Gettó a Klauzál téren

Gettó a Klauzál téren

 

 

jizkorbaner

Ahol 70 évvel ezelőtt tömegsírok és halottak százai feküdtek a hótól takartan a szabad ég alatt, ott most egyszerre két kiállítással emlékezik az áldozatokra Erzsébetváros és az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár.

”Budapest 100 évvel ezelőtt még az európai zsidóság egyik központja volt, és többek között ennek a ténynek is köszönhette világvárossá fejlődését. Felbecsülhetetlen, azaz érték, amit, a magukat büszkén magyarnak valló fővárosi zsidó polgárok az építészetben, a gazdaságban, a kultúrában Budapestnek adtak. Ahogy az veszteség is felbecsülhetetlen, amit a zsidó polgárok jogfosztása, üldözése, és részbeni elpusztítása okozott.”- emlékeztetett Dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes A pesti gettó emlékezete” című, Klauzál téri kiállítás megnyitóján

Hutiray Gyula Erzsébetváros alpolgármestere a 70 évvel ezelőtti borzalmas eseményeket idézte kiemelve, hogy ezeknek az események soha nem merülhetnek feledésbe.

A magyar, amerikai, izraeli és német forrásokból összeállított, emlékeztető történeti kiállításon még soha nem látott, megdöbbentő képek és dokumentumok jelennek meg a gettó

áldozatairól, tömegsírjairól, temetkezéséről, a gettólakók kivonulásáról. A Trauma – Tér – Terápia alcímet viselő kortárs képzőművészeti kiállításon a művészek Holokauszt reflexiója sokkal erősebben kötődik az egyéni emlékezet, illetve a művészi átírás, szubjektív átértelmezés lehetőségeihez.

„A kiállító művészek a Holokauszt utáni „harmadik generáció” tagjai, akinek bár egyéni és örökölt emlékei sokfélék lehetnek tágabb értelemben vett kulturális identitásuknak mégis szerves részét képezi a Holokauszt traumája és az arra adott, önvizsgálatból fakadó egyéni vélemény. A kiállítás egyik feladata, hogy szembesítse a látogatókat Erzsébetváros történetének legsúlyosabb drámájával, hogy az „áldozatok” szó valóságos értelmet nyerjen. A kiállítás másik célja, hogy bemutassa kortárs fiatal művészek reflexióit a gettó és a hely történetére.”- emelte ki beszédében Szabó Noémi művészettörténész.

A Klauzál téren felállított gettó és a falai közt létrehozott Trauma – Tér – Terápia kiállítások minden nap 10:00 -18:00 óráig látogathatók 2014. november 29. és 2015. január 18. között.

A belépés díjtalan.

”A kiállításon megrázó felvételek is szerepelnek, ezért kérjük, hogy kiskorúak csak felnőtt kísérettel látogassák!”- hívják fel a figyelmet a szervezők.

2014. november 29. sztorma HCJD