KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ

2013. DECEMBER 4., SZERDA   Egymás felé forduló régiók Kelet- Közép Európában • Approaching regions in East-Central Europe

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ1

BOÉR KRISZTINA

 

page1image4552 page1image4712 page1image4872

➲ Répás Zsuzsanna: fontos, hogy megismerjük múltunkat, gyökereinket – A nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár fontosnak tartja, hogy megismerjük múltunkat, gyökereinket, szerinte az ember akkor válik „egésszé”. Répás Zsuzsanna kedden Budapesten, a Balassi Intézet diaszpórából érkezett magyar, illetve magyarul tanuló külföldi hallgatóinak karácsonyi ünnepségén hozzátette: ezt a közösségi élményt, a magyarsághoz kötődés élményét élhetik át a mostani ünnepségen mindazok, akik akár származásuk, akár tanulmányaik révén kötődnek a magyarsághoz. Elmondta: a Balassi Intézet hallgatói különböző okból tanulmányozzák a magyar kultúrát és nyelvet. Vannak, akik szeretnék jobban megismerni a gyökereiket, azt a kultúrát és országot, ahonnan a családjuk származik, mások tanulmányaik révén kötődnek a magyar kultúrához (MTI)

➲ Kisebbségi kompetenciák címmel rendeznek konferenciát az MTA-n – Kisebbségi kompetenciák – Az etnokulturális közösségek működési sajátosságainak kutatása 1989 után címmel rendeznek tanácskozást a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézetének szervezésében csütörtökön, a fővárosban. Az MTI-hez eljuttatott összegzés szerint a konferencia előadói a kisebbségi

közösségek működésének sajátosságait tekintik át az utóbbi húsz év kutatásaira építve. A kisebbségeket önmaguk gazdasági-társadalmi-kulturális valóságában, nem pedig „a szimbolikusan rárakott, politikailag kiüresített összefüggésekben kívánják tárgyalni” – jelezték. Bárdi Nándor előadásában az utóbbi két évtized legfontosabb társadalomtörténeti folyamatairól beszél majd, így a népességfogyatkozásról, a tömbösödésről, a társadalmi pozíciók átalakulásáról, a többes kötődések megnövekedett szerepéről, a közös magyar médiatér és fogyasztás létrejöttéről… (Részletes program: www.mtaki.hu) (MTI)

➲ Háromnyelvű kötet mutatja be Németh Ilona szlovákiai magyar képzőművész installációját – Magyar, szlovák és angol nyelvű kötet mutatja be Németh Ilona Munkácsy-díjas szlovákiai magyar képzőművész 2011-ben készült, Dilemma című installációját három tanulmány kíséretében András Edit szerkesztésében. A Kalligram Kiadónál megjelent, több mint 350 oldalas kötet Németh Ilonának az Ernst Múzeumban rendezett, Dilemma című 2011-es kiállításáról és az azt követő kassai, majd brünni bemutatóról szól. „Budapesten a tárlat

1 A szemlében szereplő cikkek nagy része a címre kattintva megjelenik – az MTI-hírekhez tartozó linkek egyes esetekben csak a www.mti.hu oldalon elvégzett egyszerű és ingyenes regisztráció után fognak működni

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC) • H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10.. •  +3630 904 6164, 2013-12-04. www.cecid.net/

Magyarország

page1image23504 page1image23672 page1image23832 page1image23992 page1image24152 page1image24312 page1image24472

page1image25080

2

politikai szinten botrányt jelentett, művészetelméletileg pedig a kiállítási tér kezelésének újszerű elgondolását testesítette meg. Ennek a problémának a körüljárása olvasható a modern tipográfiájú albumban” – mondta el az MTI-nek Hushegyi Gábor művészettörténész, aki a kötet bevezetőjét írta és korábban két könyve is megjelent a dunaszerdahelyi művészről (MTI)

➲ Mesterházy: a bizonytalan szavazók meggyőzése a legfontosabb – „Az MSZP számára ma az a legfontosabb kérdés, miként tudja meggyőzni a jelenleg 1,5-2 millió bizonytalan választópolgárt, szavazzon rá a jövő évi parlamenti választásokon” – mondta a párt elnöke kedden, Pécsen (Nsz)

➲ Szigorúbb házszabálya lehet az új Országgyűlésnek – A jelenleginél szigorúbb házszabályi rendelkezések bevezetését javasolják a kormánypártok a választás után felálló új, kisebb Országgyűlés munkájának szabályozására. A Fidesz és a KDNP képviselői kedden benyújtott előterjesztésükben tervezhetőbbé tennék az előterjesztések benyújtási határidejét, emellett a plenáris ülésről egy új, kétszintű bizottsági rendszerbe terelnék a részletes vitákat. A házszabály a mindenkori parlamenti többségre bízná, milyen gyakorisággal ülésezzen a Ház (Nsz)

