Irány a 20. Kneszet Jichak „Buzsi” Herzog, az Ávodá (Munkapárt)– Cipi Livni vezette Hátnuá

Irány a 20. Kneszet bhirot2015

 

 

A nagy eséllyel kialakuló jobboldali-konzervatív Likud – ultravallásos koalíció ellensúlyozására próbál meg kormányképes balközép koalíciót létrehozni Jichak „Buzsi” Herzog, az Ávodá (Munkapárt) vezetője a Cipi Livni vezette Hátnuá párttal. 

www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4602055,00.html

 

 

livni.hercog

הרצוג ולבני הודיעו על איחוד ורוטציה: „מרכז ציוני מול ימין קיצוני”
יו”ר העבודה ויו”ר התנועה בישרו במסיבת עיתונאים דרמטית על איחוד כוחות. אם ינצחו, לבני תכהן אחרי שנתיים כראש הממשלה. הרצוג „נחליף את השיתוק ביוזמה ואת הקיבעון בחזון”. לבני: „הרצוג יהיה ראש ממשלה מצוין”

A nagymúltú szociáldemokrata párt Ben Gurion vezetésével a Mápáj nevet viselte, 1968-ban vette fel az Ávodá nevet. A most még csak körvonalazódó párt vagy pártszövetség a nevét is megváltoztatná, de benne maradna az „Ávodá” szó.

Avigdor Lieberman és Mose Kahlon pártközi megegyezést írtak alá a Jiszráél selánu párt és Kahlon leendő pártja között a mandátumszerzéshez szükségesen túli szavazatok átszámításához a másik párt javára (heszkém odáfim).

Új, a középtől valamivel jobbra álló, de pragmatikus centrista párt alakulásának vagyunk tehát tanúi, amelynek két alkotója a százezres nagyságrendű oroszajkú szavazóbázissal rendelkező, legutóbb a Likuddal választási egyezségben volt Jiszráél selánu párt – amelyet Lieberman azóta felmondott – és Mose Kahlon, aki kivált a Likudból és önálló pártot szándékozik alapítani a Likud szociális politikájával elégedetlen tömegekre alapozva. ◙

Bejegyezte: Halmos László d