Orbán Viktor kitüntette Al-Valíd bin Talál bin Abdel-Azíz Ál Szaúd herceget

Orbán Viktor kitüntette Al-Valíd bin Talál bin Abdel-Azíz Ál Szaúd herceget

A Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést adott át Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök este a Parlamentben Al-Valíd bin Talál bin Abdel-Azíz Ál Szaúd hercegnek.

A kormányfő ünnepi köszöntőjében kiemelte: a kitüntetést azért adja a magyar állam, mert nagyra tartja azt a tevékenységet, amellyel a herceg túllép az üzlet hagyományos keretein.

Ezt a nyugat-európai kultúrában társadalmi felelősségnek nevezik – fejtette ki a kormányfő. Hozzátette: mielőtt Magyarország ennek a nyugati kultúrának a része lett volna, egyszerűen úgy mondták volna: „a jó embereknek” adták a kitüntetést. A herceg életútja rendkívül figyelemre méltó és elismerést vált ki a világon mindenhol – hangsúlyozta Orbán Viktor, aki arról biztosította a díjazottat: Magyarország büszke arra, hogy ezt a kitüntetést átadhatja.

A kormányfő úgy fogalmazott: egy üzletember a sikert is leginkább üzleti eredményben tudja mérni, ugyanakkor Magyarország ezt a díjat nem üzleti sikerei miatt ítélte oda. Ez nem egy üzleti díj, ezt az elismerést olyanoknak adjuk, akikre felnézünk, mert olyasmit tesznek, ami kivívja elismerésünket – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Mi tiszteljük azokat, akik túl tudnak tekinteni saját üzleti eredményeiken, akik úgy forgatják vagyonukat és tehetségüket, hogy azzal embertársaiknak hasznára vannak – mutatott rá Orbán Viktor, hozzátéve: akik úgy forgatják vagyonukat, hogy azzal a szegényeken is segítenek, törődnek a jövővel is, és nem feledkeznek el azokról, akik körülveszik őket.

Al-Valíd bin Talál bin Abdel-Azíz Ál Szaúd herceg beszédében Magyarország, a magyar társadalom és kultúra, a magyarok által elért sikerek iránti elismeréséről, csodálatáról szólt. Kitért Magyarország történetének viszontagságos időszakaira, és dicsérte a magyarok kitartását a nehéz időkben, az ország megszállása, feldarabolása, diktatúrák idején. Beszélt arról is, hogy a mára szuverénné vált Magyarország igyekszik sokkal tágabb kapcsolatrendszert kialakítani a világ országaival, nem csupán a nyugati hatalmakkal.

A herceg elismeréssel szólt arról, hogy ennek a tág kapcsolatrendszernek a kialakításáért – amelyben benne van az arab világ, és azon belül Szaúd-Arábia is – sokat tett a miniszterelnök. A szaúdi királyság uralkodócsaládjának tagja a magyar-szaúdi gazdasági kapcsolatok fejlesztésért végzett munkájáért részesült az elismerésben. A díjazott méltatásakor életútjáról elhangzott: vállalatgazdálkodási és társadalomtudományi tanulmányait New Yorkban és Kaliforniában folytatta, 1980-ban alapította a Kingdom of Holding Company céget, amely a világ és a térség legsikeresebb üzleti vállalkozása.

A vállalat többek között a pénzügyi szolgáltatások, a szállodaipar, valamint ingatlanpiaci és média-beruházások területén érdekelt. A herceg 73 állami és nemzetközi szervezet kitüntetésének birtokosa. Számtalan egyetem, közte a Budapesti Corvinus Egyetem is díszdoktorává avatta.

MTI/BPI