Hende: a Soá, a legnagyobb nemzeti targédiánk, miénk a szégyene, a vesztesége, s a gyásza is

Hende: a Soá, a legnagyobb nemzeti targédiánk, miénk a szégyene, a vesztesége, s a gyásza is

A Soá is elfoglalta méltó helyét történelmünkben legnagyobb nemzeti tragédiáink között, miénk a szégyene, a vesztesége, s a gyásza is – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter pénteken Koszorús Ferenc posztumusz vezérezredes emléktáblájának koszorúzási ünnepségén Budapesten, a Dohány utcában.


Mint kiemelte, egy ludovikás tiszt emlékének szól a tisztelgés, aki hivatásának példaképe volt. Minden időben,– sokat kockáztatva is – megtette kötelességét – hangzott el.

Koszorús Ferenc hetven évvel ezelőtt Baky László és Endre László államtitkárok által életre hívott csendőrök ellen fellépett, s ezzel kikényszerítette a mintegy 280 ezer magyar zsidó deportálásának leállítását. Hőstette után azokra is emlékezünk, akiket neki köszönhetően rengeteg szenvedés után megmenekültek és folytathatták életüket, s azokra is, akiket nem tudott megmenteni – mondta Hende Csaba.

Hende Csaba ezzel együtt kiemelte: amikor a múltra tekintünk, a jövőre is tekintettel kell lennünk. Mint mondta: a mi feladatunk és küldetésünk, hogy megnyerjük a XXI. századot. Újra és újra nyilvánvalóvá kell tenni, hogy „ez az ország mindenkié, aki velünk él”. Mindenkié akinek a munkájából felépült, aki hajlandó érte dolgozni és ha kell meg is harcolni érte – szögezte le a honvédelmi miniszter.

Csütörtök este Hende Csaba díszvacsorát rendezett, ahol Koszorús Ferenc posztumusz vezérezredesnek „Hazáért Érdemjelet!” adományozott, amelyet a fia, ifjabb Koszorús Ferenc vett át.

Pénteken a Dohány utcában található emléktáblánál tartott ünnepélyes koszorúzáson részt vett mások mellett Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete, André Goodfriend, az Amerikai Egyesült Államok ideiglenes ügyvivője, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnökei: Simon Miklós (Fidesz-KDNP) és Harangozó Tamás Attila (MSZP), Kun Szabó István vezérőrnagy, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára valamint Réthelyi Miklós, volt nemzeti erőforrás miniszter.

Koszorús Ferenc a Budapesten és annak körzetében állomásozó első magyar páncéloshadosztály ezredese volt. Tudomására jutott, hogy Baky László államtitkár, aki a hadsereg kivételével az összes biztonsági erő parancsnoka volt, államcsínyre készül, hogy egy olyan rendőrkormányt juttasson hatalomra, amely közreműködött volna a magyarországi zsidók deportálásában.

A Gestapo segítségével Baky László több zászlóaljnyi hozzá hűséges csendőrzászlóaljat állított fel. Koszorús Ferenc ezredes ellenállást kezdeményezett. 1944. július 5-én éjjel Koszorús ezredes kiadta a parancsot az első páncélos hadosztályegységeinek, hogy foglaljanak el állásokat Budapest stratégiai pontjain, lezárva a városba vezető összes utat. 1944. július 7-én Baky László kapitulált és kivonta erőit.

Koszorús Ferenc fellépése az egyetlen olyan ismert eset, amikor egy tengelyhatalom katonai erőt alkalmazott azért, hogy zsidók deportálását akadályozza meg. (MTI)