NYUGATI INTEGRÁCIÓ ÉS KELETI NYITÁS

NYUGATI INTEGRÁCIÓ ÉS KELETI NYITÁS

A világgazdasági változások a tehetséges országok és népek előtt komoly lehetőségeket nyitnak ki – hangsúlyozta Orbán Viktor Karim Maszimov kazah miniszterelnökkel folytatott megbeszélését követően.

Orbán Viktor sajtónyilatkozatában beszámolt arról, hogy a magyar-kazah tárgyalás fontos pontja volt a világgazdasági helyzet értékelése. Örülök annak, hogy olyan partnerrel tárgyalhattam, akinek a véleménye a világ átalakulásáról nagyon közel esik ahhoz, amit mi, magyarok gondolunk – fűzte hozzá a kormányfő.

A világ, amiben élünk, gyökeresen és gyorsan átalakul; ez a változás leglátványosabban a világgazdaságban érhető tetten – fogalmazott. A magyar miniszterelnök hangsúlyozta, minden változásnak vannak nyertesei és vesztesei, de hogy ki lesz nyertes és vesztes, azt mi magunk döntjük el – fűzte hozzá. Orbán Viktor aláhúzta, Magyarország szeretne a változások nyertese lenni.

A világgazdasági változások a tehetséges országok és népek előtt komoly lehetőségeket nyitnak ki, a régi receptek érvényüket vesztik, az innovatív, gyors és bátor gondolkodás pedig előnyt jelent – fogalmazott.

A kormányfő felhívta a figyelmet arra, hogy a bátor gondolkodás sokak szerint kockázatot is jelent. A mi véleményünk, hogy az az igazi kockázat, ha nem vagyunk innovatívak, kezdeményezők és bátrak – fűzte hozzá.

„MAGYARORSZÁG A NYUGATI INTEGRÁLÓDÁS MUNKÁJÁT ELVÉGEZTE.”

Orbán Viktor méltatta azokat az eredményeket, melyeket Kazahsztán az utóbbi 15-20 évben ért el. Kazahsztán világgazdasági súlya és világpolitikai jelentősége évről évre nőni fog – mondta el a magyar kormányfő.

Orbán Viktor a tárgyaláson gratulált a kazah miniszterelnöknek ahhoz, hogy Oroszországgal és Belorussziával közös gazdasági térséget hoztak létre. Magyarország ezt egy pozitív világgazdasági fejleménynek tekinti, és nem szeretne kimaradni ebből a lehetőségből – jegyezte meg.

Orbán Viktor hangsúlyozta, Magyarország a nyugati integrálódás munkáját elvégezte. Nyugati integráció és keleti nyitás együtt tehet bennünket sikeressé – szögezte le.

A magyar kormányfő hangsúlyozta, a stratégiai együttműködésről szóló megállapodás kifejezi azt az eltökéltséget, hogy Magyarország és Kazahsztán keresi azokat a lehetőségeket, ahol az együttműködés mindkét ország előnyére válik. Orbán Viktor elmondta, ilyen terület a mezőgazdaság, az energetika, a tudomány és technológia, valamint a gyógyszeripar.

„MOST MÁR AZ ÜZLETEMBEREKEN MÚLIK, HOGY A LEHETŐSÉGEKBŐL MIT TUDNAK VALÓRA VÁLTANI.”

A kormányfő arról is beszélt, hogy Kazahsztán tőkeerősségét és Magyarország technológiai adottságát a következő években megpróbálják összeilleszteni, és létrehozni egy széles, erős és komoly üzleti előnyökkel kecsegtető gazdasági együttműködést.

Orbán Viktor arról is beszélt, a politikusok a maguk munkáját elvégezték, „minden ablak, ajtó ki van nyitva, minden akadály el van hárítva”, most már az üzletembereken múlik, hogy a lehetőségekből mit tudnak valóra váltani.

Aláhúzta, a kormány a Kazahsztánnal való gazdasági együttműködést tervező magyar vállalatokat a jövőben is erőteljesen támogatni fogja.

Karim Maszimov kazah miniszterelnök arról beszélt, Kazahsztán Magyarországot fontos partnerének tartja. Elmondása szerint készen állnak a Magyarország és a közép-ázsiai országok közötti hídszerep vállalására.

A kazah politikus hangsúlyozta, a két országot nemcsak gazdasági és politikai szálak kötik össze, hanem a közös történelmi gyökerek is. Úgy fogalmazott, a stratégiai együttműködésről szóló nyilatkozat aláírásával „egy új oldal íródott Kazahsztán és Magyarország kapcsolatának történetében.”

Karim Maszimov egyúttal örömét fejezte ki, hogy Magyarország a kelet- és közép-európai országok közül elsőként alakított ki stratégiai kapcsolatot Kazahsztánnal. A kazah kormányfő tájékoztatása szerint a mai napon a kazah-magyar stratégiai partnerség kereskedelmi, gazdasági szférájáról tárgyaltak, olyan területekre fókuszálva, mint a mezőgazdaság, az energetika, az egészségügy, a turizmus, az innováció, valamint a két ország közlekedési-logisztikai erőforrásainak kihasználása.

A sajtónyilatkozatot megelőzően Orbán Viktor és Karim Maszimov, valamint a két ország képviselői kétoldalú megállapodásokat írtak alá.

(fidesz.hu)