Ki nem küldött tudósítónk jelenti 6.

Ki nem küldött tudósítónk jelenti 6.

 izrael a sz..

Csak Izraellel és Jeruzsálemmel együtt!

Immár 15.napja a szírénák hangjával élnek együtt Izraelben, ennyi ideje tudja már az ország, hogy milyen megint háborúban állni, háborúban élni. Igen, háború, még akkor is, ha most nem a klasszikus hadviselés szabályai élnek, hiszen most ne országok hadakoznak egymással, hanem egy ország harcol a terror, a terroristák ellen.

Folyamatosan nézem a tudósításokat, amelyek kiegészülnek különböző szakértői véleményekkel, kommentárokkal, előrejelzésekkel, szerte a világban. A külbiztonsági, külpolitikai szakértőket hallva, nézve kialakult bennem egy érzés. Ez az érzés, lehetséges, hogy kissé előítéletes, de talán megbocsátható ez egy olyan embernek, aki évtizedeken át élt Izraelben, aki ott is itthon van.

PAXP-deijE

A szakértők pontosak, precízek, az adatokkal tisztában vannak, ismerik a közel-keleti helyzetet. Azonban – végkövetkeztetéseiket hallva – azt gondolom, hogy csak tudással rendelkeznek, hiányzik belőlük a szív, a lélek. Nagyon fontos a tudás, fontos a helyismeret, azonban van ami még enélkül is fontosabb, egy ilyen, a világ sorsát is befolyásoló konfliktus esetében, mint ez. Igenis kell lélek is, tudni kell együtt-érezni a szenvedőkkel, az áldozatok hozzátartozóival és ami még ennél is fontosabb, tudni kell azt is, hogy a gázai konfliktust ki és miért robbantotta ki, tudni kell azt is, hogy mik a Hamasz őrült szándékai. Tudni kell átérezni, hogy mit is jelent az, hogy naponta szólalnak meg a Kaddisok az elesettekért, az elhunytakért.

Én a magam részéről ezt hiányolom.

Mit lehet tenni a konfliktus megoldása, a háború megszüntetése érdekében?

Lehet azt is tenni, hogy azonnal véget vetnek a harcoknak és akkor kezdődik minden elölről.

Lehet azt is tenni, hogy a harcokat végigviszi Izrael, majd utána ül le tárgyalni a másik féllel.

Lehet azt is, hogy ezekhez a tárgyalásokhoz elfogadják a külföldi közvetítők segítségét.

Amennyiben erre kerül sor, akkor egy dologgal mindenkinek számolnia kell. Mégpedig azzal, hogy nem lehet olyan döntést meghozni, mely ellentétes Izrael érdekeivel. Mindenkinek tisztában kell lenni azzal, hogy Izrael egy olyan demokratikus állam, amely elfogadja a többségi döntést, de csak akkor, ha az népének is jó.

Tehát dönteni csak Izraellel és Jeruzsálemmel együtt lehetséges!

 breuer orzse

Breuer Péter