A hamasz palesztin árvák izraeli látogatását akadályozza

A Gázai övezetet uraló Hamász megakadályozta, hogy az övezetből 37 gyerek Izraelbe látogasson az ottani kibucmozgalom és izraeli arab vezetők szervezésében.

www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4608572,00.html

A gázai belügyminisztérium bejelentette vasárnap: azért nem engedélyezte, hogy a – többségükben a Hamász és Izrael ez év nyarán vívott harcai óta árva – gyerekek elutazzanak egy hétre az övezetből, mert Izraelben zsidó „telepeket és megszállt városokat keresnének fel”.

 

חמאס מנע ביקור יתומים בארץ: „שטיפת מוח”
37 ילדים פלסטינים שאבותיהם נהרגו ב”צוק איתן” אמורים היו לבקר בעוטף עזה וברהט, אך אחרי שהמתינו שעות במעבר ארז חמאס סירב לאשר את כניסתם לישראל. המארגנים: „כבר הכנו ממתקים, נמשיך במאמצים להביאם”

הכול כבר היה מוכן במחסום ארז הבוקר (יום א’): שולחן עם כיבוד ומתנות, מקבלי אורחים בנקודות היעד, אבל ברגע האחרון חזרו בהם אנשי חמאס ולא אפשרו את כניסתם של 37 יתומים בני 12-5 מעזה. חמאס הודיע שהוא מתנגד לביקורים המבטאים נורמליזציה והוסיף: „המפגשים האלו הם שטיפת מוח לילדים הפלסטינים כדי שישכחו את הסוגיה הפלסטינית ויוותרו על עקרונותיהם”. במקביל, נערכו בעזה תהלוכות מחאה על העיכוב בשיקום הרצועה. פלסטינים התקרבו לגדר וצה”ל ירה לעברם.

Jóél Marsak, a kibucmozgalom, az egyik fő izraeli baloldali szervezet szóvivője azt mondta az AFP hírügynökségnek, a céljuk az volt, hogy a 12-15 éves gyerekek „jó levegőn legyenek, és megismerkedjenek hasonló korú izraeli gyerekekkel”. A helyi izraeli arab hatóságokkal közösen szervezett látogatás során a palesztin gyerekek eljutottak volna határ menti kibucokba, Kafr-Kászem arab faluba, egy Tel-Avivhoz közeli állatkertbe, s Ciszjordániában találkoztak volna Mahmúd Abbász palesztin elnökkel.

„A Sin Bét (izraeli belbiztonsági szolgálat) is zöld utat engedett a gyerekek és öt kísérőjük belépésének Izraelbe” – mondta Marsak. Ijád Bozum palesztin szóvivő a Hamász vezette belügyminisztériumból viszont azt hangoztatta, hogy a vizit megtiltásának célja „gyerekeink és népük kultúrájának megvédése” volt az Izraelhez fűződő kapcsolatok normalizálásától, és a Hamász gondoskodni fog arról, hogy egy ilyen utazás „soha ne történhessen meg”. Az iszlamista mozgalom nem ismeri el Izrael jogát a létezéshez.

Az AFP hírügynökség egy fotósa látta, amint a 37 gyerek buszát visszafordítják a Hamász biztonsági erői a Gázai övezet északi részén lévő Bét-Hanúnnál lévő határátkelőtől.

MTI / YNET / BPI.HU