A KKM közleménye az iraki helyzet kapcsán

A magyar Kormányt mélységes aggodalommal tölti el

és a leghatározottabban elítéli azt a szélsőséges ideológián alapuló esztelen erőszakot, amely az ún. Iszlám Állam (IS) terrorista szervezet iraki katonai előrenyomulásával az általános biztonsági helyzet romlását, valamint kifejezetten a vallási erőszak terjedése révén a teljes közel-keleti térség biztonságát és többek között az iraki keresztény közösségek puszta létét veszélyezteti.

 

 

Kiemelt aggodalommal tölt el bennünket annak híre, hogy Karakosh városa iszlám szélsőségesek általi elfoglalását követően az iraki keresztény közösség akár egynegyede is menekülésre kényszerült. Drámainak tartjuk, hogy a korábban mintegy 1,5 milliós iraki keresztény közösség lélekszáma az iraki válság 2003-as kirobbanása óta eltelt 10 évben 400.000 főre csökkent, míg a jelenlegi helyzet e közösség megmaradását is alapvetően veszélyezteti. Magyarország határozott álláspontja, hogy a nemzetközi közösségnek fel kell lépnie a védelmük érdekében.

Kiállunk Irak területi egysége és szuverenitása mellett, támogatjuk a szövetségi kormány erőfeszítéseit a terrorizmus ellen, valamint alkotmányos hatalmának visszaállítását az IS által elfoglalt területeken. Támogatunk minden olyan megoldást, amely megerősíti Irak területi egységét, és garantálja az Irakban élő valamennyi etnikai és vallási közösség, kiemelten a keresztény közösség létét és jövőjét. Az iraki helyzetnek nincs pusztán katonai megoldása, a bagdadi kormánynak különbséget kell tennie a terroristák és jogaikért küzdő szunniták között.

A válságot az elmúlt évek során kiépült demokratikus intézményrendszerre építve kell megoldani, bevonva a szunnita és a kurd közösségeket a hatalomgyakorlásba. Üdvözöljük mind a parlament (szunnita) elnökének, mind Irak (kurd) elnökének megválasztását. Reményeink szerint a miniszterelnök megválasztásával Irak elindulhat a politikai stabilizáció útján. Elismerjük a kurd autonóm régiónak a biztonság fenntartásában játszott szerepét, és bízunk benne, hogy a kurdisztáni vezetés továbbra is a stabilitást előmozdító erő lesz Irakban.