Vendégünk Ilan Mor, Izrael Állam budapesti nagykövete

A közös munkában barátságok szövődnekhungaria-izrael degel

Vendégünk Ilan Mor, Izrael Állam budapesti nagykövete

 

Negyedszázada, hogy Magyarország és Izrael újból felvette a diplomáciai kapcsolatokat. Ez az alkalom teremtett módot arra, hogy megkérjük Izrael budapesti nagykövetét, vonja meg a 25 év mérlegét, beszéljen a legújabb eseményekről, valamint a Holocaust Emlékévről.

 

Nagykövet Úr, 25 esztendeje, hogy Izrael újra felvette a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal. Mit lehet mondani erről az időszakról?

 

Ha visszanézünk az elmúlt 25 esztendőre, akkor mindkét fél büszke lehet az elért eredményekre. Az elmúlt 25 esztendő alatt, minden olyan szerződést, amit két baráti ország aláírhat a gazdaság, a kultúra, az oktatás, szinte minden területen aláírtunk. Az elmúlt 25 esztendő alatt a két ország lakossága megismerte egymást, én ezt látom a legfontosabbnak.

 

Nagykövet úr, mit vár az elkövetkezendő évektől?

 

Nem szabad karba tett kézzel ülni, hanem tovább kell fejleszteni a már meglévő együttműködéseket. Én magam, a nagykövetség minden munkatársával mindennap, minden órában azon vagyok, hogy ezek még szorosabbak legyenek. Különleges figyelmet szeretnénk szentelni innovációnak. Ezek mos a legfontosabb feladatok.

 

Magyarország az Európai Unió tagja és Izrael Államnak több európai országgal vannak vitás ügyei. Mit vár Magyarországtól, miben tudna segíteni Önöknek?

 

Az Európai Unióval való kapcsolataink néha nagyon bonyolultak, de az egyes tagállamokkal külön-külön kiváló viszonyt ápolunk. Szeretném kiemelni, hogy Magyarországgal az Európai Unión keresztül is kiváló kapcsolataink vannak. Tulajdonképpen az EU-Izraeli kapcsolatok barátiak, még akkor is, ha időnként nem mindenben értünk egyet. Viták azonban a legjobb barátságban lévő országok között is előfordulnak. Magyarország pontosan tisztában van azzal, hogy Izraelnek milyen erőforrásai és lehetőségei vannak az uniós kutatási tervek megvalósításában, legfőképpen a 20/20-as kutatási programra gondolok, amelyben Budapest részben kiállt Izrael mellett a brüsszeli technokratákkal szemben, akik csak különböző feltételekkel voltak hajlandók aláírni a szerződést.

 

Mit lehet mondani a magyar-izraeli kulturális kapcsolatokról?

 

Úgy gondolom, hogy kultúra nélkül nincs élet. Vannak sikeres izraeli-magyar diákcsere programjaink, említhetném itt rögtön a budapesti Zeneakadémiát, ahol jövő héten közös koncertet adnak a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a jeruzsálemi Héber Egyetem Rubin Zeneakadémiájának diákjai. Az izraeli diákok ezekben napokban továbbképzésen vesznek részt a budapesti társintézményben, ahogy korábban a pesti diákok voltak mesterkurzusokon az izraeli fővárosban. Szerintem az ilyen együttműködések a legfontosabbak a két ország között, hiszen itt emberek, fiatalok, diákok találkoznak egymással. Ilyenkor elmúlik a félelem, megszűnnek a sztereotípiák, megismerik egymást a diákok, szimpatikussá válnak egymás szemében. A közös munkában, a muzsikában igazi barátságok szövődnek. Egyébként ez a koncert hallható lesz Budapesten kívül Pécsett is, fontosnak tartom, hogy Izrael ne csak a fővárosban, hanem szerte Magyarországon be tudjon mutatkozni. A pécsi koncertre szeretettel várjuk a közönséget, ez az előadás ingyenes lesz, a koncertet Páva Zsolt polgármester úrral együtt fogjuk megnyitni. Egyébként ez a program a nagykövetség életében is fontos határkő lesz, hiszen végre egy vidéki városba is elvihetjük az izraeli kultúrát.

 

Idén emlékezünk meg a Holocaust 70. évfordulójáról, amiben Izrael Állam és a nagykövetség is aktívan kiveszi a részét. Ön milyen feladatokat vállalt magára?

 

Bár igyekszem a legtöbb eseményen részt venni, azt gondolom, hogy itt nem az én személyem, vagy a politikusok, vagy a magyarországi zsidók jelenléte a fontos, hanem mindenkié, a teljes magyar népé és nem csak a fővárosban, hanem az ország minden településén. Fontos, hogy most, az évforduló alkalmából egyre többen ismerjék meg a 70 évvel ezelőtt történteket, hogy így, az emberek egymásra tudjanak találni. Arra szeretnék bíztatni mindenkit, hogy minél nagyobb számban jelenjenek meg ezeken a holokauszt megemlékezéseken, hiszen fontos, hogy minden magyar tisztában legyen azzal, hogy mi is történt valójában. Fontos, hogy megismerjék a történelmet, emlékezzenek azokra a magyar állampolgárokra, akik életükkel fizettek azért, mert zsidónak születtek.

 

Az interjú a 2014. február 7-i Halljad Izrael adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

 

Breuer Péter