➲ ‘Hoffmann Rózsa megbukott’ – „Az Együtt-PM véleménye szerint a 2012-es Pisa-felmérés eredményei úgy foglalhatók össze: a magyar gyerekek „jegyei” romlottak, de Hoffmann Rózsa bukott meg” – írta közleményében Szelényi Zsuzsanna (Nsz)
➲ Választás 2014: ebben messze a legjobb a Fidesz – „Minden bizonnyal a magyar választók 25 százaléka nem fog részt venni a 2014-es választásokon, amit a korábbi országgyűlési voksolások is alátámasztanak” – értettek egyet a Policy Solutions által szervezett, nem szavazókról szóló keddi konferencia résztvevői. A szakemberek szerint a Fidesz–KDNP rendelkezik a legnagyobb tartalékkal a bizonytalanok között, a balliberális ellenzék nem képes áttörést elérni a körükben (MNO)

➲ „Gyurcsány össze akarja veszíteni a magyarokat” – „Még hét nap van hátra addig a Gyurcsány Ferenc által kijelölt időpontig, hogy újrakezdődjenek az ellenzéki tárgyalások. A Demokratikus Koalíció elnöke azt ígérte, azonnal tudatja, ha választ kap Mesterházy Attilától v a g y B a j n a i G o r d o n t ó l , d e e z e d d i g n e m t ö r t é n t m e g ” – í r j a a H i r a d ó . h u . K ö z b e n felháborodást okozott a határon túl élő magyar közösségekben, hogy Gyurcsány Ferenc elvenné tőlük a szavazati jogot és megszüntetné az egyszerűsített honosítást. Egy vajdasági magyar szerint Gyurcsány Ferenc úgy beszél róluk, mintha paraziták lennének. „Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke vasárnap jelentette be, hogy választási győzelmük esetén megszüntetnék a letelepedés nélküli honosítást” – írja a Híradó.hu. A DK programjában az is szerepel, hogy csak azok szavazhatnának, akiknek állandó lakcímük van Magyarországon. „Dacára annak, hogy azzal kell sokszor szembenéznünk, hogy lehazaárulóznak bennünket, rólunk ez a vád lepereg” – mondta. „Nem kellene ennyire félni tőlünk és ennyire lealacsonyító módon hozzánk állni, mint valami parazitákhoz” – mondta a szabadkai Sztojánovity Lívia, aki egyike annak a több mint 75 ezer külhoni magyarnak, akik már jelentkeztek a jövő évi választásra. Azt mondja, megalázónak érzi Gyurcsány Ferenc javaslatát (MNO)

➲ Bejött Orbán terve: 2025-ig él a rendszere – Évtizedekre bebiztosította közjogi és gazdasági hatalmát a Fidesz a megfelelő emberek pozícióba ültetésével (Nszv)
➲ Az idei költségvetést módosítja, a jövő évit tárgyalja a parlament – A büdzsé módosítását elsősorban az októberben elfogadott takarékszövetkezeti integráció miatt terjesztette be a kormány (Nszv)

➲ Ezt a rablógazdaságot megjósolni sem lehetett – A Hét Olajfa Egyesület vendége volt Debreczeni József és Magyar Bálint (Nszv)
➲ Irgalmatlan pofon a politikusoknak: kétmillió ember „tesz rájuk” – A helyzet az, hogy senki – se politikus, se civil szervezet – nem tesz semmit azért, hogy törődjön a „nem szavazókkal”, a

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC) • H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10.. •  +3630 904 6164, 2013-12-04. www.cecid.net/

page2image31312 page2image31472 page2image31632 page2image31792 page2image31952 page2image32112

page2image32720

3

pártok legfeljebb a bizonytalanokra koncentrálnak. 2 millió embert veszt jelen állás szerint a közélet – a Policy Solutions és a Friedrich Ebert Alapítvány közös kutatása (Nszv)
➲ Raffay Ernő: az autonómia ireállis, a határmódosítás a megoldás – Megalakulásának negyedszázados évfordulóját ünnepli az Erdélyi Szövetség, amely létrejötte óta Erdély és a Kárpát-medence történelmének és népességi viszonyainak a hiteles bemutatását tűzte ki céljául. Gecse Géza Raffay Ernő történésszel, Hévizi Józsa elnökkel és a Délvidékről meghívott Tari Istvánnal, a VMDK alelnökével beszélget – nemcsak 1918.december 1-ről, amikor a gyulafehérvári román népgyűlés kihirdette Erdély Romániához való úgynevezett „csatlakozását”, hanem a magyar területi autonómia mai aktualitásáról (Kossuth Rádió)

