Orbán Viktor kiemelte a nádudvari KITE nemzetstratégiai szerepét, és felidézte,

A következő 20 évben az ipar mellett a mezőgazdaság jelenti a magyar gazdaság fejlődésének kulcsát – jelentette ki a miniszterelnök kedden Nádudvaron, a KITE Zrt. logisztikai központjának átadásán.

Orbán Viktor kiemelte a nádudvari KITE nemzetstratégiai szerepét, és felidézte, hogy a társaság 75 ezer partnert integrál, komoly hangsúlyt helyez a kutatás-fejlesztésre, a szakmai továbbképzésre, és mint ilyen, „számíthat a magyar kormány forintokban is mérhető együttműködésére”.

Az elmúlt években 3 ezer milliárd forintot fordítottak fejlesztésre a mezőgazdaságban úgy, hogy a kormányzat valamilyen induló tőkét biztosított a beruházásokhoz – mondta a kormányfő.

„A MEZŐGAZDASÁG ÉS A VIDÉKFEJLESZTÉS MEGBECSÜLÉSE EREDMÉNYEZI A MAGYAR FELLENDÜLÉST.”

Hozzátette: „ma már a magyar mezőgazdaság és a vidék is jobban teljesít”.

Orbán Viktor szerint 2010 és 2014 között Magyarország megújítása, átszervezése történt, 2014 és 2018 között pedig már „a fellendülésnek is meg kell érkeznie”.

A mezőgazdaság és a vidékfejlesztés megbecsülése eredményezi a magyar fellendülést – tette hozzá a miniszterelnök, emlékeztetve adottságainkra, és megjegyezve, hogy a jó földjeink körülbelül 15 millió embert képesek ellátni egészséges élelmiszerekkel.

Ez a két szám – 10 millió lakos és 15 millió ember ellátásnak a lehetősége – jól mutatja, hogy milyen üzleti lehetőségek rejlenek az ágazatban – fűzte hozzá.

Úgy vélte, eljött az ideje, hogy a piacokon is nagyobb súllyal jelenjen meg a magyar agrárium: az európai uniós export mellett Bosznia-Hercegovinában, Oroszországban, Grúziában és Japánban, de megjelenik a célországok között India, Indonézia, Irak és Pakisztán is.

Fotó: MTI – Czeglédi Zsolt

Elismeréssel szólt a miniszterelnök a KITE integrátori szerepéről, és kijelentette: az integráció fejlesztése, a mezőgazdaság szereplőinek együttműködése kell ahhoz, hogy a magyar gazdák egyre nagyobb súllyal legyenek képesek megjelenni a világ piacain.

Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója a KITE tulajdonosainak képviselőjeként a mezőgazdaság és az élelmiszeripar modernizációjáról beszélt.

„AZ INTEGRÁCIÓ FEJLESZTÉSE, A MEZŐGAZDASÁG SZEREPLŐINEK EGYÜTTMŰKÖDÉSE KELL AHHOZ, HOGY A MAGYAR GAZDÁK EGYRE NAGYOBB SÚLLYAL LEGYENEK KÉPESEK MEGJELENNI A VILÁG PIACAIN.”

Rámutatott: nem elfogadható, hogy a mezőgazdaságot, az élelmiszeripart úgy csináljuk, mint apáink, nagyapáink tették.

Futballpéldával élve úgy fogalmazott: „Puskásék az akkori focival ma nem lennének sikeresek, de egy másként szervezett futballal végigvernék a világot, mint ahogy a mostani válogatott is erre készül”.

Az agrárium versenyképességéről szólva Csányi Sándor emlékeztetett arra, hogy az 1990-es években lezajlott privatizáció nem hozott sikert az ágazatban, ugyanakkor egyértelművé tette, hogy a földalapú támogatások, az állattartó telepek és az üzemméretek mostani szabályozásával sem ért egyet.

Ma már ugyanis termékpályák versenyeznek, ami megfelelő nagyságú integrációt feltételez – mutatott rá.

Orbán Viktor Csányi Sándor szavaira reagálva beszédében kitért arra, hogy a nemzeti kormány az ágazat egészét nézi, és azt képviseli, hogy „a magyar földből maximálisan 20 százalék legyen a nagygazdaságok aránya”.

A modernség követelményének könnyebb megfelelni nagyipari keretek között – mondta a miniszterelnök, de szerinte a kis és közepes vállalkozásokat is be lehet illeszteni modern üzemként a jövő mezőgazdaságába. Fontosnak nevezte, hogy az ágazat szereplői mindent megkapjanak, ami megilleti őket, és mindent tegyenek meg, amire képesek.

„FONTOS, HOGY AZ AGRÁRÁGAZAT SZEREPLŐI MINDENT MEGKAPJANAK, AMI MEGILLETI ŐKET, ÉS MINDENT TEGYENEK MEG, AMIRE KÉPESEK..”

„Ha e két dolog teljesül, igazságos, békés állapotok tudnak kialakulni” az agráriumban – mondta Orbán Viktor.

Csányi Sándor beszédében egyébként a KITE közelmúltbeli tulajdonosváltása kapcsán éles szavakkal bírálta az általa néven nem nevezett riválisát.

„Külön öröm, hogy sikerült a KITE tulajdonlását megóvni egy olyan vállalkozótól, aki bizonyos területen meglévő monopóliumát felhasználva útonállással, az ágazatban megtermelt jövedelem nagy részének kiszivattyúzásával, a partnerek közötti piaci kooperáció helyett (…) a valódi verseny megakadályozására, törvénytelen és egyoldalú szerződéses feltételek elérésére használja fel pozícióját, veszélyeztetve a teljes ágazat versenyképességét” – mondta.

Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója arról számolt be az átadón, hogy az 1,4 milliárd forint saját forrásból megvalósított logisztikai központtal 30 új munkahelyet hoztak létre.

A 7200 négyzetméter alapterületű épületben 5000 négyzetméteren alkatrészraktárt a további területen tranzitraktárt alakítottak ki.

Az új logisztikai központ a mezőgazdaság szezonalitásához igazodó jelentős raktárkészlet, mintegy 40 ezer féle alkatrész egyidejű tárolására alkalmas – fűzte hozzá Szabó Levente.