Tetőzik a lengyelországi Slawik-év

Tetőzik a lengyelországi Slawik-év

Varsó, 2014. november 2., vasárnap (MTI) –

ner

 

Tetőzik Lengyelországban a Bronislaw Komorowski lengyel elnök védnöksége alatt meghirdetett, az idősebb Antall Józsefre és a második világháborús lengyel menekültek vezetőjeként zsidókat mentő Henryk Slawikra emlékeztető sziléziai Slawik-év. A katowicei székesegyházban vasárnap a két hősért felajánlott szentmisét mutatták be, a Sziléziai Egyetemen tudományos konferenciát rendeztek.

    A vasárnapi szentmisét Székely János, az Esztergom-Budapesti főegyházmegye segédpüspöke koncelebrálta Wiktor Skworc katowicei érsekkel együtt, a sziléziai vajdaság vezető politikusainak jelenlétében. A mise után a székesegyházban kiállítást nyitották meg, „Az Istennek, a Hazának, az Egyháznak” címmel.    
    A hét második felében a katowicei Sziléziai Egyetemen tudományos konferenciát is szerveztek a lengyel elnök védnöksége alatt, Henryk Slawik – három nemzet sziléziai hőse címmel. 
    A konferenciát Körmendy Adrienne történész, krakkói magyar főkonzul előadása nyitotta meg. Körmendy hangsúlyozta, a „lengyel Wallenbergnek” is nevezett, „a körülményekkel dacolva zsidó életek ezreit mentő” Henryk Slawik személye azt mutatja, hogy „a nehéz történelmi időszakokban, akár a jelenkor erkölcsi dillemáiban is az igazak szerepe a döntő”. 
    A katowicei zsidó hitközség elnöke, Wlodzimierz Katz felszólalásában kifejtette, szükség van a magyarok, a lengyelek és a zsidók közös erőfeszítésére, hogy Antall és Slawik olyan példaképpé váljon, mint a hozzájuk mérhető, de nemzetközileg már ismertté vált zsidómentő, Oskar Schindler.     
    Az ülésszakon Mitrovits Miklós és Kapronczay Károly, az MTA tudományos munkatársai is előadást tartott az egykori magyar kormány menekülteket befogadó tevékenységéről. Felszólalt Grzegorz Lubczyk volt budapesti lengyel nagykövet is, aki Slawik által megmentett, később Izraelben letelepedett és Slawik számára a Yad Vashemben a Világ Igaza címet kiküzdő Henryk Zvi Zimmermann tanúvallomása alapján az ezredfordulón népszerűsíteni kezdte a két feledésbe merülő politikus háború alatti tevékenységét.     
    A sziléziai származású lengyel politikus és újságíró Slawik, valamint a magas rangú állami  tisztségviselő, a Független Kisgazdapárt egyik alapítója, a lengyelek atyjaként emlegetett Antall – a későbbi miniszterelnök édesapja – élete veszélyeztetésével is kiállt a lengyel menekültek mellett. 
    Magyarország német megszállását követően a Gestapo mindkettőjüket letartóztatta. Henryk Slawik a kihallgatások során tudatosan magára vállalta a teljes felelősséget. 1944-ben a mauthausen-guseni koncentrációs táborban a nácik meggyilkolták. Idősebb Antall József 1974-ben halt meg Budapesten.    
    Slawik halálának 70. és Antall halálának 40. évfordulója emlékére októberben a két ország parlamentje közös határozatot adott ki. A meghirdetett Slawik-év keretében még november 8-án a legelismertebb lengyel zenekar, a Lengyel Rádió Nemzeti Szimfonikus Zenekara katowicei  koncertjén magyar, lengyel és zsidó szerzők műveiből játszik. A legnagyobb példányszámú lengyel társadalmi-politikai hetilap, a Gosc Niedzielny, az évforduló alkalmából  Antallnak és Slawiknak szentelt különszámot adott ki 150 ezres példányszámban, emellett magyar nyelvű változatot is kiad 15 ezres példányszámban.  
    A  Slawik-év 2015 márciusában zárul az Antall-Slawik-emlékmű felavatásával, amelyen várhatóan a két ország elnöke is részt vesz.