Teherán szerint jól haladnak a szakértői tárgyalások Genfben

Iráni atomprogram – Teherán szerint jól haladnak a szakértői tárgyalások Genfben

 

Jól haladnak a szakértői tárgyalások Genfben Irán és a hatok között az iráni atomprogrammal kapcsolatos, november 24-én született átmenti megállapodás valóra váltásának technikai részleteiről – jelentette be keddre virradóra az iráni állami televízióban Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettes.

Aragcsi, aki egyben az iráni főtárgyaló is az Irán és a hatok – az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország – közötti megbeszéléseken, elmondta: a szakértői szintű megbeszélések hétfőn kezdődtek, majd egész éjszaka folytatódtak Genfben, és a tárgyalások jól haladnak.

A mostani találkozónak az a célja, hogy a szakértők megegyezzenek a Genfben született ideiglenes megállapodás végrehajtásának technikai részleteiről, illetve eljussanak majd egy végleges megállapodás megkötéséig.

Az ideiglenes, hat hónapra szóló megállapodás értelmében Irán kötelezettséget vállalt arra, hogy korlátozza atomprogramját, és lehetővé teszi nukleáris létesítményeinek helyszíni ellenőrzését a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség számára. A hatok csoportja cserébe az Irán elleni szankciók „korlátozott, ideiglenes és célzott” enyhítésére tett ígéretet. Ez utóbbi keretében Teherán félbeszakította az araki, plutónium termelésére is képes reaktor működésbe helyezésének előkészületeit.

Az amerikai illetékesek már akkor úgy fogalmaztak, hogy az ügyben még óriási nehézségek várhatók, a szakértők pedig felhívták a figyelmet arra, hogy az egyik legnagyobb nehézséget az atomfegyver előállításához szükséges urándúsítás kérdése okozhatja. Irán ugyanakkor – Washingtonnal ellentétben – úgy értelmezte a november 24-i megállapodást, hogy az elismeri a perzsa állam jogát az urándúsításra. Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter úgy értékelte – nyilvánvalóan az otthoni keményvonalas politikai erők megnyugtatására -, hogy „az iráni atomprogram szerkezetét sikerült megőrizni a tárgyalások során, a szankcióké viszont szétesett”.

MTI/BPI