Iszlám Állam – Kurdok tucatjai haltak meg egy kettős robbantásban

Legkevesebb harminc kurd harcos és rendőr vesztette életét hétfőn

egy, az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szunnita szervezet öngyilkos merénylői által elkövetett kettős robbantásban Szíria északkeleti részén – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű londoni emigráns szervezet.

Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója azt mondta, hogy a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia és a kurd biztonsági erők legalább harminc tagja halt meg a gépjárművekbe rejtett pokolgépek robbanásában Haszaka város nyugati bejáratánál. A robbanószerkezetek néhány perces különbséggel léptek működésbe.

Az Irakban és Szíriában hatalmas területeket elfoglaló szélsőséges csoportosulás harcosai két katonai ellenőrzőpontot támadtak meg a részben a kurdok, részben pedig a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű kormányerők ellenőrzése alatt álló városban.

Az iszlamisták szeptember 16-án offenzívát indítottak Kobani (más néven Ain-el-Arab) szíriai kurd város ellen, s azóta a török-szíriai határvárosnak közel 160 ezer lakosa menekült át a szomszédos Törökországba.

A kurd népcsoport a több mint három éve dúló szíriai polgárháború előtt a közel-keleti ország 23 milliós lakosságának 10 százalékát tette ki. Többségében az Irakkal és Törökországgal határos Haszaka tartományban élnek, a térség nagyjából egymillió lakosának 70 százaléka kurd és mindössze 30 százaléka arab.