➲ Megalázónak érzik a külhoni magyarok Gyurcsány programját – Még hét nap van hátra december 10-ig, amit Gyurcsány Ferenc jelölt ki, hogy kezdődjenek újra az ellenzéki tárgyalások. A Demokratikus Koalíció elnöke azt ígérte, azonnal tudatja, ha választ kap Mesterházy Attilától vagy Bajnai Gordontól – de ez eddig nem történt meg. Közben felháborodást okozott a határon túl élő magyar közösségekben, hogy Gyurcsány Ferenc elvenné tőlük a szavazati jogot, és megszüntetné az egyszerűsített honosítást. Egy vajdasági magyar szerint Gyurcsány Ferenc úgy beszél róluk, mintha paraziták lennének. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke vasárnap jelentette be, hogy választási győzelmük esetén megszüntetnék a letelepedés nélküli honosítást. A DK programjában az is szerepel, hogy csak azok szavazhatnának, akiknek állandó lakcímük van Magyarországon. „Dacára annak, hogy azzal kell sokszor szembenéznünk, hogy lehazaárulóznak bennünket, rólunk ez a vád lepereg” – mondta. „Nem kellene ennyire félni tőlünk és ennyire lealacsonyító módon hozzánk állni, mint valami parazitákhoz” – mondta a szabadkai Sztojánovity Lívia, aki egyike annak a több mint 75 ezer külhoni magyarnak, akik már jelentkeztek a jövő évi választásra. Azt mondja, megalázónak érzi Gyurcsány Ferenc javaslatát. „Mi itt szeretnénk – legalábbis a többség szerintem – itt szeretne a Vajdaságban magyarnak lenni, ugyanakkor szeretnénk egy kicsit az anyaországhoz is tartozónak érezni magunkat” – fogalmazott (Vajdaságma.info)

➲ Tájékoztató konferencia Szőgyén testvérvárosában, Tatán – Tata Város Önkormányzata tájékoztató munkakonferenciát tartott a települési szintű, nemzetközi kapcsolatok pályázati finanszírozási lehetőségeiről, és az Európa Díj pályázati rendszeréről 2013. december 2-án, a Tatai Polgármesteri Hivatalban (Felvidék.ma)

➲ Németh Zsolt: vannak nyitott kérdések a szlovák-magyar viszonyban – Németh Zsolt, a magyar Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az aktuális nemzetpolitikai kérdésekről beszélve szólt a kárpát-medencei autonómiatörekvések alakulásáról, és a szlovákiai önkormányzati választások kapcsán a szlovák-magyar kapcsolatokban még meglévő problémás kérdésekről is. A műsorban megszólaltak a határon túli magyar közösségek vezető politikusai is, köztük Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke. Németh Zsolt a szlovákiai megyei választásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy mindenképpen előrelépésnek tartja a magyar érdekképviselet pozícióinak megerősítését a megyei önkormányzatokban. Ez azonban „nem jelenti azt, hogy ne lennének nyitott kérdések a magyar-szlovák viszonyban. Erről pedig folyamatosan párbeszédet kell folytatnunk” – nyilatkozta a külügyi államtitkár a Kossuth Rádiónak. Németh a problémás kérdések között említette az állampolgárság ügyét, a nyelvtörvény és a nyelvhasználati lehetőségeknek a kérdését, illetőleg azt a mechanizmust, amelyen keresztül a kisebbségi támogatásokra sor kerül. Az utóbbit illetően „komoly nézetkülönbségek vannak a felvidéki magyarok és a szlovák kormány között” – fogalmazott az államtitkár. A műsorban szó volt a kárpát-medencei autonómiatörekvések kérdéséről is. Németh Zsolt ezzel kapcsolatban sikeres célkitűzésnek nevezte azt, hogy 2013-at a autonómia évének nyilvánította a Kárpát-medencei Autonómia Tanács, hiszen valamilyen formában mindegyik magyar közösség zászlajára tűzte az autonómia ügyét (Felvidék.ma)

