Magén István ISTEN A FEGYVERGOLYÓBAN

Magén István ISTEN A FEGYVERGOLYÓBAN

Magén István (1950, Budapest), ismert képzõ- mûvész, rendszeres publicisztikai tevékenysé- ge mellett elbeszéléseket is közölt, könyveket illusztrált. Szépprózai munkáinak közreadását az Isten a fegyvergolyóban címû regénnyel kezdi a PONT Kiadó.

Kórházakban hányódik, készül a halálra. Betegségé- re jellemzõ fáradt, fulladásos látomásokban kavarog körülötte a kortárs magyar világ – emberi rendszer- telenséggel, esendõen búcsúzik tõle Antal, az öreg- ember. Aki „különben” túlélõ, egyike azoknak, akiket 1944-ben a Dunába lõttek, de egy jégtáblába kapasz- kodva megmenekül, partot ér, majdnem-halálát túl- éli, az csak hetven évvel késõbb következik be.

Az emberi személyesség „hitelességi fokára leszál- lított” történelmi zavarban, lelki, mentális kavaro- dásban a köznapi élet vád és indulat nélkül folyik to- vább, akár a „vétlen” Duna. Antal, akit egész életén végigkísért az utána lõtt golyó, úgy hal meg öregem- berként, mint akit el is ért a golyó. A gyilkosságot a természetes halálba oldja Magén Istvánnak a ma- gyar epikus próza legjobb színvonalán megírt, mell- beverõen erõteljes regénye, az Isten a fegyvergolyóban.

megh_magen_3db.qxd