátható szociális üdültetési rendszert épített ki, amely egyértelműen a közjót szolgálja – mondta a kormányszóvivő. A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány erre az évre újabb pályázatokat hirdet meg összesen 6 milliárd forint értékben – tájékoztatott Kurucz Éva.

A kormány a nemzetközileg is elismert szociális üdültetési programot folytatja – közölte Balog Zoltán. Az emberi erőforrások minisztere emlékeztetett: a programot az Európai Nagycsaládosok Szövetsége nagydíjjal tüntette ki elmúlt évi portugáliai kongresszusán.

„Az elmúlt három év alatt az azt megelőző húsz év legnagyobb gyermektáboroztatási rendszere jött létre Magyarországon, az utóbbi három évben több mint 10 milliárd forintból 400 ezer embernek, köztük 200 ezer gyermeknek teremtettük meg üdülési lehetőségét” – tette hozzá a miniszter. „A tavalyihoz képest majdnem 50 százalékkal növeli a kormány a pályázatok forrásait” – mondta Balog Zoltán.

A miniszter közölte: eddig 3 ezer hátrányos helyzetű kisgyermeket értek el, reményei szerint ez a szám 2015-ben 15 ezerre nő és növelni szeretnék a programban résztvevő határon túli gyermekek számát is. Az Erzsébet-program keretén belül hárommilliárd forintot szánnak a nyugdíjasok, nagycsaládosok, fogyatékosok pihenésére, és ugyancsak hárommilliárd forintot szánnak a gyermekek nyári táboroztatására.

Ma válnak elérhetővé a legújabb pályázatok a www.erzsebetprogram.huoldalon – jelentette be Guller Zoltán, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány Kuratóriumának elnöke, aki egyúttal a programban részt vevők folyamatosan bővülő számáról is beszámolt.

Hozzátette: a pályázatok beadása lépcsőzetesen történik, először a nyugdíjasok számára biztosított üdülési- és fürdőpályázat jár le, 30 nap múlva. A nyugdíjas üdülési pályázatnál 5 ezer forint önerőt kell befizetni, a fürdőjegy-pályázaton pedig 2500 forint befizetésével országosan 60 fürdőt vehetnek igénybe a nyugdíjasok. A nagy érdeklődésre tekintettel a keretösszeget 30 százalékkal megemelték a tavalyihoz képest.

A gyermektábori pályázatok is megjelentek pénteken az alapítvány internetes oldalán, a gyerekek ezer forint önerő mellett vehetnek részt a hatnapos, teljes ellátást és egész napos programokat biztosító táborokban. Tavaly 200 ezer gyermek jutott így üdülési lehetőséghez – tette hozzá.

Guller Zoltán elmondta: tavaly 43 ezer nagycsaládos vett részt a programban, az ő pályázataikat február 12-ig várják, de külön pályázatok vannak a fogyatékossággal élőknek, a közlekedési valamint a postai ágazatban dolgozóknak illetve a köznevelési intézményekben foglalkoztatottaknak.

A videó letölthető a kormany.hu sajtószobájában.