„Izraelnek joga van az önvédelemre”

 A német kancellár szerint független vizsgálatot kell indítani az ukrán-orosz határ térségében történt repülőgép-katasztrófa okának felderítésére, és ehhez haladéktalanul fegyverszünetet kell elrendelnie mindkét oldalnak a délkelet-ukrajnai konfliktusban.

merkel herm    Angela Merkel pénteki berlini sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: „nagy-nagyon sok jel” utal arra, hogy a malajziai utasszállító repülőgépet lelőtték. A tragédia vizsgálatát a „lehető leggyorsabban” el kell kezdeni, amihez elengedhetetlen a fegyvernyugvás a térségben – tette hozzá.
    Az eset nem változtat azon, hogy az ukrajnai válság „politikai-diplomáciai rendezésének nincs értelmes alternatívája”, ezért továbbra is párbeszédre kell törekedni Moszkvával – emelte ki a kancellár.
    Arra a kérdésre, hogy a malajziai utasszállítóval történtek miatt szükséges-e az Oroszország elleni szankciók további szigorítása, azt mondta, hogy túl korai ilyesmiről beszélni, hiszen először a tényeket kell feltárni.
    Ugyanakkor az biztos, hogy Oroszországnak sokkal többet kell tenni a válság békés rendezéséért – fűzte hozzá Angela Merkel, hangsúlyozva, hogy ki kell terjeszteni az EBESZ küldetését az ukrán-orosz határ megfigyelésére, beleértve a határ orosz oldalán zajló események megfigyelését és pilóta nélküli repülőgépek – drónok – alkalmazását.
    A határ megfigyelése rendkívül fontos, mert az oroszbarát szakadárok igen komoly fegyverekkel rendelkeznek, és sok jel utal arra, hogy ezek a fegyverek Oroszországból származnak – hangoztatta a német kancellár.
    A gázai konfliktusról szólva kiemelte, hogy Izraelnek joga van az önvédelemre, Németország pedig támogatja Egyiptom tűzszüneti kezdeményezését. A tűzszüneti megállapodás után a tartós politikai rendezéséről kell majd tárgyalásokat indítani, és ebben a kérdésben Németország továbbra is azt az álláspontot képviseli, hogy a kétállami megoldást kell alkalmazni, vagyis Izrael és egy független palesztin állam békés együttélésére kell törekedni.
    A német-amerikai viszonyt megterhelő kémbotrányokkal kapcsolatban azt mondta, hogy hosszabb időre lehet szükség a hírszerzés feladatairól és a személyes adatok titkosszolgálati kezeléséről vallott nézetek egyeztetéséhez, illetve a berlini és a washingtoni vezetés bizalmi viszonyának helyreállításához. 
    Ugyanakkor a kémügyek és a nézeteltérések nem halványítják el azt a tényt, hogy „az Egyesült Államok Németország legfontosabb szövetségesei közé tartozik”, és a két országot „közös értékeken alapuló mély és szilárd partnerség köti össze”  – mondta Angela Merkel.

 

MTI/