Garai Péter: Budapesttől Cfátig- a Klezmerész együttes

Aki kérdez : Breuer Péter

Aki válaszol:    Garai Péter

Halljad Izrael   27.o6.2o14

 

Budapesttől Cfátig- a Klezmerész együttes

Garai Péter

Garai-Breuer_404195638460652037_n

Mi a Klezmerész együttes története?

 

A zenekar tíz évvel ezelőtt, 2004-ben kezdett el együtt dolgozni. Volt előzménye is, már két évvel korábban megkeresett egy ismerősöm, hogy zongoráznék-e egy frissen alakult klezmer együttesben, én valaha hét évig tanultam zongorázni és ő erre emlékezett, hiszen együtt dolgoztunk vagy 35 évvel korábban. Ez a zenekar másfél év alatt megszűnt, hárman kiváltunk és másik három társunkkal együtt alapítottunk egy új klezmer együttest. Minket hatunk a zene, a klezmer szeretetével jöttünk össze. Mindenkinek van polgári foglalkozása, van köztünk külkereskedő, keramikus, mikrobiológus, óvónő. Akkor, amikor elkezdtünk együtt dolgozni, Lisznyay Mária segítette a munkánkat, hogy szakmailag megfelelő szintet érjünk el. A megalakulás után fél évvel, 2005-ben már koncertet adtunk a Frankel zsinagóga klubjában.

 

Egyik lemezük, a Klezmerész Mazel tov címet viseli, amelyen jiddis, héber és szefárd dalok hallhatóak. Konkrétabban milyen dalok is szólnak a lemezen?

 

Az együttesünk ezen a három nyelven ad elő tradicionális klezmer dalokat, így ezen a lemezen is, ami egyébként tavaly jelent meg.

 

Ki a Klezmerészek közönsége?

 

Nem tudom pontosan meghatározni, hiszen fellépünk Budapesten, vidéken, már külföldön is koncerteztünk, Függ attól is, hogy hol lépünk fel. Beszéltem már a Frankel zsinagógáról. Ha ott lépünk fel, akkor nyilván a zsinagóga törzsközönsége jön el, de miután jele vagyunk a közösségi oldalakon is, így egy szélesebb bázisra számíthatunk, egy koncerten általában 150 és 500 közötti nézőszámot érünk el.

 

Még messze van, de lassan beköszönt a zsidó új esztendő. Addig mit tesznek a Klezmerészek és mit várnak az 5775-ös évtől?

 

Az előttünk lévő hónapok sok eseményt tartogatnak, július 6-án a Szent István parkban lépünk fel, majd elmegyünk Izraelbe, Cfátba, a legrangosabb klezmer fesztiválra, augusztus 18-20 között.

 

Hogyan került a Klezmerész együttes erre a neves fesztiválra?

 

Érdekesen, tudni kell, hogy Erzsébetváros és Cfát testvérvárosi szerződést kötött, ennek keretében kapott lehetőséget Erzsébetváros arra, hogy idén egy klezmer együttest küldjön el ide. Ránk esett a választás, így mi képviseljük Magyarországot.

 

Köszönöm a beszélgetést, sok sikert!

Az interjú a 2014. június 27-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.