Orbán Viktor: Így nem lesz internetadó

Orbán Viktor: Így nem lesz internetadó

 forrás: MTI, MNO, szerző: MNO

Orbán Viktor: Így nem lesz internetadó

Kovács Attila / MTI

A miniszterelnök pénteken a Kossuth rádióban kijelentette, vissza kell vonni és módosítani kell a javaslatot. Nemzeti konzultáció indul januárban.

Orbán Viktor szerint internetadóról sosem volt szó. – Magyarországon a távközlést adóztatjuk, adótechnikai természetű módosítást javasoltunk, hogy kövesse az adórendszer az élet valóságos mozgását. Ezt a szolgáltatóknak kell fizetni, akik már tiltakoznak, ugyanis nem tudják áthárítani majd a fogyasztókra. Ez nem internetadó, hanem a távközlési adó kiterjesztése. A távközlési adó kiterjesztésével kapcsolatban félelmeket előhívó képzet jött létre, ez nehézzé teszi az erről való párbeszédet – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Mint elmondta, helyre kell állítani az ésszerű vita alapjait, ezt egész egyszerűen nem lehet bevezetni ebben a helyzetben. „Nincs meg a közös alap, így nem szabad bevezetni. Nem vagyunk kommunisták, nem az emberek ellen kormányzunk, hanem velük közösen. Ha az embereknek ez nem teszik, ésszerűtlennek tartják, nem lehet megvalósítani. Ez az adó ebben a formában nem vezethető be.”

Januártól nemzeti konzultáció lesz

Kijelentette: az internetadót módosítani kell, vissza kell vonni, az ünnepek után, január közepétől nemzeti konzultáció lesz az internetről, aminek a vége 2015 első negyedévének, félévének végére várható. Ennek fő témái az internetszabályozás és az internet pénzügyi kérdései lesznek. „Választ kell kapnunk arra a kérdésre, hogy az interneten keletkező hatalmas extraprofit hova lesz, és nem lehetne-e annak egy részét itt tartani Magyarországon, és bevonni a költségvetésbe.” (A Bloomberg A magyarországi internetadó védelmében írt témába vágó cikkét ide kattintva olvashatja el. Az írás azt fejtegeti, hogy a korábban tervezett netadó nagyban illeszkedik a kormány eddigi adópolitikájához, és csupán kiterjesztése a korábbi telefonadónak, amely mellett a szerző szerint szólnak legitim érvek.)

Most kell az erő
A politikában a legnagyobb erő néha ahhoz kell, hogy a rossz döntésekből ki tudjanak hátrálni a politikusok. Most ehhez minden adott. Az erő is és a rossz döntés is. Olvassa el a Magyar Nemzet csütörtöki vezércikkét az internetadó kapcsán!

– Korábban kötöttünk egy megállapodást a nagy szolgáltatókkal, hogy legkésőbb 2020-ra minden lakásban elérhető lesz a széles sávú internet, Magyarország korszerűsítésének fontos kérdése a digitalizáció – jegyezte meg. „Több száz milliárd forintot fogunk elkölteni az internet fejlesztésére Magyarországon, hogy mindenkihez eljusson.”

Az ellenzék is reagált

Az LMP arra szólította fel a kormányt, hogy „teljes egészében és véglegesen” vonja vissza az internetadót, szerintük a kormány várhatóan újra megpróbálja majd bevezetni azt. Az Együtt-PM üdvözölte, hogy a kormány belátta: „az internethasználat megadóztatása butaság, azt nem szabad bevezetni”. A Jobbik pedig az ingyenesen elérhető, „alapszintű” internet bevezetését javasolta a kormánynak, ennek fedezetéül pedig a reklámadóból szerzett bevételt nevezte meg.

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetőjének véleménye szerint a miniszterelnök azt jelentette be pénteken, hogy lesz internetadó. Nem így, nem ebben a formában, nem most és nem ezen a néven, de egy álszent konzultációt követően más néven, máshogyan be lesz nyújtva – fogalmazott a politikus. Értékelése szerint a miniszterelnök nem meghátrált ez ügyben, csak egyet hátralépett, időnyerés a célja, hogy saját akaratát érvényesíteni tudja. Kérdésre hozzátette: támogatnak minden békés demonstrációt, amely felhívja a kormány figyelmét az övétől különböző társadalmi véleményekre.

A Demokratikus Koalíció véleménye szerint Orbán Viktor miniszterelnök beismerte részleges vereségét, amikor azt mondta, hogy ebben a formában nem vezetik be az internetadót.

Meghallották a nép hangját

Neelie Kroes, aki a digitális ügyekért volt felelős a most leköszönő Európai Bizottságban, pénteken szóvivője útján adott nyilatkozatában hangot adott afölötti örömének, hogy „a magyar miniszterelnök visszavonta a világon elsőként javasolt internetadót”. Kroest örömmel töltötte el az, hogy – mint fogalmazott – „meghallották a magyar nép hangját”

Az HÉT üdvözli a bejelentés

A magyarországi hírközlési szolgáltatókat tömörítő Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT) örömmel fogadta a miniszterelnök pénteki bejelentését, miszerint nem kerül sor az internetadó bevezetésére, a távközlési adó kiterjesztésére – közölte a szervezet pénteken az MTI-vel. A HÉT közölte azt is, hogy továbbra is nyitott minden, az iparág jövőjéről szóló egyeztetésre.

Tiltakozás, tüntetések

Ismert, a kormány gigabyte-onként 150 forint internetadó kivetését tervezte. A közteher felső határa lakossági előfizetések esetén 700, míg céges szerződéseknél 5000 forint lett volna, amelyet a szolgáltatók lettek volna kötelesek megfizetni.

Az internetadó terve ellen kedden már a második tüntetés szerveződött a fővárosban, de vidéki városokban is tiltakoztak. Mint az a Magyar Nemzet összeállításából kiderül, az iparági kis- és középvállalkozásokat egyenesen életveszélyes helyzetbe hozhatta volna az új teher.

A Fideszen belül is voltak ellenvélemények az új adóval kapcsolatban, Deutsch Tamás is ellenezte a bevezetését.

Orbán Viktor az interjú során elmondta még:
–  A kormány nagy vállalása, nagy terve a teljes foglalkoztatás elérése. A legfontosabb, hogy a most benyújtott költségvetés közelebb vigyen ahhoz, hogy 2018-ban már ne legyen szükség jövedelempótló támogatásokra.

– Az EU–ukrán–orosz háromoldalú gázmegállapodással elhárult annak a veszélye, hogy az orosz–ukrán vita miatt károkat szenvedjen el a magyar energiaellátás.