A cukorbetegség elkerülhető a halacha segítségével!

A cukorbetegség elkerülhető a halacha segítségével!

A zimankós, téli hónapok alatt kevesebb időt töltünk a szabadban, ami arra is hajlamosít, hogy az ott végzett szabadidős tevékenységeket (pl. a biciklizést, futást, vagy a sétát) felváltsuk a szobánk rejtekében való olvasgatással, tanulással esetleg tévézéssel. Eközben persze édességeket majszolunk, mit sem sejtve, hogy ezzel miféle veszélyeket szabadíthatunk magunkra. A lehetséges következmény elképesztő: akárcsak Magyarországon, Izraelben is népbetegséggé vált a cukorbetegség.

 

Megdöbbentő tények

Izraelben kb. félmillió ember szenved a 2-es típusú cukorbetegségben, valamint kétszázezer, akinél már megjelentek a tünetek, de még nem alakult ki maga a betegség. Ugyanakkor ez a kétszázezer sem érezheti magát biztonságban, mert az ún. prediabéteszes állapot az esetek 40%-ban súlyosbodik, és pár éven, de akár hónapokon belül is megjelenik maga a cukorbetegség. Az érintett lakosság aránya Magyarországon és Izraelben közel ugyanakkora: kb. 6-7%.

Az izraeli egészségügyi tárca éves kiadásainak egy ötödét költi diabétesz gyógyszerekre, inzulinra. A diabétesz és szövődményei itt a negyedik leggyakoribb haláloknak számítanak: évente 2500-an veszítik el az életüket a cukorbetegség miatt. Sőt mi több, ha nem történik lényeges változás ezen a téren, akkor 2030-ra az izraeli társadalom 12,5%-a fog a 2-s típusú diabétesztől szenvedni.

A 2-es típusú cukorbetegség általában felnőttkorban (40 éves kor környékén) alakul ki olyan egyébként elkerülhető helytelen életviteli szokások miatt – mint a sport hiánya, és a zsíros, hizlaló ételek fogyasztása.

 

Mit mondanak a zsidó bölcsek?

Érdekes módon a zsidó bölcsek már több száz évvel ezelőtt megadták a receptet a problémák elkerülésére. A 12. században élt Rambamról tudni szokás, hogy Szaladin szultán háziorvosaként rendkívüli tudásra tett szert az egészségügy területén. A Hilchot Deot c. műve negyedik fejezetében hasznos tanácsokat adott a számunkra (14-15 halacha):

„A túlevés méreg az ember teste számára. Ez a betegségek fő oka. A legtöbb betegséget az egészségtelen ételek, és a túlzott táplálék bevitel okozza, (még akkor is, hogyha ebben az esetben egyébként egészségesek.) Ezt már Salamon király is megjegyezte a Példabeszédében: aki vigyáz a szájára és a nyelvére, az megőrzi a lelkét a gyötrelmektől (Példabeszédek 21:23). Arra gondolt, hogy meg kell őrizni a szánkat a káros ételekről, és a nyelvünket a fölösleges beszédtől. ”

 

Mire figyeljünk az étkezések során?

Mi számít káros ételnek a cukorbetegség szempontjából? Elsősorban a magas kalória tartalmú, zsíros ételek. Érdemes tisztában lennünk a napi kalória szükségletünkkel, és azzal is, hogy melyek ételek mennyit tartalmaznak. A friss zöldségekből és gyümölcsökből bármennyit fogyaszthatunk, a problémát főleg a feldolgozott, kész – valamint a cukros ételek jelentik. Általában jobb, ha saját magunk főzünk, hiszen akkor el tudjuk kerülni az adalékanyagokat vagy tartósítószereket. Ha megnézzük a nemzetközi chabad oldalát, a www.chabad.org -ot, akkor ott számtalan jobbnál jobb, hagyományos zsidó, viszont egészséges étel receptjét találjuk.

