Orbán: A KKV-K A FEJLŐDÉS MOTORJAI

A KKV-K A FEJLŐDÉS MOTORJAI

Ha a kkv-szektor képes fejlődni, akkor képes lesz több profitot is termelni, ha pedig több profitot termel, akkor Magyarország prosperálása hosszú távon is biztosítva lesz – jelentette ki Orbán Viktor.

Mindannyian tudjuk, hogy fontosak, sőt nélkülözhetetlenek azok a nagy külföldi beruházások, amelyek sok tőkét hoznak Magyarországra és munkahelyeket teremtenek például a gyógyszeriparban is, de miért titkolnánk el, hogy annak örülünk a legjobban, amikor a magyarok adnak munkát a magyaroknak – fogalmazott a miniszterelnök pénteken Pilisborosjenőn, a Meditop Kft. üzemátadó ünnepségén.

„AZOKNAK AZ IDEJE JÖTT EL, AKIK A MUNKÁBÓL AKARNAK MEGÉLNI, TUDÁSUKKAL ÉS SZORGALMUKKAL AKARNAK SIKERESSÉ VÁLNI.”

Elmondta, a hazai kis- és középvállalkozások a Magyarországon dolgozó emberek 75 százalékának, azaz közel 3 millió embernek biztosítanak munkát és megélhetést. Nagy dolog ez, ha visszagondolunk az elmúlt 24 év történetére – fűzte hozzá Orbán Viktor.

Tájékoztatása szerint a Meditop Kft. több mint 170 főnek biztosít jövedelmet, és az új beruházásnak köszönhetően mintegy 10 százalékos létszámbővülés is megvalósul. Ez azt jelenti, hogy így 12-15 családnak lesz biztos megélhetése a jövőben. Mondhatják, hogy ez nem sok, de az ország és a nemzet gazdasága is ezekből a 12-15 családnak munkát adó gépsorokból, üzemekből és telephelyekből épül fel – hangsúlyozta a kormányfő.

Orbán Viktor arról is informált, a most átadott beruházás összértéke meghaladja a 700 millió forintot, mintegy 200 millió forintnyi fejlesztési forrást kapott és a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramját is maga mögött tudhatta. Az ilyen és ehhez hasonló támogatásokat és kezdeményezéseket a kormány mindig is igyekszik majd összekötni, mert azt valljuk, hogyha az országnak korlátozottak az erőforrásai, elsősorban azokat kell támogatni, erősíteni, akik maguk is sokat tesznek a sikerért, mert így és rajtuk keresztül erősödhet az ország is – mutatott rá a miniszterelnök, akinek megfogalmazása szerint, „a kis- és közepes vállalkozások a fejlődés motorjai Magyarországon.”

Úgy vélte, ha ez a szektor képes fejlődni, akkor képes lesz több profitot is termelni, ha pedig több profitot termel, akkor „Magyarország prosperálása hosszú távon is biztosítva lesz.” Azt tudom vállalni a magyar kormány nevében, hogy a következő években mi is igyekszünk önöknek minden segítséget megadni – szögezte le Orbán Viktor.

„EGYRE TÖBBEN VANNAK, AKIK ÉRTIK, HOGY VAN MÉG ERŐ ÉS TARTALÉK A MI HAZÁNKBAN.”

A miniszterelnök a gyógyszeripart a magyar gazdaság egyik hagyományos sikerágazatának nevezte. Felidézte, a két világháború között 64 gyógyszergyár működött Magyarországon, ezt a számot azonban a kommunisták 5-re csökkentették, a rendszerváltásra azonban már csak 4 maradt. Orbán Viktor úgy folytatta, ezután kedvező fordulat következett, a 90-es évek elején már egymás után jöttek létre kis- és középvállalatok a gyógyszeriparban, amelyek közül több – mint például a Meditop Kft. is -, befolyásos iparági szereplővé vált.

Régen tudjuk, hogy a magyar gazdaság bajaira többek között éppen a gyógyszeriparban rejlik a legjobb orvosság – jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve, ma ez az iparág mintegy 14 ezer embernek ad munkát Magyarországon és „az innováció egyik legfontosabb műhelyét is jelenti”. A kormányfő szerint ennek megfelelően kell a kormánynak is figyelmet fordítania erre a területre, ezért is kötött a kabinet stratégiai megállapodást a négy legnagyobb Magyarországon működő gyógyszeripari óriáscéggel.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, „a rendszerváltás utáni új világ falait a vállalkozni akaró és merő honfitársaink húzták fel.” Emlékeztetett, a 90-es évek elején a privatizációs ügyeskedések, a trükközések és a spekulációk időszakát éltük és az tűnt a nehezebb útnak, ha valaki a munkáján keresztül próbál boldogulni. A miniszterelnök szerint az idő mégis ezeket az embereket igazolta és a spekulációra épülő nagyvállalatok ledőltek az elmúlt 15 évben, tulajdonosai ma már nem szereplői a magyar gazdaságnak.

„A KÖVETKEZŐ IDŐSZAKBAN AZOK AZ ORSZÁGOK LESZNEK VERSENYELŐNYBEN AZ EURÓPAI UNIÓN BELÜL, AKIK KÉPESEK LESZNEK OLCSÓ ENERGIÁT BIZTOSÍTANI A VÁLLALKOZÁSOKNAK.”

A Meditop története tanulság egész Magyarország számára. Tanulság, amely arról szól, hogy így is lehet; hogyha tartós sikert akarsz elérni, akkor csak így lehet – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor, aki szerint a magyar vállalkozók megértették, hogy új időszámítás kezdődött el a nagyvilágban, amelyhez Magyarország is igyekszik alkalmazkodni.

Azoknak az ideje jött el, akik a munkából akarnak megélni, tudásukkal és szorgalmukkal akarnak sikeressé válni – vélekedett a kormányfő. Hozzátette, a mai beruházás is azt jelzi, hogy „egyre többen vannak, akik értik, hogy van még erő és tartalék a mi hazánkban.”

A mi előrejelzéseink szerint a következő időszakban azok az országok lesznek versenyelőnyben az Európai Unión belül, akik képesek lesznek olcsó energiát biztosítani a vállalkozásoknak. Magyarország erre a versenyelőnyre hajt. A mi tervünk az, hogy előbb-utóbb az ipari rezsicsökkentést is végrehajtsuk és az olcsó energiát elérhetővé tegyük a vállalkozások számára is – emelte ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor beszélt arról is, terveik között szerepelt, hogy az uniós fejlesztési forrásokat minél inkább a magyar gazdaság valódi szereplői felé tereljék. Látványberuházásból volt itt elég, most már igazi, tényleges gazdasági erőt és termelést jelentő beruházásokra lesz szükségünk, mert a magyar gazdaság is csak így tud növekedési pályán maradni – állapította meg a kormányfő.

Elmondása szerint 2014 és 2020 között előnyt fog élvezni minden olyan program, amely a magyar vállalkozásokat versenyelőnyhöz akarja juttatni. Hozzátette, arra is törekednek, hogy egyszerűbb és kevesebb bürokráciával járjon a támogatások lehívása és annak mintegy 60 százalékát a magyar vállalkozásokhoz juttassák el.

fidesz.hu-bpi.hu