Benjámin Netanjahu: A Hamász közvetlen célja Izrael megsemmisítése.

Ha azonban a végső célokról van szó, a Hamász az IÁ, az IÁ pedig a Hamász

 

 

www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4575974,00.html

Netanjahu: nagy erkölcsi különbség van Izrael és a Hamász között

נתניהו בנאומו באו”ם: יש מזרח תיכון חדש, של סיכונים ושל סיכויים
את עיקר דבריו בעצרת הכללית של האו”ם הקדיש ראש הממשלה לשרטוט תמונת הסכנות האורבות לישראל ולעולם מצד האיסלאם הקיצוני. הוא אמר כי „דאעש זה חמאס וחמאס זה דאעש” וקרא לנטרול הגרעין האיראני. נתניהו גם שם דגש על שותפות עם מדינות ערב: „צריך לעבוד ביחד”

ראש הממשלה בנימין נתניהו נאם הערב (יום ב’) בפני העצרת הכללית של האו”ם בניו יורק ושם הזהיר את העולם במילים קשות מפני האיסלאם הקיצוני ש”רוצה לשלוט בעולם”. הוא השווה את ארגוני הטרור לסרטן ואמר ש”חמאס ודאעש הם ענפים מאותו עץ מורעל”. הוא הציג תמונת משגרים שהציב חמאס בגן משחקים לילדים: „אלו פשעי המלחמה האמיתיים”. הוא גם שיבח את „החיילים האמיצים שגילו את המוסר הגבוה ביותר מכל צבא בעולם”. בסוף דבריו דיבר על סיכויי השלום בשותפות עם מדינות האזור.

„יש מזרח תיכון חדש והוא מציג סכנות חדשות, אך גם הזדמנויות חדשות. ישראל מוכנה לשתף פעולה עם מדינות האזור כדי להשיג את המטרות האלה. פירוק האיסלאם הקיצוני ותוכנית הגרעין האיראנית יובילו לשלום ולשגשוג”. הוא סיים את דבריו בפסוק של הנביא ישעיהו: „למען ציון לא אחשה ולמען ירושלים לא אשקוט, עד יצא כנגה צדקה וישועתה כלפיד יבער. בוא נבעיר לפיד של אש של תקווה וצדק למען עתידנו”.

 

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:
Washington, 2014. szeptember 29., hétfő (MTI) – Nagy erkölcsi különbség van Izrael és a Hamász között, mert miközben az első rakétáival védelmezte a gyermekeit, addig másik gyermekeivel védelmezte a rakétáit – jelentette ki hétfőn Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök New Yorkban az ENSZ-közgyűlés általános vitájában.

Netanjahu rámutatott, hogy a Hamász százszámra telepített rakétákat lakókörzetekbe, egyebek között oda, ahol gyerekek játszanak. Mint mondta, felhívta Mahmúd Abbász palesztin elnök figyelemét, hogy ez az „igazi háborús bűncselekmény”, ami miatt vizsgálatot kellett volna indítania a palesztin egységkormányban részt vevő Hamász ellen.
Szavai szerint az izraeli a világ összes hadserege közül legmagasabb morális értékeket vallja és hogy megpróbált mindent elkövetni a polgári veszteségek minimalizálása érdekében. A gázai hadműveletet az amerikai légierő Iszlám Állam (IÁ) elleni iraki és a szíriai légicsapásaihoz hasonlította, amelyekről elismeréssel szólt.
Az izraeli kormányfő szerint az arab országok fontos szerepet játszhatnak az izraeli-palesztin békefolyamat előmozdításában. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a radikális iszlám világuralomra törekszik és kijelentette, hogy a Hamász és az IÁ ugyanabból a világnézetből ered és ugyanazt a célt akarja elérni.
„A Hamász közvetlen célja Izrael megsemmisítése. Ha azonban a végső célokról van szó, a Hamász az IÁ, az IÁ pedig a Hamász” – mondta az izraeli miniszterelnök.
Mint mondta, a világ vezetői „nyilvánvalóan nem ismerik fel, hogy az IÁ és a Hamász ugyanannak a mérgező fának az ágait képezi”.
Benjámin Netanjahu „a kettős beszéd történelmileg egyik legjelentősebb megnyilvánulásának” minősítette a terrorizmus elterjedésével kapcsolatos teheráni aggodalmakat. Hangsúlyozta, hogy Irán nukleáris hatalomként nagyobb fenyegetést jelent, mint az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet.
Bírálta a Biztonsági Tanács öt állandó tagja és Németország, illetve az Irán között az iszlám köztársaság nukleáris programjáról folytatott tárgyalásokat, kijelentve, hogy „az IÁ-t legyőzni és Iránt potenciális nukleáris hatalomként meghagyni olyan, mint amikor valaki csatát nyer, de elveszíti a háborút”.
Abbász pénteken „háborús bűncselekményekkel” és „népirtással” vádolta meg Izraelt, amely augusztus 26-ig 50 napon át tartó hadművelet folytatott a Gázai övezet ellen, amiért onnan rakétákkal és titkos alagutakon keresztül támadták a zsidó államot.