Az ételek elkészítésénél fontos megjegyeznünk, hogy előnyösebb, ha a cukorbeteg és a veszélyeztetettek fehér liszt helyett teljes kiőrlésűt használnak. A teljes kiőrlésű liszttel készült termékekben lévő cukor ugyanis lassabban szívódik fel, ezáltal kevésbé emeli a vércukrot. Az a különbség a fehér és a teljes kiőrlésű liszt között, hogy az utóbbi tartalmazza a búzaszem külső rétegeit (korpát)  és a csírát is. (Fontos tudni, hogy a kasrut törvények szerint a lisztet felhasználás előtt át kell szitálni. Ennek módszereiről a rabbiknál kell érdeklődni).

Ha viszont nem akarunk kalóriaértékeket számolgatni vagy nincs módunk, esetleg időnk főzni, akkor is érdemes megszívlelni azt az alapszabályt, hogy minden esetben valamivel a teltség érzetének a kialakulása előtt megálljt kell parancsolnunk magunknak. A zsidó életmód törvényeket, a halachát tartalmazó Sulchan Aruch (32:3) szerint „ahhoz az ember megőrizze az egészségét, ügyelnie kell arra, hogy csak egy átlagos mennyiséget egyen testfelépítéséhez mérten: nem túl keveset, de nem is annyit, hogy teletömje magát”, ez a szabály szombaton is érvényes, bár akkor kicsit engedékenyebbek vagyunk magunkkal szemben.

 

Halacha és testedzés?

Az étkezés mellett a másik nagyon fontos terület a testedzés.

Rambam azt mondja, hogy „ameddig az ember testgyakorlatokat végez, melyek során ki is fárad, nem eszi tele magát a teltség szintjéig és laza széklete van, addig nem fog betegségektől szenvedni, és az ereje is nőni fog…Aki azonban tétlen, és nem sportol, nem üríti ki a beleit akkor, amikor szükséges, vagy pedig székrekedésben szenved, akkor még abban az esetben is fájdalmai lesznek a testében, és elveszíti az erejét, hogyha egyébként helyesen étkezik és betartja az orvostudomány többi szabályát.”

Moshe Dovid Lebovits rabbi egyik egészséggel kapcsolatos írásából azt tanultam, hogy a Gemara

megírásának a korában a futás volt az egyik legelterjedtebb testedzési forma a zsidók körében.

Viszont már az ősapáinknak is voltak módszereik a testük karbantartására. Gondoljunk például Jákóbra, aki annak ellenére, hogy ideje jó részét Izsák sátrában, tanulással töltötte – mégis szert tudott tenni akkora fizikai erőre, hogy egy angyallal is megmérkőzhetett, valamint egy hatalmas zárókövet is képes volt a kút szájáról legördíteni, ami által Ráchel juhait megitathatták.

Nem jó kifogás tehát a szellemi foglalkozást űzők számára sem a testedzés elmellőzése.

A hűvös, télies időjárás persze kiváló lehetőséget nyújt a tétlenség megmagyarázására – mégse tegyünk így. Ha fontos számunkra, hogy egészségesek maradjunk, akkor fogadjuk meg bölcseink tanácsát. Hiszen tudjuk: „Ép testben ép lélek”.

 

Források:

 

Kicur Sulchán Áruch

Maimonidész: Hilchot Déot

en.wikipedia.org/wiki/Maimonides

www.hazipatika.com/napi_egeszseg/cukorbetegseg/cikkek/a_cukorbetegseg_megelozese/20130905101800

www.chabad.org/library/article_cdo/aid/910344/jewish/Deot-Chapter-Four.htm

www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4458036,00.html

www.socialfinance.org.il/social-impact-bonds/42/reducing-development-type-2-diabetes-in-high-risk-pre-diabetics

Moshe Dovid Lebovits: Halachically Speaking 10/8

Staying Healthy in Halacha

Novosztyi c. orosz nyelvű izraeli lap cukorbetegségről írt cikke (12.05)