Megegyeztek a zsidó szervezetek a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújításáról

Megegyeztek a zsidó szervezetek a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújításáról

imak 1– Megegyezett a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) a fővárosi VII. kerületi Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújításának menetéről – tájékoztatta a BZSH hétfőn az MTI-t.

A közlemény szerint a Mazsihisz és a BZSH hétfőn megállapodott abban, hogy a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítása keretében tervezett Együttélés Háza projektet közösen valósítják meg, figyelemmel a hitélet újraindítására is.
A Mazsihisz és a BZSH februárban javasolta a kormánynak, hogy közösen hozzanak létre egy olyan intézményt, amely a magyar-zsidó együttélést, a magyar és a zsidó kultúra közösen létrehozott értékeit mutatja be.
A hétfői megállapodás értelmében a BZSH a zsinagóga bejegyzett tulajdonosaként hozzájárul ahhoz, hogy a kormány a Mazsihisszel kössön szerződést, amelyben a BZSH szerződő partnerként vagy ellenjegyzőként vesz részt.
A megállapodásról tájékoztatták a kormányt is – írták.
A tájékoztatás szerint a munkaértekezleten részt vevő Heisler András Mazsihisz-elnök, Kunos Péter, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója és Schwezoff Dávid, a BZSH ügyvezető igazgatója „konstruktívan keresték a Rumbach-projekt kapcsán mindkét szervezet céljai és javaslatai érvényre juttatásának módját”.
Kunos Péter november 4-én kérte nyílt levélben Schwezoff Dávidot, hogy a BZSH és a Mazsihisz működjön együtt a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújításában. Kunos Péter akkor arra figyelmeztette a BZSH ügyvezetőjét, hogy ha nem sikerül megállapodniuk, félő, hogy nem kapják meg a kormánytól a felújításra szánt pénzt.
Sajtóhírek szerint a kormány 2,7 milliárd forintot szán a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítására.