Orbán Viktor Győrben:2020-ig jelentősen növeljük a magyar szakemberek és mérnökök számát

2020-ig jelentősen növeljük a magyar szakemberek és mérnökök számát, jelentősen erősíteni és fejleszteni fogjuk a képzésüket – jelentette ki Orbán Viktor Győrben.

Legördült a gyártósorról az új generációs Audi TT Roadster, ezzel a negyedik modell sorozatgyártása kezdődött meg az Audi Hungaria új járműgyárában. Orbán Viktor miniszterelnök és Rupert Stadler, az AUDI AG igazgatótanácsának az elnöke Borkai Zsolt győri polgármester, valamint a politikai és gazdasági élet képviselőinek jelenlétében indították el a sorozatgyártást.

Itt gyártják az egyik legkeresettebb modellt, az Audi TT-t, és a győri Audi gyártja a konszern szinte teljes motorválasztékát. Érthető, hogy mi, magyarok miért vagyunk olyan büszkék erre az üzemre – fogalmazott Orbán Viktor.

A kormányfő felidézte, az Audi volt az egyik első német vállalat, mely korán meglátta, hogy Magyarországban és a magyar emberekben sokkal több van annál, mint amire akkoriban a kommunizmus kárhoztatott bennünket, ugyanis az Audinak már 1986-ban volt magyar beszállítója.

„MEGFELELŐ FELTÉTELEK MELLETT MI, MAGYAROK VILÁGSZÍNVONALÚ TELJESÍTMÉNYRE VAGYUNK KÉPESEK.”

Az Audi nem kivinni akarta a tudást és a tehetséget az országból, ahogyan sokan mások próbálták, hanem megértette, hogy mi, magyarok a saját hazánkban akarunk és tudunk kiváló teljesítményt nyújtani – fogalmazott Orbán Viktor. Az Audi idetelepült, gyárat épített, munkát és lehetőséget adott nekünk, hogy ismét megmutathassuk a világnak, hogy megfelelő feltételek mellett mi, magyarok világszínvonalú teljesítményre vagyunk képesek – fűzte hozzá. A kormányfő aláhúzta, az Audi hozta létre ezt a többszázezer négyzetméteres gyártókomlexumot, de a munka dandárját a magyar emberek, szakmunkások, mérnökök és kutatók végzik.

Az itt készülő autók és motorok mindegyike a magyar emberek munkáját dicséri. Az itt dolgozó munkások a levitézlett szocialista tervgazdaság romjain kemény munkával és szorgalommal 24 év alatt visszaállították a magyar ipar tekintélyét – jelentette ki.

A miniszterelnök köszönetet mondott az itt dolgozóknak, azért, hogy 1992 óta teljesítményükkel folyamatosan bizonyították, hogy Magyarország érdemes a bizalomra. Az Audi ma már nehezen képzelhető el Magyarország nélkül, és ez fordítva is így van, Magyarország ma elképzelhetetlen az Audi nélkül – jegyezte meg.

A kormányfő aláhúzta, az Audi több mint 11 ezer embernek ad közvetlenül munkát, beszállítói révén 20 ezer családnak nyújt biztos megélhetést. Ott áll mellettünk, amikor a jövő szakembereinek és mérnökeinek a képzéséről van szó, óvodát, általános iskolát és gimnáziumot működtet, és szorosan együttműködik a magyar egyetemekkel – fűzte hozzá.

„CSAK AKKOR TUDJUK A MAGYAR GAZDASÁG MOTORJÁT FELPÖRGETNI, HA EGYRE TÖBB MAGYAR EMBER KEZÉBE ADUNK PIACKÉPES SZAKMÁT.”

Orbán Viktor hangsúlyozta, nemcsak az autóiparban vált időszerűvé új modelleket bevezetni, hanem válság idején a gazdaságban is.

Ezért vezettük be a magyar gazdasági modellt, amely a teljes foglalkoztatottságot fogja megteremteni Magyarországon – fűzte hozzá.

A kormányfő közölte, ennek az új modellnek az egyik fontos eleme a magyar szakképzési rendszer átalakítása.

Magyarország, a magyar emberek, és a befektetők közös érdeke, hogy folyamatosan biztosítsuk a kiváló szakmunkásokat és mérnököket a magyar iparnak – hangsúlyozta.

Adhatunk bármilyen beruházási támogatást, lehet bármilyen vonzó az adórendszerünk, de csak akkor tudjuk a magyar gazdaság motorját felpörgetni, ha egyre több magyar ember kezébe adunk piacképes szakmát – fogalmazott a kormányfő. Orbán Viktor szerint tarthatatlan volt az az állapot, amelyben a gazdaság és a szakképzés két külön malomban őrölt. Ezeket össze kell kapcsolni, hogy olyan szakmát adjunk a fiatalok kezébe, amelyből meg is élhetnek – fűzte hozzá. Aláhúzta, a német mintára bevezetett duális rendszer a szakképzésnek egy olyan formája, amely a munkahely előszobáját jelenti a fiatalok számára.

Magyarország abban érdekelt, hogy az a szövetség, amelyet 1992-ben az Audival kötöttünk, hosszú távon is újabb sikereket és fejlesztéseket hozzon. Ezért a magunk részéről azt vállaljuk, hogy 2020-ig jelentősen növeljük a magyar szakemberek és mérnökök számát, jelentősen erősíteni és fejleszteni fogjuk a képzésüket itt, Győrben is – jelentette ki Orbán Viktor.

Borkai Zsolt újabb mérföldkőnek nevezte az új modell gyártását. Győrben attól vagyunk erősek, hogy merünk nagyokat álmodni, tudunk együtt gondolkodni, és nem félünk a célokhoz vezető út megmászásától – fogalmazott a város polgármestere. A politikus aláhúzta, Győr városa, az Audi és a magyar kormány egy jó csapatot alkot. Ez a jó csapat kiegészül azokkal az emberekkel, cégekkel, melyek a régió stabil gazdaságához kapcsolódnak – fűzte hozzá. Győrben valóban a jövőt építjük – hangsúlyozta Borkai Zsolt.

Thomas Faustmann az Audi Hungária Motor Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a TT Roadster a negyedik modell, amelyet itt gyárthatnak. Felhívta a figyelmet arra, hogy a modell gyártási vertikumának a 60 százaléka magyar termék.

Rupert Stadler, az AUDI AG igazgatótanácsának elnöke felidézte, elindulásakor a győri gyár kezdetben 35 focipályával megegyező alapterületű volt, és mintegy 200-an dolgoztak itt. Mára a gyár területe 500 focipálya méretű, és több mint 11 ezren dolgoznak a győri Audinál – fűzte hozzá.