Helyzet van Izraelben Szabó György, a Mazsök elnöke összefogás a gyerekekért!

Én magam nem vagyok katonai elemző, csupán egykori harcoló volt katona.

 

SN170435_6396323.mp3

Összefogás a gyerekekért!

Szabó György, a MAZSÖK elnöke

szaboatv

Mi a helyzet a MAZSÖK pályázatokkal?

 

Az idei kiírás lezárult, három kategóriában hirdettük meg ezeket, mint szociális, szervezeti és projektpályázatok. A kuratórium döntése megszületett, a következő kuratóriumi ülésünkön a megszületendő szerződések szövegét hagyjuk jóvá, így augusztus 1-től már megköthetjük a szerződéseket a szervezetekkel és projektekre, így akár utána napokon belül a támogatásokhoz hozzá is juthatnak.

 

Nemrégiben hallottunk, hogy Önök támogatják a gyermekek megsegítését szolgáló programot. Köztudott, hogy minden háborús helyzetben, így most a Közel-Keleten is a legnagyobb vesztesei a konfliktusnak a gyerekek. Milyen segítséget nyújtanak nekik?

 

Ezt a kezdeményezést Verő Tamás rabbi indította el, én magam felvettem a kapcsolatot két, a Gázai övezetez tartozó település vezetőjével, hogy a rakéták által legjobban sújtott részek gyerekeit és nevelőiket Magyarországra hozzuk. Ennek kapcsán egy eddig még soha nem tapasztalt összefogás jött létre a különböző zsidó szervezetek között, a Mazsihisz, az EMIH és a Mazsök között, így augusztus végén jöhetnek a gyerekek, nevelőikkel együtt Badacsonytomajba, a közalapítvány üdülőjébe. Rengeteg felajánlás érkezett a különböző programokra, a gyerekek a nálunk töltött egy hétből egy napot Bécsben töltenek, további három napot mindenféle magyar településeken töltenek majd. Nemrégiben több sikeres tárgyalás következményeként további gyerekcsoportot fogadunk majd szeptember első hetében. Európában egyedülállóként a magyar zsidóság veszi ki részét az Izrael melletti szolidaritási küzdelemben.

 

Köszönöm a beszélgetést.

Az interjú a 2014. július 25-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

Breuer Péter