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC) • H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10.. •  +3630 904 6164, 2013-12-04. www.cecid.net/

page3image28880 page3image29040 page3image29200 page3image29360 page3image29520 page3image29680

page3image30288

4

page4image920

Románia

➲ Riportsorozat az Adevarulban a magyarországi románokról – A román Adevarul című lap a magyarországi román és a romániai magyar közösség életéről, identitásának megőrzéséről indított riportsorozatot, a párhuzamról pedig az Adevarul médiatröszt riportfilmet is készített. A lap kedden a riport szerzőit – Elena Dumitrut és Cristian Delceat – is megszólaltatta, magyarországi tapasztalataikat pedig „A magyarországi románok asszimilációja lépésről lépésre” című cikkben összegezte. A riportsorozat szerzői – akik Gyulán és környékén román családokat, iskolákat és templomokat kerestek fel – a beharangozó szerint arra keresték a választ, miért vonakodnak a magyarországi románok szüleik nyelvét beszélni, hogyan „magyarosítja el” Budapest az országban élő román közösséget. Az Adevarul riporterei által készített sorozat szerint az utolsó 12 évben a hivatalos statisztikákban megnégyszereződött a románok száma Magyarországon, de közülük valójában csak ötezren beszélik a román nyelvet. Ezt főleg az „etnobiznisz” jelenségének tulajdonítják, amely oda vezetett, hogy a beolvadással küzdő közösség létszáma látványosan növekszik ugyan, de a szerzők szerint a „megengedő” törvényi keret valójában az asszimilációt szolgálja azáltal, hogy „felhígítja” a közösséget (MTI)

➲ Bűnszövetkezetben való részvételért elítélték az RMDSZ volt miniszterét – FRISSÍTETT (új: Kelemen Hunor állásfoglalása) – „Felmentették a hazaárulás vádja alól, de bűnszövetkezetben való részvételért ötéves letöltendő börtönbüntetésre ítélte kedden a román legfelső bíróság Nagy Zsoltot, a Tariceanu-kormány volt távközlési miniszterét, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt politikusát a 2005-2006-os stratégiai privatizációk ügyében. Az ítélet nem jogerős” – közölte a Mediafax hírügynökség. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke felháborítónak és igazságtalannak nevezte az ítéletet (MTI)

➲ Ajándék a csángó-magyar oktatási program résztvevőinek – „A magyar oktatásban részt vevő moldvai csángó gyerekek és oktatóik számára előkészített karácsonyi ajándékot adott át a Magyar Országgyűlés Hivatala és a Magyar Vöröskereszt budapesti szervezete kedden a moldvai Pusztinán” – tájékoztatta az MTI-t Pappné Farkas Klára, az Országgyűlés Hivatala külügyi igazgatóságának főosztályvezető-helyettese, a küldöttség vezetője (MTI)

  • ➲  Basescu veszélyes játékba kezdett – Elnöki tébolyt emleget a román kormányoldal (Nszv)
  • ➲  Borboly Csaba: egy alapvető demokratikus jog gyakorlását akadályozza a kormány – „Elfogadhatatlan, főleg egy európai uniós tagállamban, hogy a kormány a prefektuson keresztül egy demokratikus jogot kíván korlátozni” – fejezte ki tiltakozását Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke arra a hírre reagálva, hogy Andrei Jean Adrian, Hargita Megye Prefektusi Hivatalának vezetője december 2-án a közigazgatási bíróságon megtámadta a megyei tanács november 27-i határozatát, amellyel 2013. december 22-ére írták ki a referendumot arról, hogy a Hargita megyei állandó lakhellyel rendelkező állampolgárok szerint alkosson-e Hargita, Kovászna és Maros megye egyetlen fejlesztési régiót, Marosvásárhely központtal (Erdély.ma)
    ➲ A magyar állampolgárság széles kaput nyitott az elvándorlásnak – A magyar állampolgárság széles kaput nyitott az elvándorlásnak, a romániai magyarok Németországban, az Egyesült Királyságban keresik a boldogulást. Kiss Tamás szociológus Sepsiszentgyörgyön elmondta, két székelyföldi önkormányzat partner a Seeming projektben, ezért nagy hangsúlyt fektettek a székelyföldi migrációra, ez a munkacso- mag még nem zárult le (marosvasarhelyiradio.ro)

➲ Bukaresti palotaháború a hétcentes adó miatt – Valóságos lavinát indított el Traian Băsescu államfő hétfő esti bejelentése, miszerint nem írja alá a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) megkötött megállapodáshoz kapcsolódó szándéknyilatkozatot (Krónika)
➲ Öt év letöltendőt kapott Nagy Zsolt (Krónika)

