Fokozná a francia zsidók bevándorlását Izrael

Fokozná a francia zsidók bevándorlását Izrael

A Franciaországban élő zsidók Izraelbe való bevándorlásának növelésére Franciaország elsőként címmel akciótervet dolgoztak ki Izraelben – közölte pénteken a Maariv című napilap.
A bevándorlási miniszter által elkészített javaslat jelentősen megemeli az Izraelről információt és magyarázatokat adó küldöttek számát a nagyobb zsidó közösségeknek otthont adó helyeken, és kilátásba helyez számos, az izraeli beilleszkedésüket segítő lépést. A tervet a jeruzsálemi kormány várhatóan két hét múlva fogadja el.
A program készítői „történelminek” nevezik a helyzetet, amikor a növekvő európai antiszemitizmus hatására első alkalommal egy nyugati ország zsidó közösségét próbálják átköltöztetni Izraelbe.
A terv alapjául a francia zsidóknak az utóbbi években megfigyelhető tömeges kivándorlása szolgált. Ugyan hivatalos adatok nincsenek, de a becslések szerint több tízezren költöztek közülük Nagy-Britanniába, Kanadába, Amerikába és más országokba.
Az izraeli állampolgárságot elnyerő francia zsidók száma egy év alatt majdnem megduplázódott: amíg 2012-ban 1600 volt, 2013-ra mintegy 3000-re nőtt, de Jeruzsálem sokkal többet szeretne. A program célja, hogy idén négyezren, 2016-ban pedig már legalább hatezren telepedjenek át Franciaországból a zsidó államba.