Gáza: küszöbön áll az időleges fegyvernyugvás

 Mind a Hamasz, mind az Iszlám Dzsihád szóvivői úgy nyilatkoznak, hogy a legutóbbi konfliktus a vége felé közeledik, és a Kairóban folyó közvetett tárgyalások résztvevői közel állnak egy hosszabb fegyvernyugvásról szóló egyezmény aláírásához.

A megbeszélések – tekintettel a muzulmán pénteki és a zsidó szombati pihenőnapra – vasárnap reggel, esetleg szombaton este folytatódnak. A csütörtökre virradó éjfélkor érvénybe lépett ötnapos ideiglenes tűzszünet a hétfőről keddre virradó éjfélkor jár le, a feleknek addig kell megállapodásra jutniuk.
A gázai fél valószínűleg elérte az egyiptomi és az izraeli átjárók teljes megnyitását áruk és személyek számára (Izrael a harcok alatt is átengedett minden humanitárius szállítmányt), anélkül azonban, hogy Izrael engedményeket tenne a gázai tengeri kikötő és a Rafiah közelében lévő repülőtér újbóli megnyitására.
Ugyanakkor a Gázai-övezet demilitarizálására sem kerül sor, vagyis a terrorszervezetek fegyvertárában továbbra is megmarad mintegy 3000 rakéta és aknagránát.
Izrael messzemenően érdekelt a nem általa kezdeményezett ellenségeskedés beszüntetésében, amelynek során 64 katona és 3 civil vesztette életét, az államgazdaságot pedig milliárdos károk érték, ha garanciát kapna az ország polgárait fenyegető terror leállítására. ◙