Ronald Lauder hangsúlyozta, hogy a görög és a magyar zsidóság problémáira kiemelt figyelmet fordítanak.

A Zsidó Világkongresszus igazgató konferenciája Prágában

 

F:Mazsihisz
A Zsidó Világkongresszus első alkalommal tartotta meg tagszervezeteinek igazgatói konferenciáját Prágában, 2014. november közepén. A helyszín jelentősége az, hogy az akkor még Csehszlovákia éppen 25 évvel ezelőtt hagyta maga mögött a szovjet típusú berendezkedést és tért át a demokráciára, a többpártrendszerre.


zsvkpr__ga_1.jpg

A konferencia résztvevői (Dél-Amerikától az Egyesült Államokon keresztül Ausztráliáig) felkészültségükről és konstruktivitásukról adtak tanúbizonyságot.

Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke is részt vett a konferencia néhány tanácskozásán.

zsvk_pr__ga_2.jpg

Robert Singer, a Zsidó Világkongresszus főtitkára, valamint a szervezet főbb tisztségviselői röviden bemutatták, hogy a Zsidó Világkongresszus milyen tevékenységet lát el a világban: érdekképviselet, figyelemfelhívó akciók, nemzetközi szervezetekkel való együttműködés, tevékenység az ENSZ-ben, média. Folyamatosan küzdenek az antiszemitizmus és azon szervezetek ellen, amelyek Izraelt akarják hátráltatni; felhívják a figyelmet a közel-keleti keresztényüldözésekre. Összegzik a világ zsidó közösségeinek tapasztalatait. A ZSVK Facebook oldala idén hétszer több olvasóhoz jutott el, mint 2013-ban. A ZSVK sajtóorgánumait körülbelül 500 millió ember olvassa a világban. A szervezetnek New Yorkban, Washingtonban, Jeruzsálemben, Genfben, Brüsszelben és Vilniusban van irodája.

Kunos Péter, a MAZSIHISZ ügyvezető igazgatója előadást tartott a magyarországi antiszemitizmus hátteréről, történetéről, jelenlegi helyzetéről, a Jobbikkal kapcsolatos várható tendenciáról. Ronald Lauder az előadásra reagálva hangsúlyozta, hogy a görög és a magyar zsidóság problémáira kiemelt figyelmet fordítanak.

Lengyelországban elképzelhető, hogy a lengyel bíróság betiltja a kóser vágást, holott évente 500 millió dolláros forgalma van a kóser vágással foglalkozó lengyel cégeknek. A kóser vágás ellenzői érvként azt hozzák fel, hogy a lengyel állam évekkel korábban betiltotta, hogy előzetes kábítás nélkül lehessen az állatokat levágni. Az érvelés körül folyó vitákban azonban sokszor kilóg az antiszemita indíttatású lóláb.

Nagy-Britanniában hamarosan választások lesznek. Képviselők egy csoportja szorgalmazta a palesztin állam elismerését. Az ország nagyszámú muzulmán kisebbsége miatt erős a nyomás és a palesztinok melletti kampány, de a kb. 350.000 fős brit zsidóság sem maradt tétlen. Nem erősödött a palesztinok melletti szimpátia a kutatások szerint.

A holland zsidó közösség számára a muzulmán kisebbség okoz gondot. Sok bevándorló érkezik Törökországból. Hollandia 16 milliós lakosságából 1 millió muzulmán.

A török zsidó közösség tapasztalata, hogy a törökök készen állnak Izraellel való jó viszony újbóli kiépítésére, azonban két vezető török politikus, a miniszterelnök és államfő megakadályozza ezen törekvést. A török zsidóságnak is kiépített, működő intézményhálózata van.

A Dél-Afrikai Köztársaságban 75.000 zsidó él. A dél-afrikai társadalom toleráns velük szemben, az antiszemitizmus mértéke alacsony, a közösség aktív és fejlődik. Probléma azon csoportokkal van, akik az Izrael elleni bojkott és szankciók (BDS) nevű mozgalmat támogatják. A korábbi dél-afrikai apartheid rendszert hasonlítják ahhoz, ahogy szerintük Izrael kezeli a palesztinokat. Ezen csoportok áruházi akciókat is szerveztek, de a dél-afrikai zsidó közösség egy idő után megelégelte az igazságtalanságot és saját ellenkampányt indított.

Az erős ausztrál zsidó közösség lépéseket tett az Izrael elleni bojkott és szankció mozgalmak ellen. Az Ausztráliában élő muzulmánok létszámát 500.000-re teszik. A helyi zsidóságnak szövetségese a nyugati és szíriai keresztény közösség, jó viszonyt ápolnak a kínai kisebbséggel. Az ausztrál társadalom hagyományosan sokszínű és befogadó, a politikai vezetés elutasítja a zsidóellenességet és a rasszizmust. Ausztráliában kb. 100.000 zsidó él.

A zsidó közösségek főbb problémái a muzulmán vagy „hagyományos ideológiájú” antiszemita jelenségek, az asszimiláció és a vegyesházasságok egyre nagyobb mértéke, bizonyos országokban az idősödő közösségek.

A lengyel állam hatalmas léptékű megemlékezést szervez az Auschwitz-i koncentrációs tábor felszabadulásának 70. évfordulóján. A Zsidó Világkongresszus kérésére a MAZSIHISZ magyar holokauszt-túlélők részvételét szervezi a megemlékezésre.

zsvk_pr__ga_3.jpg

A Zsidó Világkongresszus igazgatói meglátogatták Prága középkori, ma is működő zsinagógáját, valamint a régi zsidónegyedben lévő holokauszt emlékmúzeumot.