Az Izraeli Kulturális Intézet novemberi hírlevele

Az Izraeli Kulturális Intézet novemberi hírlevele

Az Izraeli Kulturális Intézet novemberi hírlevele

Az Izraeli Kulturális Intézet novemberi programajánlója.
View this email in your browser
Párbeszéd Izraelben és Magyarországon a Vészkorszak kultúrájáról
2014 / 11 / 03 / 10:00 

Vallásközi konferencia a Magyarországi Cionista Szövetség szervezésében. Előadások, filmvetítés és kerekasztal beszélgetés egyaránt szerepel a programban, amely az IKI honlapján elérhető. A konferencia során vezetett csoportokban lehetőséget biztosítunk az Intézetben található Herzl Tivadar Központ megtekintésére is. Regisztráció nem szükséges!
Aaron Ben-Ze’ev: Szerelem a Holokauszt idején
2014 / 11 / 10 / 19:00 / 1. emelet / Teva terem

A szerelem és a Holokauszt elsőre össze nem illőnek tűnhet, ám az akkor élt átlagemberek életét megvizsgálva kiderült, hogy igenis elválaszthatatlan részét képezte a zsidó életnek a Holokauszt során. A szerelem természetének megvitatása mellett az est során a haifai egyetemen tanító Ben Ze’ev két szívszorító szerelmi történetet is bemutat. Az előadás nyelve angol.

Rabin megemlékezés
2014 / 11 / 16 / 18:00 

Yitzhak Rabin emléknapjának alkalmából vendégül látunk egy háromnapos kiállítást, amelynek utolsó napján, vasárnap, a megemlékezés fő- és egyben záróeseményének díszvendége Yuval Rabin lesz, Yitzhak Rabin fia. A programot a Herzl Center és a Cionista Ifjúsági Mozgalmak támogatják.

Beit Midrash #5 – Little Lies
2014 / 11 / 20 / 19:00 

Létezik „jó hazugság”? Ez alkalommal Jákob és Ézsau történetét vesszük alapul az igazság és hazugság megvitatásához. A korábbi alkalmakhoz hasonlóan zsidó szövegek segítségével, kis csoportokban tárgyaljuk az aktuális témát, izraeli és magyar résztvevőkkel, közös beszélgetéssel zárva az alkalmat. A program nyelve angol. Előzetes tudás nem szükséges.

Shy Abady: II. Vilmos császártól Hanna Arendt-ig – történelem, politika, művészet
2014 / 11 / 12 / 18:00 

Shy Abady a Midrasha Művészeti Iskolát végezte el, majd a Tel Aviv-i Egyetem művészettörténet szakán szerzett mesteri diplomát. Előadásában Abady bemutatja a vékony összekötő fonalat a történelem, politika és a kortárs művészeti portrék között. Kitér Hannah Arendt filozófiájára, valamint II. Vilmos császár és Herzl Tivadar történetén keresztül két nemzet allegóriáját is ismerteti.
Kiállítás
Fordulópontok
2015 / 11 / 14 / Nemzeti Galéria

A Fordulópontok egy kortárs képzőművészeti projekt az EUNIC és MNG szervezésében, amely a XX. századot mutatja be 1914,1939,1989 és 2004-en keresztül. Tizenhat ország húsz alkotója elemzi a történelmet, így ébresztve új, személyes, érzelemteli gondolatokat a múlt századról, amelyet átéltünk, vagy az előző nemzedékek elbeszéléséből ismerünk.

Kiállításmegnyitó: Para-fitt gyermekrajz kiállítás
2014 / 11 / 23 / 17:30 / 1. emelet, Futureal terem

Jótékonysági kiállítás egy életrevaló kiscsapatért, akik tele vannak élettel, színekkel, festenek és dalolnak. Mindenkinek jut a vidámságból ezen az estén, ahol a  Para-fitt Sportegyesület fiataljainak alkotásait, fotóit tekinthetők meg. A kiállítás a november 20-ai Nemzetközi Gyermeknap alkalmából kerül megrendezésre, és december 13-ig tekinthető meg.
Film
Filmvetítés: Arna gyermekei (2004)
2014 / 11 / 06 / 19:00 / 1. emelet, Teva terem

Az Arna gyermekei egy holland-izraeli dokumentumfilm, amelyet a főszereplő Arna fia, Juliano Mer Khamis rendezett. Arna egy izraeli zsidó emberi jogi aktivista volt, aki egy alternatív oktatási rendszert talált ki palesztin gyerekek számára. A film rendezőjét, Juliano Mer Khamis-t 2011-ben szélsőségesek lőtték le.
Filmvetítés: Ítélet Magyarországon (2014)
2014 / 11 / 22 / 19:00 / 1. emelet, Teva terem

Hajdú Eszter dokumentumfilm rendező az első tárgyalási naptól dokumentálta a romák elleni sorozatgyilkosságot tárgyaló pert, egészen az ítélethirdetésig. A per 167 napját átfogó forgatás egyedülálló kordokumentáció, amely teljesen független dokumentumfilmként készült el magyar-német-portugál koprodukcióban. A film regisztrációhoz kötött, amelyet ezen a linken tinyurl.com/odl6anp tud megtenni.

Maccabi
Maccabi játékok – Indul a visszaszámlálás!
2014 / 11 / 30 / 17:00 

A 2015-ös Maccabi játékok első, felvezető rendezvényére várunk minden sportolót, önkéntest és érdeklődőt, aki szeretne részese lenni a nyáron Berlinben megrendezésre kerülő Maccabi játékoknak. A visszaszámlálás elkezdése mellett különböző programok, üdítők és rágcsálnivaló is lesz!
Héber Nyelvi Központ
Izraeliül gyerekeknek: béke
2014 / 11 / 09 / 11:00-12:30 / 3. emelet

A novemberi Rabin megemlékezés alkalmából az „Izraeliül” gyerekeknek a béke témája köré épül. A szokásos jó hangulat mellett most is játékos programokkal és kreatív feladatokkal várjuk a gyerekeket.