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC) • H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10.. •  +3630 904 6164, 2013-12-04. www.cecid.net/

page4image28600 page4image28760 page4image28920 page4image29080 page4image29240

page4image29848

5

➲ Szatmári autonómiakonferencia: etnikai helyett gazdasági érvek kellenek – „Csakis a románokkal összefogva, az etnikai vonatkozások helyett a gazdasági szempontokat hangsúlyozva érhető el a helyi autonómia” – ez volt a konklúziója a Szatmári Híd Egyesület által Szatmárnémetiben szervezett autonómiakonferencia első, hétfői napjának. A találkozóra katalán és román előadókat is meghívtak – előbbiek arról beszéltek, miként sikerült a katalán autonómiát kivívni, mindemellett tanácsokat is adtak az erdélyi önrendelkezési törekvések előre vitele érdekében. A házigazdák nevében Krakkó Rudolf, a Szatmári Híd Egyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket, kifejtve, hogy sajnálja, ugyanakkor szégyelli is, hogy 23 évvel a diktatúra bukása után nemhogy autonómiánk nincsen, de még csak nem is beszélünk érdemben erről (Krónika)

➲ Feljelentik az Új Jobboldalt a szentgyörgyi provokáció miatt – Feljelentést tesz az Új Jobboldal (Noua Dreaptă) nevű, szélsőséges román ifjúsági szervezet Sepsiszentgyörgyön „randalírozó” tagjai ellen az Erdélyi Magyar Néppárt. Az EMNP és a Magyar Polgári Párt (MPP) egyaránt elítéli az Új Jobboldal december elsejei sepsiszentgyörgyi provokációját (Krónika)

➲ Erdei Dolóczki: kiszámíthatatlan a költségvetés – „Nincs jól előkészített költségvetése az országnak, és ha januárra nem lesz büdzsé, elmarad a 3,75 százalékos nyugdíjemelés, illetve a minimálbér növelése” – szögezte le Erdei Dolóczki István RMDSZ-es képviselő (Krónika)
➲ Ilie Şerbănescu: rosszabb is jöhet – Ilie Şerbănescu gazdasági elemző nem tartja valószínűnek, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hajlandó lesz újratárgyalni a megállapodást, de ha mégis, akkor szerinte biztos, hogy az ország sokkal rosszabbul fog járni (Krónika)

➲ Mennyi hazai termőföld kerül külföldiekhez? – A Székelyföldet kevéssé fenyegeti a termőterületek külföldi kézbe kerülésének a veszélye, mivel nemigen alkalmasak nagyüzemi művelésre, a befektetők a magyarlakta vidékek közül inkább a Bánságra és a Partiumra koncentrálnak. Érdeklődésük érthető, mert a romániai árak jóval alacsonyabbak az európainál (Maszol.ro)

➲ Nem tudott megegyezni a büdzséről Ponta és Băsescu – Eredménytelenül zárult a miniszterelnök és az államfő kedd délutáni egyeztetése a jövő évi büdzséről (Maszol.ro)
➲ Korodi: nem borítékolható a bányatörvény elfogadása – „A bányatörvény módosításait még a kormánypárti szenátorok sem vállalták mind fel, ezzel magyarázható, hogy a hétfői szavazáskor nem gyűlt elegendő voks össze az elfogadásához” – állítja Korodi Attila (Maszol.ro)

➲ Öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélték Nagy Zsoltot – Bűnszervezetben való részvételért öt év börtönbüntetésre ítélte a legfelsőbb bíróság Nagy Zsolt volt távközlési minisztert. Codruţ Şereş volt gazdasági és kereskedelmi minisztert hat év szabadságvesztésre ítélték a stratégiai privatizálások perében. Az ítélet nem jogerős, megtámadható a Fellebviteli Bíróságon (Maszol.ro)

➲ A roma integrációról egyeztettek az RMDSZ szakértői Kolozsváron – Az RMDSZ Társadalomszervezési Főosztálya által koordinált roma integrációs munkacsoport ülését szervezték meg kedden délelőtt Kolozsváron, amelyen szakemberek, önkormányzati vezetők tanácskoztak (Maszol.ro)

➲ PISA-jelentés: oktatás terén is sor végén van Románia (Maszol.ro)

Szerbia

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC) • H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10.. •  +3630 904 6164, 2013-12-04. www.cecid.net/

page5image24800 page5image25280 page5image25440 page5image25600 page5image25760 page5image25920

page5image26528

6

➲ Bővül a vajdasági magyarság jeles napjainak sora – A vajdasági magyar képzőművészet napjával bővül a vajdasági magyarság ünnepeinek, jeles napjainak sora, miután a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT) elfogadta az erről szóló javaslatot keddi ülésén (MTI)
➲ Tisztújítás a VMSZ nyugat-bácskai szervezetében – Rövidesen lejár a Vajdasági Magyar Szövetség nyugat-bácskai körzeti szervezete tisztségviselőinek négyéves mandátuma. Az elmúlt négy évben tisztséget betöltők helyébe ma este választottak új vezetőséget Zomborban, a Városháza dísztermében tartott tisztújító közgyűlésen.Összesen tizenhárom helyi pártszervezet van a VMSZ-nek Zombor Város, valamint Apatin és Hódság községek területén (Vajdaságma.info)

