Kegyeleti konferencia

Kegyeleti konferencia – Pintér: hőseink emlékének ápolása mindennapi feladatunk

 

    Radnainé Fogarasi Katalin szólt arról, hogy a Nemzeti Örökség Intézetének szakmai felügyelete mellett, a rendszerváltás huszonötödik évfordulójára megújult a rákoskeresztúri Új köztemető 297., 298., 300. és 301. parcellája. 
IMG_3092
 Kegyeleti konferencia – Pintér: hőseink emlékének ápolása mindennapi feladatunk    
– Hőseink emlékének ápolása mindennapi feladatunk, hogy emlékük sose halványuljon el, és tetteik mindig példaként állhassanak az utókor előtt – mondta Pintér Sándor belügyminiszter a XIII. országos kegyelet- és

IMG_3101

 

emlékezetkonferencián, pénteken a budapesti Magyarság Házában.
    A miniszter, az esemény fővédnöke hangsúlyozta: meg kell őrizni történelmünk kiemelt színhelyeit és személyeinek emlékét, hogy a múlt a jövő nemzedékeinek is átélhető legyen. Egy népnek nincs múltja, ha elfelejti azt, és ha nincs múltja, nincs jövője sem.
    Pintér Sándor úgy véli, egy társadalomról, nemzetről sokat elárul a múlttal való viszonya, hogy miként állít emléket a halottainak. „Vigyázni kell történelmünk, őseink emlékére, a gyermekeket minél korábban meg kell ismertetni hazánk történelmével, és tudatosítani kell a nemzeti és történelmi emlékhelyek jelentőségét” – sorolta. Hozzátette: az emlékezet életben tartása érdekében fontos az összehangolt kormányzati és társadalmi cselekvés.

IMG_3108-3
    A belügyminiszter megjegyezte: 2014-ben van az első világháború kitörésének századik évfordulója, és az akkor elesett több százezer magyar áldozatra is „kötelességünk méltóképpen emlékezni”, hiszen az életüket adták a hazáért.

 

 

IMG_3114

    Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke kiemelte: „közös feladatunk és felelősségünk biztosítani, hogy a jövő nemzedékek is megismerhessék történelmünk fontos emlékhelyeit”.
    Emlékeztetett: a kormány bevezette az iskolai közösségi szolgálatot, és azt szeretnék, ha létrejönne egy országos program, amelynek keretében a diákok lehetőséget kapnának, hogy a sírkertekben a védett sírokat meglátogassák, a környezetüket ápolják. Szeretnék kivinni a diákokat a temetőbe, amely nemcsak az elmúlásról, hanem az emlékezetről, a múlt ápolásáról is szól – magyarázta.
    Radnainé Fogarasi Katalin szólt arról, hogy a Nemzeti Örökség Intézetének szakmai felügyelete mellett, a rendszerváltás huszonötödik évfordulójára megújult a rákoskeresztúri Új köztemető 297., 298., 300. és 301. parcellája.

 

IMG_3111
    Mint mondta, társadalmi igény merült fel, hogy a parcellák és az itt nyugvók történetét elmondják, ezért látogatóközpontot szeretnének itt létrehozni. Emellett azt is kezdeményezték, hogy a közelben lévő Kisfogház is az emlékhely része legyen.
    A Nemzeti Örökség Intézete által szervezett eseményen Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára beszédében hangsúlyozta: kormányzati és közösségi feladat „örökségünk méltó karbantartása”, és a kormány célja az emlékhelyek megfelelő ápolása, ahogyan az egy értékalapú társadalomban szükséges. Közölte: a társadalomnak szüksége van azokra a helyekre, ahol a veszteségekből fakadó gyászát feldolgozhatja, ezért is fontosak a nemzeti emlék- és kegyeleti helyek.IMG_3117

    A helyettes államtitkár úgy látja, „nem lehet előrelépni az ismeretlen jövőbe, ha nem ismerjük a múltunkat, emlékezni kell történelmünk jeles személyeire, eseményeire”. A kormány ezért létrehozta a Nemzeti Örökség Intézetét, hogy a nemzeti emlékezetet intézményes keretek között ápolják. Hozzátette: a nemzeti emlékhelyeknek, sírkerteknek nemcsak az emlékezés színhelyeinek kell lenniük, hanem kulturális célokat is szolgálniuk kell, így nagy szerepet játszhatnak abban, hogy a fiataloknak továbbörökítsék a nemzeti történelmet.
    Boross Péter, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke, korábbi miniszterelnök azt mondta, hogy az elmúlt évtizedek történelemoktatása miatt az igazságot helyre kellene állítani a múltat illetően, és a nemzeti emlékhelyek ebben fontos eszközök lehetnek.
    Cser-Palkovics András (Fidesz), Székesfehérvár polgármestere előadásában arról beszélt, hogy nagy jelentőségük van a nemzeti emlékhelyeknek, „feladatunk és felelősségünk van abban, hogy mit kezdünk a múlttal, mit akarunk belőle megmutathatóvá tenni”.

 

MTI/BPI