A Milánóban megkezdődött Ázsia-Európa Találkozó

Putyinnal találkozott Merkel Milánóban

 

A Milánóban csütörtökön este megkezdődött Ázsia-Európa Találkozó (ASEM) megnyitása után, nem sokkal éjfél előtt külön megbeszélést tartott a német kancellár és az orosz államfő.

A dpa hírügynökség beszámolója szerint Angela Merkel és Vlagyimir Putyin „válságtanácskozásra” ült össze, és ennek keretében elsősorban Ukrajnáról egyeztetett.

Érdemi részletek egyelőre nem szivárogtak ki a találkozóról, az azonban már korábban ismert volt, hogy a német kancellár a békés rendezés esélyeiről kívánt tárgyalni orosz partnerével. Merkel Milánóba érkezésekor világossá tette: Oroszország kötelessége a Minszkben szeptember elején tető alá hozott béketerv megvalósításának előmozdítása.

A kétnapos Ázsia-Európa Találkozó középpontjában az ukrajnai válság és a gazdasági növekedés serkentése áll. A találkozón 50 állam vezetői vesznek részt. Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviseli.

Péntek reggel egy szűk körű megbeszélésen már Ukrajna kerül terítékre. A tanácskozáson részt vesz az orosz elnök és az ukrán államfő is.