„BUDAPEST EGYIK LEGSZEBB ÚJ KÖZPARKJA”

„BUDAPEST EGYIK LEGSZEBB ÚJ KÖZPARKJA”

Átadták a nagyközönségnek Belváros új büszkeségét, a felújított Olimpiai parkot Rogán Antal polgármester és Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnökének jelenlétében.

Avató beszédében Rogán Antal hangsúlyozta, a Belváros a mai nappal gyakorlatilag befejezte az „Északi Lipótváros megújítása” program azon szakaszát, mely a Kossuth tér felújításával érdemi változást hozott négy év alatt a Belváros északi részében. Ez komoly siker; sok utca, nagy mennyiségű járdafelület újult meg, fákat tudtunk megmenteni, illetve újakat ültetni – sorolta. A polgármester felhívta a figyelmet arra, nagyon sok olyan új technikát alkalmaztak, melyeket a budapesti városépítészetben még nem használtak.

 

Rogán Antal hangsúlyozta, az Olimpiai park Budapest nagyon ritka, Duna-parti parkjainak egyike, ezért különös értéket képvisel. Aláhúzta, a park megfelel a kor minden követelményének, hiszen mosdó, gyerekpelenkázó található benne, a gyerekek számára közösségi teret alakítottak ki, és létrejött egy pihenő park is, ezen felül itt található a Belváros egyik legnagyobb kutyafuttatója.

„ÖRÖMMEL VESSZÜK BIRTOKBA BELVÁROS ÚJ DUNA-PARTI ÉS MINDEN KÉTSÉGET KIZÁRÓAN BUDAPEST EGYIK LEGSZEBB KÖZPARKJÁT .”

A polgármester arról is beszélt, hogy a park elkészültével létrejött egy sétány, mely összeköti a Kossuth teret a Képviselői Irodaházzal, illetve azon túlmenően a Margit híddal, valamint az Újlipótváros mentén húzódó Újpest rakpart sétánnyal. Megteremtettük azt a gyalogos kontaktust, ami végighúzódik északról egészen a Kossuth tér irányába – mondta el.

A megújított Olimpiai parkkal kapcsolatban a polgármester hangsúlyozta, megőrizték az eredeti tematikát. Itt található az olimpiai aranyérmesek megújított fala, az olimpiai láng emlékműve és az öt karikát formázó szimbólumszobor. Az utóbbival kapcsolatban elmondta, ez a város egyik új szimbóluma is egyben. Április elsején elkészül a díszkivilágítás is, így a budai rakpartról is jól látható – fűzte hozzá.

Rogán Antal felhívta a figyelmet arra, hogy a park sportolásra is alkalmas; a benzinkút helyén új sportpályát alakítottak ki. Ez a park egyszerre minden generáció számára kínálja a pihenés lehetőségét – jegyezte meg.
Örömmel vesszük birtokba Belváros új Duna-parti és minden kétséget kizáróan Budapest egyik legszebb közparkját – zárta beszédét Rogán Antal.

Schmitt Pál hangsúlyozta, az olimpiai ötkarika a világ egyik legismertebb szimbóluma. A Mihály Gábor tervezte ötkarikás szimbólumszoborról elmondta, az öt karikát eddig csak síkban láthattuk ábrázolva, de itt egy térplasztika jelenik meg előttünk, mely utal a végtelenre, valamint az univerzalitásra is, így szimbolizálva, hogy az olimpiai mozgalom mindenkié.

Az öt karika piros-fehér-zöld színre van festve. A Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke aláhúzta, ez a magyarok büszkeségét is jelképezi. Mi, magyarok büszkék vagyunk olimpiai bajnokaikra, a magyar közgondolkodásba szervesen be van ágyazva az olimpiai eszme. Nem volt olyan újkori olimpiai játék, hogy azon magyar sportoló ne nyert volna aranyérmet – fűzte hozzá. Büszkék vagyunk arra, hogy olimpikonjaink hozzájárultak az egészséges hazaszeretet növeléséhez, országunk megbecsüléséhez, és példaképek a magyar fiatalok előtt – fogalmazott Schmitt Pál.

Az Olimpai park Észak-Lipótváros több utcájával együtt újult meg 1,8 milliárd forint európai uniós és magyar állami forrásból.