A határok, mint etikai kérdés Radvánszki Péter rabbi

A határok, mint etikai kérdés Radvánszki Péter rabbi

 

 

A határok, mint etikai kérdés Radvánszki Péter rabbi

Mi is a mostani hetiszakaszunk?

A héten a Mászé hetiszakaszt olvassuk, ami utazást, állomást jelent. Ezt takarja a tartalma is. Az izraeliták sivatagban megtett utazásairól szól, olvashatunk az állomások neveiről is. Utána következik az Izrael határairól szóló rész, amikor is elfoglalják Kánaán földjét, milyen határok között élhet a nép. Több más érdekes történet is van benne, de én ezeknél maradnék, mert ezekhez lehet aktuális üzenetet találni.

Mi az aktualitása?

Elsősorban a határokról szeretnék beszélni. Vehetjük ezeket a határokat egyfajta szimbolikus határoknak, azok az állomásnevek, határállomások neve, amiket olvashatunk itt, ezek mindegyikének van egy többlet jelentéstartalma. Ehhez tudunk mai is csatlakozni. Korábban az izraeliták elfoglaltak egy olyan területet, ami kívül esett az Örökkévaló által kijelölt területen, ezt meg is örökítette a hetiszakasz, hogy önkényesen foglaltak el egy területet a Jordántól keletre, holott a folyó volt keleti határként megjelölve. Ez negatív eseményként van megemlítve, ami akár arra is utalhat, hogy annak ellenére, hogy nem volt ennél a területfoglalásnál egy isteni beavatkozás, ez nem volt jó dolog. Annak ellenére, hogy az emoritákat le kellett győzni, ám ezt a területet nem kellett volna elfoglalni. Az üzenet egyszerű, nem kell mindig visszaélnünk az erőnkkel, a hatalmunkkal. Ugyanakkor azt is látjuk, hogy ban egy terület, amit a nép elfoglal, szükség is van az érvényesülésre. Lehet, hogy furcsa a példa, de az ember vérképét ha nézi, akkor bizonyos értékeket látunk, milyen anyagok vannak benne, ezek milyen határok között mozoghatnak, nem jó, ha sok van belőlük, de az sem, ha túl kevés. A hetiszakasznak is ez az üzenet, léteznünk kell, élnünk kell, de nem szabad mások gyengeségét felhasználni, kihasználni. Ezt elsősorban etikai üzenetnek látom.

Ön rabbiként még a közösség építése közben van. Hol is tart most ebben?

Az oktatási programokat szeptemberben indítjuk el, a gyerekeknek iskola indul, bar micvo előkészületekkel is foglalkozunk, de tervezünk felnőttoktatási programokat, a nagyünnepekre is készülünk, mindent, ami egy zsinagógához tartozik, igaz az is, hogy a helyszínt még nem találtuk meg.

Köszönöm a beszélgetést, a tanítást.
Az interjú a 2014. július 25-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.
Breuer Péter