➲ November 14-e lesz a vajdasági magyar képzőművészet napja – Módosította a vajdasági magyarság nemzeti jelképéről és ünnepeiről szóló határozatot ma a Magyar Nemzeti Tanács 38. rendes ülése. Ács József képzőművész, pedagógus, kritikus születésnapját, november 14-ét a Vajdasági Magyar Képzőművészet napjának nyilvánították (Vajdaságma.info)

➲ Újabb 220 állampolgársági kérelem – Az első konzuli fogadónapot éppen egy évvel ezelőtt, tavaly decemberben tartotta a szabadkai Magyar Főkonzulátus Magyarkanizsán. Az azóta eltelt 13 hónapban csak márciusban és novemberben maradt el a fogadónap, így ma tizenegyedik alkalommal vették át a főkonzulátus munkatársai a község polgáraitól a magyar állampolgárság iránti kérelmeiket, ezúttal mintegy 220-at (Vajdaságma.info)

➲ Szerbia nagykövet nélkül maradt az Egyesült Államokban (Vajdaságma.info)
➲ Így kerülhető el a görög forgatókönyv? – A parlament hozzálátott a javasolt pénzügyi törvénycsomag megvitatásához – A költségvetési rendszerről, a nyugdíj- és rokkantsági biztosításról, a jövedelemadóról, a dohányilletékekről, az áfáról, a jogi személyek nyereségadójáról, az adóeljárásról, a kötelező szociális biztosításról, az állami hivatalnokok béreiről és a közszféra foglalkoztatottjai nettó keresetének csökkentéséről szóló törvénymódosítási javaslatokkal, továbbá központi témaként a jövő évi költségvetéssel is foglalkozik a parlament kedden megkezdett ülésen (Magyar Szó)
➲ Elszámolás az idei munkával – Az év végi hajrá jegyében tizenkilenc napirendi pontot vitatott meg az MNT – Keddi ülésén a Magyar Nemzeti Tanács elfogadta a vajdasági magyar oktatásfejlesztési, kulturális, valamint tájékoztatási stratégiák idei évi végrehajtásáról szóló beszámolókat (Magyar Szó)
➲ Még mindig átlagon aluli teljesítmény – A PISA-felmérésben részt vevő országok között az utolsó harmadban találjuk Szerbiát (Magyar Szó)
➲ Tévelygő sikernagyítók – Mihal Ramacs: A kormány legnagyobb eredménye, hogy az ellenőrzése alá vonta a médiumokat – Nem nehéz megállapítani a nap mint nap elhangzó kijelentések alapján, hogy egy ideje már nincs minden rendben a hatalmi koalíción belül. Ha csak a legújabbnak számító állítások között akarunk is szemezgetni, akkor is említést tehetünk a kormányon belüli fekete bárány keresgélésére vonatkozóról, mely az energetikai tárca vezetőjétől származik, vagy az oroszbarát és Európa-barát hozzáállás közötti viszályról szólóról, melyet maga a miniszterelnök fogalmazott meg. Közben továbbra sem múlik el egyetlen hét sem anélkül, hogy valaki a hatalmi koalícióhoz tartozó pártok tisztségviselői közül ne vetné fel a rendkívüli választások lehetőségét, még ha erről szóló mondatának második felében rögtön hozzá is teszi: nem ez lenne a legjobb megoldás, az állam jelenlegi helyzetét figyelembe véve. Mihal Ramacs újságírót, a Danas napilap korábbi főszerkesztőjét kértük fel a koalíción belüli viszonyok elemzésére (Magyar Szó)

Szlovénia

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC) • H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10.. •  +3630 904 6164, 2013-12-04. www.cecid.net/

page6image26336 page6image26816 page6image26976 page6image27136 page6image27296 page6image27456

page6image28064

7

➲ Nagyobb összefogásra van szükség – A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának 15. soros ülésén egyebek között a művelődési intézet jövő évi munka- és pénzügyi programját hagyták jóvá, ugyanakkor nem született döntés a Kulturális Minisztérium közvetlen felhívása alapján kiírt pályázatról (MMR)

