Lázár János :”Az együttműködés újrakezdése volt talán a legfontosabb”

Lázár János, a Zsidó Közösségi Kerekasztal ülése után. A kormány konszenzusra törekszik a Sorsok Háza ügyében

 

fotó 1-3

 

A kormány a magyarországi zsidó szervezetek támogatásával és a nemzetközi zsidó közösség segítségével akarja kialakítani a Sorsok Háza szakmai programját – közölte Lázár János, a Zsidó Közösségi Kerekasztal ülése után.

 

A miniszter együttműködő hangulatúként jellemezte a Parlamentben tartott zárt tanácskozást, és a Mazsihisz elnöke is fontos lépésnek nevezte, hogy egy háromnegyed éve megszakadt párbeszédet tudtak folytatni.

„Az együttműködés újrakezdése volt talán a legfontosabb” – mondta a miniszter, aki a felmerülő kérdések közül megemlítette a magyarországi holokauszt-túlélők anyagi-szociális helyzetét, a magyarországi zsidó temetők ügyét, valamint a holokauszt megjelenítését a köznevelésben. Emlékeztetett, négy témát a kormány kezdeményezett, négyet pedig zsidó szervezetek.


fotó 3-2

A Józsefvárosi pályaudvaron létesülő Sorsok Háza ügyében Lázár János közölte: „a szakmai program és a belső tartalom tekintetében a magyar kormány konszenzusos megoldást hoz létre”. A szakmai koncepció kialakításában a kabinetnek szüksége van a magyarországi zsidó szervezetek támogatására és a nemzetközi zsidó közösség segítségére – jelezte.

A miniszter úgy összegzett, hogy a kifejezetten együttműködő hangulatú keddi megbeszélésen a kormány és a zsidó szervezetek közötti minden konfliktuspont szóba került, de ezek mindegyikét nyitott kérdésnek tekintik, a cél pedig az, hogy a következő alkalommal minél többet le is zárhassanak.

Elmondta, hogy a következő tanácskozást decemberben tartják, amelyre meghívják az igazságszolgáltatás vezetőit és a szakminisztereket is, hogy áttekintsék az antiszemita jelenségekkel szembeni zéró tolerancia elvének érvényesülését.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke újságíróknak azt mondta: fontos lépésnek tartja, hogy egy háromnegyed éve megszakadt párbeszédet tudtak folytatni a Zsidó Közösségi Kerekasztalon.

 

fotó 4-2

Úgy fogalmazott, nagyon sok kérdésben sikerült megoldást találniuk, és nagyon sok kérdéssel kapcsolatban a kormánynak és a zsidó szervezeteknek még „dolgozniuk kell azon, hogy eljussunk a megoldásig”.

A Mazsihisz elnöke „nagyon biztatónak” tartja, hogy a Sorsok Házával kapcsolatban a zsidó szervezetek ígéretet kaptak a kormánytól, hogy a kiállítást „csak konszenzusos megoldással” fogják megnyitni, tehát csak akkor, ha a hazai és a nemzetközi zsidó szervezetek is egyetértenek annak a szakmaiságával.

Heisler András elmondta, az ülésen a résztvevők sokat „vitatkoztak az antiszemitizmus monitoringozásáról, figyeléséről”, és abban maradtak, hogy a decemberi ülésen vissza fognak térni rá.

A Mazsihisz-elnök pozitív fejleménynek nevezte, hogy a kormány „nyitottan fogadta” a zsidó szervezetek kezdeményezését, hogy tegyék rendszeressé a kerekasztalt. Hozzátette, a következő, decemberi ülésnek már a kormánnyal közösen meghatározott napirendje is „kezd összeállni”.

A holokauszt-emlékévet az elnök „kétarcú emlékévnek” nevezte. Kiemelte, volt konfliktus a zsidó szervezetek és a kormány között, ami „árnyékot vetett”, ugyanakkor az önkormányzatok szervezésében, vidéken „rendkívül emelkedett hangulatú megemlékezéseket” tartottak egész évben, és „különleges értékű” rendezvények, kiállítások jöttek létre.

 

BPI/MTI/MAZSIHISZ