Lázár János közölte, a délután folyamán a vizsgálat eredményeit nyilvánosságra hozzák

A vizsgálat bizonyítja, hogy nem az előre meghirdetett objektív, hanem teljesen szubjektív szempontok alapján döntött az Ökotárs vezetése, a bíráló bizottság – hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kormány mai ülésén meghallgatta a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) elnökét a Norvég Civil Támogatási Alappal kapcsolatos vizsgálatról. A vizsgálat eredménye szerint bűncselekmények sora merült fel a norvég alap civil pénzeinek elosztásakor – jelentette ki Kurucz Éva kormányszóvivő.

Lázár János közölte, a délután folyamán a vizsgálat eredményeit nyilvánosságra hozzák, valamint a norvég nagykövetnek a kormány átadja a vizsgálati jelentést. A tárcavezető bejelentette azt is, hogy magyarországi látogatásra hívja Norvégia illetékes miniszterét abból a célból, hogy a helyzetet tisztázzák, és a jövőre nézve új megállapodást köthessenek.

” TELJESEN SZUBJEKTÍV SZEMPONTOK ALAPJÁN DÖNTÖTT AZ ÖKOTÁRS.”

A Miniszterelnökséget vezető miniszter megítélése szerint a Kehi vizsgálat egyértelműen bizonyítja, hogy az Ökotárs és a hozzá kapcsolódó néhány szervezet visszaélt a norvég kormány bizalmával. Ezt azt jelenti, hogy a rábízott munkát nem végezte el, megsértett több magyar törvényt. Ezek közül a legsúlyosabb eljárási szabálytalanság a pályázatok elbírálására vonatkozik – fűzte hozzá.

Lázár János aláhúzta, a vizsgálat bizonyítja, hogy nem az előre meghirdetett objektív, hanem teljesen szubjektív szempontok alapján döntött az Ökotárs vezetése, a bíráló bizottság.

A politikus bejelentette azt is, hogy a Kehi jelentését elküldik az Európai Bizottságnak is, és azt kérik, hogy a testület vizsgálja meg, hogy a pályázati elbírálás után a szerződések érvényesek-e. A véleményünk szerint a szerződések semmissége is felmerül, tekintettel arra, hogy egyértelműen dokumentálható a szubjektív elbírálás – jegyezte meg Lázár János.

Nyugodtan mondhatom, az Ökotárs által elvégzett munka nem a norvég kormány elvárásai alapján történt, visszaéltek a bizalmukkal; nem tisztességesen, nem objektíven, nem elfogulatlanul végezték a pályázatok elbírálását – fogalmazott a tárcavezető. A politikus elmondta azt is, több esetben pályázati összeférhetetlenség is felmerült. A norvég kormány által minden magyar civilszervezet számára biztosított pénzt egy jól körülhatárolható kör számára osztották ki. Ők az Ökotárshoz kötődnek, ők minősítették a pályázatokat, ők értékelték, ők bírálták el azokat, és ők nyerték meg – fogalmazott a miniszter.

„AZ ELJÁRÁSA ALAPJÁN MÉLTATLAN AZ ÖKOTÁRS ARRA, HOGY EZT A PÉNZT FELOSSZA; LÁTHATÓAN VISSZAÉLT A NORVÉGOK BIZALMÁVAL.”

Lázár János kijelentette, ha a norvég miniszter nem fogadja el a magyar kormány meghívását, kész Brüsszelben is találkozni vele.

Arra teszek javaslatot, hogy az Ökotárs helyett más szervezeten keresztül osszák szét a pénzt. Az eljárása alapján méltatlan az Ökotárs arra, hogy ezt a pénzt felossza; láthatóan visszaélt a norvégok bizalmával – jelentette ki a miniszter.

A politikus arról is beszélt, hogy a Kehi a vizsgálatban más, az elszámolás rendjével kapcsolatos törvénytelenséget is megállapított, a maga büntetőfeljelentését meg is tette.

„CSAK AZ AMERIKAIAKTÓL KAPHATUNK OLYAN INFORMÁCIÓT ÉS SEGÍTSÉGET, MELY KÖZELEBB VISZ A MEGOLDÁSHOZ.”

A sajtótájékoztatón szóba került a kitiltások ügye is. Lázár János aláhúzta, az ügyben egy dolog segíthet, ha az amerikai kormány barátként – vagy ha másként nem megy -, bűnügyi jogsegély formájában átadja a szükséges információkat.

A magyar kormánynak nincs hiteles információja arra nézve, hogy magyar állampolgárok közül kiket tiltottak ki.

Annyit tudunk, amennyit az amerikai ügyvivő bejelentett – fogalmazott Lázár János.

Hozzátette: a legfontosabb szövetségesünktől kértünk segítséget, melyet továbbra is várunk.

Lázár János szólt arról is, hogy a magyar kormány célja, hogy a lakosság gázellátását folyamatosan biztosítani képes legyen. Az elmúlt hónapokban minden meghozott döntésünket az befolyásolta, hogy 2014 ősze és 2015 tavasza között a 3,6 millió, gázzal fűtő háztartásban minden egyes lakos gázhoz jusson – fűzte hozzá. A jövőben is szeretnénk az összes kockázat kizárásával biztonságosan bárhonnan gázhoz jutni. A Déli Áramlat ezt nagyban elősegíti. Magyarország Ausztriához hasonlóan fontosnak tartja, hogy megépüljön a Déli Áramlat – húzta alá a miniszter.

fidesz.hu