➲ Képviselői Kollégiumon gyűltek össze az intézmények képviselői – Göncz László nemzetiségi országgyűlési képviselő a rendszeres Képviselői Kollégiumon a magyar önkormányzatok és intézetek vezetőinek a készülő törvényekről és a nemzetiséget érintő aktuális kérdésekről (MMR)

➲ Egy véleményen a magyar és az olasz programbizottság – Együttes, videokonferenciás rendkívüli ülést tartott tegnap délután a szlovén RTV magyar és olasz nemzetiségi műsorok programbizottsága (MMR)
➲ Hidak évbúcsúztató – Budapest Báros hangulatban – A Szlovén RTV Magyar Műsorok Stúdiója, a lendvai Hidak szerkesztősége idén immár 14. alkalommal szervezte meg a hagyományos november végi közönségszórakoztató rendezvényét (MMR)

Szlovákia

➲ Az Európai Unió szerelmes önmagába, és azt hiszi nincs jobb nála a világon – A szlovák kormányfő szerint az Európai Unió (EU) annyira szerelmes önmagába, hogy meggyőződése: rajta kívül nem létezik jobb a világon. Robert Fico azzal kapcsolatban nyilatkozott kedden, hogy az EU és Ukrajna között nem került sor a tervezett társulási megállapodás aláírására (MTI) ➲ Fico: Az Európai Unió szerelmes önmagába – „Ukrajna egyszerűen úgy határozott, hogy más utat választ, és én ezt most nem fogom értékelni.” (Nszv)

➲ Fico is ráállt az EU-ellenes szólamokra – Az Európai Unió annyira szerelmes saját magába, hogy azt hiszi, nem létezhet semmi jobb nála a világon, jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök, aki mindezidáig nem EU-kritikájáról volt híres (Bumm.sk)
➲ Folytatódik a KETK videósorozata – Bárczi Zsófia és Petres Csizmadia Gabriella a nyitrai magyar karról – A nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara videósorozattal ünnepli fennállásának 10. évfordulóját. A két legújabb epizódban Bárczi Zsófia és Petres Csizmadia Gabriella szólal meg (Bumm.sk)

➲ Szerda délután a parlament elé vonulnak a kisiskolák védelmében – A napokban egy videót is megjelentettek a parlament elé, oktatásügyi témákban meghirdetett tüntetés szervezői. A rendezvény szerdán három órakor kezdődik, íme a program ( Bumm.sk)
➲ Gál Gábor: a kormány új adója példátlan – A Híd párt a Szlovák Köztársaság Alkotmánybíróságán készül megtámadni a jövedelemadóról szóló törvénymódosítást (Bumm.sk)

➲ Az iskola a jövő, küzdjünk a kisiskolák fennmaradásáért! – „Aggasztó eseményeknek nézünk elébe: ha a parlament rábólint, akkor módosul az oktatási törvény”, áll a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának közleményében a december 4-ére hirdetett tiltakozó megmozdulás kapcsán (Felvidék.ma)

➲ A SZAKC felhívása a december 4-i pozsonyi tüntetéshez való csatlakozásra – Felhívással fordult a Szövetség a Közös Célokért társulás (SZAKC) a tagszervezeteihez, rajtuk keresztül a felvidéki magyar közösséghez, hogy járuljanak hozzá a december 4-ére meghirdetett tüntetés sikeréhez, vegyenek részt minél nagyobb létszámban a pozsonyi megmozduláson az iskoláink védelmében (Felvidék.ma)

➲ Kotleba pártja megduplázta a népszerűségét – A megyei választások utáni első pártszimpátiát vizsgáló közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy Marián Kotlebával együtt – aki

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC) • H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10.. •  +3630 904 6164, 2013-12-04. www.cecid.net/

page7image26376 page7image26856 page7image27016 page7image27176 page7image27336 page7image27496

page7image28104

8

a megyei választások során sokak számára meglepő eredményt ért el Besztercebánya megyében – pártja népszerűsége is növekszik (Felvidék.ma)
➲ Elveszítheti önállóságát az ógyallai csillagvizsgáló – A történelmi jelentőségű ógyallai csillagvizsgálót a kulturális tárca foszthatja meg önállóságától (Paraméter.sk)

➲ Holnap tüntetés lesz Pozsonyban a kisiskolák megmentéséért – Aggasztó eseményeknek nézünk elébe: ha a parlament a héten rábólint, akkor módosul az oktatási törvény (Paraméter.sk) ➲ Aláírta az elnök a hivatalösszevonásokat – Kettő lesz a közlekedési minisztérium öt szabályozási hivatalából, Ivan Gašparovič köztársasági elnök ugyanis aláírta az erről szóló törvényt (Új Szó)

