25 éve Budapesten át megindult szovjet zsidó kivándorlásról

Bocsásd el népemet – emlékkonferencia, a 25 éve megindult szovjet zsidó kivándorlásról

 

A Kidma Egyesület emlékkonferenciát szervez, a 25 éve Budapesten át megindult szovjet zsidó kivándorlásról, 2014. október 29-én (szerda) 17:00 órától, a Bálint Házban (Budapest VI. ker., Révay u. 16.)


kidma_oroszalija.png

Az eseményre minden érdeklődőt szeretettel várunk. A konferencián való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött!

1989-ben Magyarország szabad utat adott a szovjet zsidók tömeges kivándorlásának. Néhány év alatt négyszázezernél is több szovjet zsidó indulhatott Izrael felé Budapesten át, hogy új életet kezdjen. Évtizedes polgárjogi harc és erős nemzetközi nyomás eredménye volt, hogy Moszkva megenyhült és hallgatólagosan hozzájárult állampolgárai disszidálásához.

Különösen fontosnak tartjuk, hogy felelevenítsük mi vezetett a történelmi döntéshez és mi lett azzal a milliós orosz zsidó közösséggel, amit az elmúlt negyed évszázad alatt Izrael befogadott. A Kidma minikonferencia sorozatában mindezekre emlékezünk.

Az esemény díszvendége Németh Miklós, egykori miniszterelnök lesz. A konferenciát Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete nyitja meg

A konferencán mások mellett előadnak még:

  • Krekó Péter, politikai elemző, Political Capital igazgatója;
  • Barna Ildikó, szociológus, az ELTE tanszékvezetője;
  • Szövényi György, a 90-es években a reptér biztonsági vezetője volt;
  • Hargittai Miklós, akadémikus, az Eltemetett dicsőség c. könyv írója;
  • Grünhut Zoltán, politológus, a Magen.hu főszerkesztője

Az eseményre regisztrálni ide kattintva lehet