L. Simon László:Rácalmáson nagy jelentőségű a felújítás, hiszen Fejér megye egyik legnagyobb zsidó temetője újulhat meg,

Állami támogatásból rendbe hozzák a rácalmási izraelita temetőt

Állami támogatásból rendbe hozzák a rácalmási izraelita temetőt. L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára kedden az MTI-nek egy civil kezdeményezést segítő állami támogatás szép példájának nevezte az ötmillió forintból megvalósuló felújítást.

L. Simon László Rácalmáson hangsúlyozta: nagy jelentőségű a felújítás, hiszen Fejér megye egyik legnagyobb izraelita temetője újulhat meg, civil kezdeményezésnek köszönhetően; a munkálatokban több mint 20 önkéntes vesz részt.

Kép letöltése

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

 lsimon.bethakvarot

Jól nyomon követhető az a kormányzati szándék, amelynek lényege, hogy a holokauszt 70. évfordulójára úgy „emlékezzünk, hogy egy-egy kisebb közösség is magáénak érezhesse a holokauszt ügyét” – mondta az államtitkár.

Közölte, az ötmillió forintos állami támogatást abból a civil alapból nyerték el, amelyet a kormány másfél milliárd forintos kerettel hozott létre a 2014-es magyar holokauszt-emlékévben megvalósuló civil és önkormányzati kezdeményezések támogatására.

Kerítést építettek a temető köré, kaput emeltek, 30 sírkövet állítottak helyre, valamint létrehoztak egy murvás lépcsősort és egy felüljárót létesítettek.

L. Simon László kiemelte: a holokauszt-emlékév legfontosabb üzenete az emlékezés a 70 évvel ezelőtt történtekre, a felelősséggel való szembenézés „mind az ország, mind az egyén szemszögéből”. A múlttal való szembenézés arra jó, hogy közben „előretekintve tanuljunk a hibáinkból”, és még egyszer ugyanazok a szörnyűségek ne történhessenek meg – fűzte hozzá. Jelezte: fontosnak tartja egy emléktábla elhelyezését a temető bejáratánál, amely az egykori zsidó közösségnek állít emléket.

Nagy Viktor temetőgondnok az MTI kérdésére elmondta, hogy az első zsidó családok a 18. század 20-as éveiben telepedtek le a községben, a temetőt 1740-ben nyitották. Hozzátette: a helytörténeti kutatások egy virágzó zsidó közösség létét igazolták. Azt is elmondta, hogy csaknem 300 ember vált a holokauszt áldozatává.

Kitért arra is, hogy a munkálatokat a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségével együttműködve végzik több mint 20 segítő közreműködésével 2013 tavasza óta. Hozzátette: jelenleg az 1300 négyzetméteres temető alsó része újulhatott meg, de folytatják a munkát és ősszel nekiállnak a felső terület rendbetételének is.

(MTI)