A Klezmerészek a Bálint Házban

A Klezmerészek a Bálint Házban

 

Izrael után ismét Budapesten a Bálint Házban lép fel a Klezmerész zenekar, 2014. november 22. (szombat), 18:00 órától. Az együttest, az alapító és a zenekar dobosának Garai Péter írásával mutatjuk be.


klezmeresz_b__linth__z_11_22.jpg
Együttesünk 2004 őszén kezdte meg a közös próbákat. Jelenleg öt zenész és két énekes tagja van a csapatnak. Mint nevünk is mutatja, klezmer zenét játszunk. Első önálló koncertünket 2005. február 5-én adtuk a Budai Micve Klubban. A klezmer zene – amely a zsidó folklór része – dallamvilágában magán viseli a befogadó népek dallamait, ezért igen sokszínű. Témái felölelik a zsidó élet mindennapjait és ünnepeit, ezért hol vidámak, hol szomorúak – de a szomorúságba keveredik mindig egy kis remény és a vidám dalokba is egy kis keserűség. Mi igyekszünk ezeket a hagyományokat követni mind a hangszerelésben (vezető hangszerek a hegedű és a klarinét, amelyekhez gitár, bőgő és dob csatlakozik), mind a műsorok változatos összeállításában.

Repertoárunkban szerepelnek jiddis, héber, szefárd dalok, hangszeres darabok, valamint az egyetlen ismert magyar-zsidó dal, a Szól a kakas már … Specialitásunk a kétszólamú ének két énekesnőnkkel, amely egyedülálló a magyarországi klezmer együtteseknél.

Csapatunk 2008 decemberében egy új hangszerrel, egy nagybőgővel bővült, melynek megszólaltatója Temple Richárd beállásával új színt, új hangzást kapott a banda. Majd 2010-ben gitárosunk külföldi megbízatása miatt kivált és helyére Temple Roland, Richárd fia érkezet, aki a gitár mellett bendzsó játékával is színesíti a műsort. Munkánkban nagy segítség, hogy mindannyian baráti viszonyban vagyunk egymással, így könnyebb elfogadni az esetleges kritikákat is egymástól.

2009 bizonyos szempontból fordulópont volt a csapat életében. Addig minden fellépés egyszeri, megismételhetetlen volt. Ekkor azonban megjelent első, „Majd megvirrad már…” című CD-nk, amelyen főleg a legismertebb héber és jiddish klezmer dalok, imák feldolgozásai szerepeltek, s amelyeket a „Szól a kakas már…” magyar népdalból zsidó dallá vált dal foglalt keretbe.

Mazel tov című második cd-nkbe olyan zenei „delikateszeket” válogattunk össze, melyek méltán kelthetik fel a hallgatók érdeklődését. Ismert és kevésbé ismert, lendületesebb és lírai, jiddis, héber és szefárd, énekes és zenekari számok váltják egymást.

2014 augusztusa újabb nagy állomás. A KLEZMERÉSZ – mint első magyar együttes – részt vett a 3 napos izraeli 27. Cfáti Nemzetközi Klezmer Fesztiválon, majd további három napon újabb koncerteket adtunk más izraeli helyszíneken.

Célunk a zsidó folklór mind szélesebb körben és mind nagyobb mélységben történő megismertetése. Ehhez számítunk a folyamatosan bővülő hallgatóságunk szerető érdeklődésére.

Együttesünk összeállítása: Sós Judit, Török Judit – ének; Zala Judit – hegedű; Kiglics József „Yosl” – klarinét; Temple Roland – gitár, bendzsó; Temple Richárd – bőgő, mexikói gitár; Garai Péter – ütőhangszerek