ATV: Ezrek demonstráltak Izrael mellett Budapesten

ATV: Ezrek demonstráltak Izrael mellett Budapesten

Izrael melletti szimpátiatüntetést tartottak vasárnap délután a Dohány utcai zsinagógában. Az eseményen felszólalt Ilan Mor, Izrael Állam nagykövete, Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek (Mazsihisz) elnöke, valamint Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze.

A békés demonstrációt a Mazsihisz és a Hit Gyülekezete szervezte. Az atv.hu tudósítója szerint a rendezvényen legalább négyezren vettek részt, a zsinagóga zsúfolásig megtelt, és az épület előtt is több száz ember gyűlt össze.fotó: vadász gáborFotó: Vadász Gábor

Heisler: Izrael az egész világért harcol

A rendezvény első szónoka Heisler András, a Mazsihisz elnöke volt. „20 napja zajlanak a Hamasz támadásai Izrael ellen” – hangsúlyozta a szervezet elnöke. Heisler elmondta: „Izraelben élő rokonaim, akik közül többen megjárták Auschwitz poklát, elmondták, ma újra szirénák hangjára kell kelniük.” A figyelmeztető sziréna pedig naponta akár több tucatszor is szól.

„Izrael állam létrejötte óta hatalmas technológiai fejlődésen ment keresztül, de közben sok háborút is meg kellett vívnia, amelyeket mind meg kellett nyernie, mert nincs olyan hely, ahova Izrael visszavonulhatna” – mondta a Mazsihisz elnöke.fotó: somorjai lászlóFotó: Somorjai László

„Meddig lehet együtt élni a fenyegetettséggel? Nincs még egy olyan ország mint Izrael, ami ennyi minden tolerált volna, miközben a Hamasz egyértelmű célja Izrael megsemmisítése” – folytatta az elnök. „Izrael 65 éve folyamatosan védekező háborút folytat. Ez a mostani is ilyen, amit az egész világért vív a terrorizmus ellen.”

Heisler ezt követően felszólította a magyar kormányt, hogy a jelenleginél sokkal határozottabban ítélje el a Hamász terrorcselekményeit, és markánsabban álljon ki Izrael önvédelmi joga mellett.

Ilan Mor: Izrael nem a palesztin nép ellen harcol

A tüntetés következő szónoka Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete volt. A nagykövet elismerését fejezte ki a zsinagógában összegyűlt tömeg láttán, és arról beszélt, hogy ezt a háborút rákényszerítették Izraelre. „A zsidó állam mindent megpróbált az elkerülése érdekében. De Izraelnek nincs más választása, mint megvédeni polgárait a terrorral szemben.” Ilan Mor hangsúlyozta, hogy Izrael nem a palesztin nép és nem az iszlám ellen harcol, hanem a terror ellen.

„Izrael az egyetlen ország, ami a zsidók hazája, ahol a zsidók lehajthatják a fejüket, ezért harcolnak a zsidó haza megvédéséért. A Hamasz a nácikhoz hasonló háborús bűnöket követ el, amikor sűrűn lakott területeket lő és azért támadja Izraelt, hogy a zsidóságot kiirtsa” – folytatta Mor.fotó: somorjai lászlóFotó: Somorjai László

Emlékeztetett rá, hogy a Hamasz az elmúlt napokba 3500 rakétát lőtt ki, ami csak azért nem okozott nagyobb károkat, mert Izrael előzőleg kiépítette a vaskupola rendszert, hogy megvédje állampolgárait.

„Ezzel szebben a Hamasz gyerekeket nőket és civileket állít maga elé” – mondta a nagykövet, aki szerint ez is háborús bűncselekménynek számít.

Németh: Izrael áll a jó oldalon

Németh Sándor beszédében elmondta, hogy „a Hit Gyülekezete nem áll a háború, az erőszak oldalán, békét akarunk”. A Hit Gyülekezete vezető lelkésze közölte: „azért jöttünk ide, hogy a hazugságokkal szemben elmondjuk az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatban a tényeket”.

A lelkész szerint a palesztin terroristák azért követnek el folyamatosan bűntényeket izraeliekkel szemben, hogy destabilizálják a zsidó államot, és az ott élő polgárok szívében állandósítsák a rettegést, de „e konfliktusban Izrael áll a jó oldalon”.

Németh Sándor elmondta, hogy a palesztin vezetés támogatja azokat a terrorista szervezeteket, például a Hamaszt és a Hezbollahot, amelyek Izrael felszámolását tűzték zászlajukra.

„Minden tisztességes embernek támogatnia kell Izrael harcát az iszlamistákkal szemben, mert Izrael az egyetlen tényleges demokratikus ország a Közel-Keleten, és csak egy erős Izrael tudja garantálni a tartós békét a térségben”- magyarázta a vezető lelkész.

Arról is beszélt, hogy a szélsőséges iszlamisták „a saját népüket, a Koránt másképpen értelmező muszlimokat, arabokat éppúgy gyilkolják, mint a keresztényeket, zsidókat, vallástalan embereket”. Németh szerint „ezzel szemben a cionizmus mint nemzeti mozgalom messzemenően tiszteletben tartja a különböző nemzeti identitásokat”.

A Hit Gyülekezete vezető lelkésze beszédében elmondta: „az Üdvözítő és az üdvözülés útja a zsidóktól származik, emiatt Izrael létezése és virágzása a kereszténység jövője és megújulása szempontjából is létfontosságú”.fotó: somorjai lászlóFotó: Somorjai László

Hozzátette: „mélyen együtt érzünk minden ártatlan civil arab vagy palesztin ember fájdalmával, együtt érzünk az áldozatok hozzátartozóival, de hangsúlyoznunk kell: nem szükséges, hogy ez így legyen”. Németh szerint a palesztin nép sorsában akkor fog pozitív változás bekövetkezni, ha a vezetői békét kötnek a zsidó állammal. „Az események sajnálatos módon nem ez irányba haladnak a térségben.

Arról is beszélt, hogy „antiszemiták és neonácik kritikátlanul teszik magukévá Magyarországon is az Izraellel kapcsolatos iszlamista hazugságokat, teszik ezt a nemzet és a keresztény értékek védelmezőinek szerepében tetszelegve”.

„Megtévesztett honfitársainkat kérjük, hogy figyeljenek fel azokra a tömeggyilkosságokra, amelyeket a Hamasz iszlamista testvérei követtek el például Egyiptomban a kopt keresztények ellen, vagy Szíriában, vagy legutóbb Irakban”- jelentette ki Németh Sándor, aki szerint a sííta iszlamisták részéről sem részesülnek jobb bánásmódban sem a zsidók, sem a keresztények.

„Irán legfelső vallási vezetője arra kérte a palesztinokat, hogy folytassák a fegyveres harcot Izrael ellen, sőt terjesszék azt ki Ciszjordániára, és hangsúlyozta a zsidó állam eltűnésének szükségességét. Számára sem drága a palesztin emberek, gyermekek élete”- jelentette ki Németh, majd azt kérdezte Vona Gábortól: „Hogyan tudja összeegyeztetni a civilizációnk alapjait gyűlölő Iránhoz fűződő szoros barátságát a nemzeti keresztény értékek iránti elkötelezettségével? Miközben Izraelt igaztalanul ócsárolja, miért nem képes egy szót sem szólni az Iránban, Irakban és a többi közel-keleti országban üldözött keresztények érdekében? Mit keres a Jobbik az iszlamisták oldalán?”- kérdezte a Hit Gyülekezete vezető lelkésze.

atv.hu