A Levéltár a Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepén

2014. szeptember 5-7. Szentháromság tér

 

A Levéltár a Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepén

A Budavári Önkormányzat 12. alkalommal rendezi meg a Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepét a Budai Várban. A 2014. szeptember 5-7-ig tartó rendezvényen a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára és a Cseh Tamás Archívum is részt vesz.

 

1686. szeptember 2-án, két és fél hónapig tartó ostrom után a keresztény hadak visszafoglalták a töröktől Budát, a magyar királyok korábbi székvárosát. E dicsőséges győzelem tiszteletére rendezi évről évre a Budavári Önkormányzat a Magyar Nyelv és Magyar Könyv Ünnepét a Budai Várban. Szeptember első hétvégéjén a Szentháromság téren – Hess András mester nyomdájának közelében – kulturális intézményekkel, könyvkiadókkal, írókkal közösen ünnepli a magyar nyelvet.

A levéltár saját pavilonnal vesz részt a rendezvényen, ahol az intézmény különleges kiadványai, könyvei is megvásárolhatóak lesznek, emellett a gyerekeket kézműves programokkal várjuk. A megvásárolt könyv mellé karszalag jár, mellyel ingyenesen megtekinthetik a Bécsi kapu téri palota csodálatos épületét.

A Könyvünnep alkalmából épületlátogatásra és a kiállítás megtekintésére naponta háromszor indulnak vezetett csoportok. Az időpontok: 11 óra, 13 óra, 15 óra. A tárlatvezetésen a levéltár A hátország a Nagy Háborúban címet viselő hivatalos és személyes iratokból összeállított kiállítását tekinthetik meg a látogatók.  Ízelítő a dokumentumokból: Távirat a trónörökös meggyilkolásáról; Károlyi Gyula gróf fotóalbumának képei a lövészárkokból és katonai táborokból; A szalmacsizmák viselésének szabályairól; A rézszobrok beolvasztásának kérdéseiről. Eredetiben eddig nem látott dokumentumok felhasználásával elevenedik meg az első világháború magyar katonáinak és az otthon maradottaknak a sorsa.  A kiállítást a levéltár munkatársai magán- és más gyűjteményekből származó tárgyakkal is kiegészítették.

 

Az idei könyvünnepen a Magyar Nemzeti Levéltár Cseh Tamás Archívuma is nyílt napot tart. Szeptember 6-án déltől este 10-ig számos archív film és koncertfelvétel mellett az énekes személyes tárgyait és kéziratait nézhetik meg a látogatók.

 

A Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepe programjáról bővebben az alábbi linken olvashat:

www2.budavar.hu/index.php?node=programs&id=1177