Benjámin Netanjahu titokban II. Abdalláh jordán királlyal tárgyalt Ammánban

Benjámin Netanjahu szombaton titokban II. Abdalláh jordán királlyal tárgyalt Ammánban

jerusalem alaksa

közölte az izraeli közszolgálati rádió hétfőn egy lapértesülésre hivatkozva.

    Abban állapodtak meg, hogy a két ország fokozottan egyeztetni fog egymással a feszültség csökkentése érdekében a jeruzsálemi szent helyeken. Egy kuvaiti újság számolt be a titkos találkozóról, amelyet a robbanásveszélyes helyzet miatt hoztak tető alá, de más források nem erősítették meg a lap értesülését.
    Ezentúl jobban együttműködnek egymással az izraeli hatóságok és a Vakf, a jeruzsálemi Templomhegyen a muzulmán szent helyeket, köztük az al-Aksza mecsetet 1187 óta gondozó muszlim felügyelő bizottság, hogy lenyugodjanak a kedélyek.
    A rádió szerint Netanjahu arra készül, hogy a közeljövőben megakadályozza a zsidók számára a belépést a Mecsetek terére, ahol az ókorban a jeruzsálemi szentély állt.
    A turisták számára is új rendszert dolgoznak ki, amely máshogy teszi lehetővé a nevezetesség megtekintését. A kuvaiti lap szerint már a jordán királlyal tartott megbeszélés eredménye az izraeli kormányfő közleménye, amely a kneszet (törvényhozás) képviselőit önmérsékletre és felelős viselkedésre szólította fel. 
    A zsidók és a keresztények által is szent helyként tisztelt, de muzulmán kezelésben lévő Mecsetek tere a Templomhegy tetején terül el. E téren található a Szikladóm és az al-Aksza mecset, s alattuk húzódik a Siratófal.
    A zsidók általában a Mecsetek tere alatti Siratófalnál imádkoznak, de az utóbbi időkben a feszültség növekedéséhez vezetett, hogy közülük egyre többen a Mecsetek terén, a rómaiak által kétezer éve lerombolt szentély helyén próbálnak imádkozni.

F: mti