Ausztria és Magyarország között zsidó kórust szervezve Breuer Ábrahám

Ausztria és Magyarország között kórust szervezve

 

Az interjú a 2014. október 24-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

Breuer Ábrahám

Ismét Magyarországon találkozhatunk Önnel…
Nemrégiben ért véget a Zsidó Nyári Fesztivál, ahol a kántorkoncerten léptem fel, ekkor is megerősödött bennem, hogy érdemes folytatni azt a munkát, amit Ausztriában és Magyarországon is folytattam elsősorban zsidó gyerekekkel. Ennek alapja az a gyermekkórus, ami a Dohány utcai zsinagógában jött létre.

Ez milyen kórus?
Ez egy vegyeskórus eredetileg, a fiúk a zsinagógában az istentiszteleten énekelnek. A kórus a zsinagóga keretei mellett működik, de egy oktatási rendszer szerint, amelyik az Európai Zenei Jesiva nevet viseli. Itt nagyon szeretnénk a gyerekeket a vallási hagyományok ápolására késztetni, ezzel is biztosítva a felnövendő nemzedéket, hogy már korán olyan zsidó nevelésben részesüljön.

Ez milyen típusú nevelés?
Elsősorban zenei nevelésre gondolok, ennek keretében az imák a Siddur gyakorlása.

Milyen korú fiatalok jelentkezhetnek ide?
6-18 éves korig jelentkezhetnek, az oktatás már megindult, idáig már 14 növendékünk van, ők már a kórusban énekelnek, dolgozunk velük. Az oktatást a zsinagóga Talmud-Tóra termében tarjuk, a Wesselényi utca 7. szám alatt. Ha majd több növendékünk lesz, átmegyünk a Wesselényi utcai iskolába.

Kik segítenek ebben a munkában?
Nagy köszönetet kell mondanom dr. Frölich Róbert főrabbinak, Nádel Tamásnak, a Dohány utcai templomkörzetnek, de nagy segítséget kapunk az ortodoxiától is.

Mi késztet egy zsidó zeneértő embert, hogy az osztrák fővárosból Magyarországra jöjjön és oktatással foglalkozzon?
Éreztem egyfajta hiányt, éreztem, hogy késztetni kell a gyerekeket, hogy legyen kórus is. Ha jól tudom, Klein Ervin kísérletezett ezzel, ez sajnos az utánpótlás hiánya miatt abbamaradt, azóta senki sem foglalkozott ezzel. Ezt szeretném csinálni.

Akkor most áttelepül Magyarországra?
Igen, bár azért még a hét három napján Ausztriában vagyok, a hét többi napját a szombatokkal itt töltöm. Így mondhatom, hogy aki eljön a Dohány utcai zsinagógába, az már a fiúkórus hangjait hallhatja.

Az interjú a 2014. október 24-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

Breuer Péter

Hallgassa meg!

 

0079e703_6517732.mp3