Bevezetés a zsidó filozófiába és a zsidó értékekbe

Minden csütörtökön, kezdés: szeptember 11. csütörtök 18:00

BALÁZS GÁBOR

A héten indul BALÁZS GÁBOR eszmetörténész sorozata:

Zsidó Időutazás, avagy történelmünk hasznáról és káráról

✡ Bevezetés a zsidó filozófiába és a zsidó értékekbe ✡
✡ Minden csütörtökön, kezdés: szeptember 11. csütörtök 18:00 ✡

„Ha Hérodotosz volt a történetírás atyja, akkor a zsidók a történelem értelmének atyái voltak.” – írta Josef Hayim Yerushalmi a zsidó közösségi emlékezetről írt és klasszikussá vált könyvében, a Zákhorban. Az előadássorozat a zsidó történelem fontos fejezetein halad át a Bibliától napjainkig. Nem puszta eseménytörténeti áttekintésre kerül sor, ahogy ez a bevezető kurzusoknál megszokott, hanem állandóan visszatérő központi kérdés lesz, hogy az egyes történelmi eseményeknek milyen értelmet tulajdonított a vallási elit és a „nép egyszerű gyermeke”.

Az előadások klasszikus és modern zsidó források közös elemzésére és megvitatására épülnek. Noha a témák összefüggenek, de az egyes előadások önmagukban is érthetőek. A részvételhez nem szükséges előképzettség. Az előadásokat Dr. Balázs Gábor eszmetörténész tartja, aki képzettségét elsősorban izraeli egyetemeken szerezte.

E kurzust többek között az különbözteti meg számos más bevezető tanfolyamtól, hogy célja még rejtve sem a hittérítés. Az előadások a tudományos ismeretterjesztés igényével lépnek fel, források interaktív tanulmányozására épülnek és végig nyitott párbeszédet biztosítanak a résztvevők számára. Az előadássorozat különleges jellegénél fogva élvezhető azok számára is, akik már rendelkeznek háttérismeretekkel, de azoknak is, akik még csak most kezdik az ismerkedést a zsidó hagyománnyal.

Jegyfoglalás, tematika és információ:web.balinthaz.hu/Event/balazs_gabor_zsido_idoutazas_avagy_tortenelmunk_hasznarol_es_kararol