Izrael szerint Katar kiutasította a Hamász vezetőjét

Izrael szerint Katar kiutasította a Hamász vezetőjét 

Forrás: MTI | M1

masal-hamas

Háled Mesaal, a Hamász radikális palesztin szervezet politikai vezetője eddig az Öböl-menti olajmonarchiában élt. A Hamász illetékesei tagadták a hírt.

Az izraeli kormány keddi állítása szerint Katar kiutasította területéről Háled Mesaalt, a Hamász radikális palesztin szervezet politikai vezetőjét, aki eddig az Öböl-menti olajmonarchiában élt. A Hamász illetékesei tagadták a hírt.

Az izraeli külügyminisztérium közleményében azt írta, üdvözli, hogy Katar erős izraeli diplomáciai nyomás hatására úgy döntött, kiutasítja területéről és Törökországba toloncolja Mesaalt. A közlemény azt is leszögezte, Izrael reméli, hogy „a török kormány is felelősségteljesen, (Katarhoz) hasonló módon jár majd el” a Hamász-vezérrel kapcsolatban.

Ugyanakkor a palesztin szervezet illetékesei tagadták az izraeli közleményben foglaltakat. Mesaal egyik közeli tanácsadója az AP amerikai hírügynökségnek például azt mondta, hogy jelenleg is Katar fővárosában, Dohában tartózkodik a Hamász-vezetővel együtt. Szintén tagadta Mesaal kiutasításának hírét a Hamász katari szóvivője és egy gázai tisztségviselője is.

Hasonlóképp a török külügyminisztérium arról számolt be, nincs tudomása arról, hogy Katar Törökországba toloncolta volna Háled Mesaaalt vagy erre készülne. Katar egyelőre nem kommentálta az izraeli bejelentést.

Mindazonáltal ha a hír mégis igaznak bizonyulna, az megfigyelők szerint jelentős diplomáciai győzelmet jelentene Izrael számára, amelynek esküdt ellensége az annak idején Izrael elpusztítására felesküdött, a Gázai övezetet 2007 óta irányítása alatt tartó Hamász.

Az utóbbi években a Hamász két korábbi kiemelkedő támogatójától, Szíriától és Irántól is egyre kisebb segítséget kapott, és érzékenyen érintette korábbi szövetségese, az iszlamista Mohamed Murszi egyiptomi elnök hatalmának megdöntése is.

Idén nyáron a Hamász és az izraeli hadsereg 50 napos háborút vívott egymással a Gázai övezetben, amelyben mintegy 2100 palesztin és 72 izraeli vesztette életét.