➲ POLIS: Az Szlovák Nemzeti Párt bejutna a parlamentbe, az MKP nem – Ha november végén tartották volna a parlamenti választásokat, azt a Smer nyerte volna meg a szavazatok 39,8 százalékával (TiszaNews)

Ukrajna

➲ A kormányfő tárgyal a tüntetőkkel, ha nem akadályozzák a hivatalok munkáját – „Mikola Azarov ukrán kormányfő kész tárgyalni a tüntetők és az ellenzék képviselőivel, de csak azzal a feltétellel, ha nem akadályozzák tovább az állami hivatalok munkáját” – tette közzé kedden a miniszterelnök üzenetét a kormány sajtóosztálya (MTI)

➲ Átpréselte magát az ukrán kormány – Megúszta az ukrán kormány, átpréselte magát a bizalmi szavazáson kedden Kijevben. Kérdés, mi lesz ezek után – Marad hivatalában a Mikola Azarov miniszterelnök vezette ukrán kormány, miután a kabinet ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány nem kapta meg a szükséges számú támogató szavazatot kedden, a parlamentben. A 450 tagú törvényhozásban csupán 186 képviselő támogatta az előterjesztést. Arszenyij Jacenyuk, a

Julija Timosenko bebörtönzött volt miniszterelnök mögött álló Haza párt frakcióvezetője még a szavazás előtt bejelentette, hogy amennyiben nem sikerül leváltani a kormányt, az ellenzék követelni fogja Viktor Janukovics elnöktől a kabinet menesztését, továbbá blokád alá helyezi a parlamentet és az elnöki hivatalt (MNO)

➲ Mit szeretnének a kárpátaljai magyarok? – „A kárpátaljai magyarokat egyelőre nem érinti súlyosan az Ukrajnában kibontakozott integrációs vita” – mondta Kovács Miklós, a kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke. Az mindenesetre biztos, hogy ott élő nemzettársaink többsége Európa-párti (MNO)

➲ Ukrajnai tüntetések – Belügyi csapatokat vezényeltek a Krímből Kijevbe – „Belügyi csapatokat vezényeltek Krímből Kijevbe a rend fenntartása érdekében” – közölte szerdára virradóra az UNIAN ukrán hírügynökség (InfoRádió)

  • ➲  Az ukrán elnök kivizsgáltatja a rendőri túlkapásokat (KárpátInfo)
  • ➲  Az ukrán kormány is elismeri, hogy „voltak hibák” (KárpátInfo)
  • ➲  Az ukrán házelnök szerint senki sem akar rendkívüli állapotot bevezetni az országban (TiszaNews)
    ➲ The Washington Post: Ukrajnának nincs szüksége egy újabb forradalomra – „A The Washington Post mai szerkesztőségi írása szerint Ukrajnának nem lenne hasznára egy újabb forradalom. Az országnak békés politikai folyamatra van szüksége, ami megfelelne az Alkotmány elveinek” — közölte az Ukrinform Hírügynökség (TiszaNews)

    KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC) • H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10.. •  +3630 904 6164, 2013-12-04. www.cecid.net/

page8image24904 page8image25384 page8image25552 page8image25712 page8image25872 page8image26032 page8image26192

page8image26800

9

A régió hírei  Világtükör

➲ Újraindítják a magyar tanulmányokat a Clevelandi Állami Egyetemen – „Vendégprofesszori állást hoznak létre és újraindítják a magyar tanulmányokat a Clevelandi Állami Egyetemen (CSU) az ohiói nagyváros több magyar szervezetének támogatásával” – közölte kedden internetes kiadásában a The Plain Dealer című napilap. A magyar tanulmányokat az egyetem Bölcsészettudományi és Társadalomtudományi Kollégiumában indítják újra. A lap szerint az amerikai egyetem képviselői Budapesten szombaton írtak alá együttműködési megállapodást a Fulbright Magyar-Amerikai Oktatási Csereprogram Bizottsággal a vendégprofesszori állás létrehozásáról a magyar nyelv és kultúra oktatására (MTI)

➲ A NATO-külügyminiszterek párbeszédet sürgetnek a kijevi kormány és az ellenzék között – A NATO-országok külügyminiszterei kedden közös nyilatkozatban szólították fel az ukrán kormányzatot és az ellenzéket, hogy kezdjenek párbeszédet (MTI)
➲ Koszovói elnök: a szerb települések közösségének megalakítása nem jelent egyben autonómiát – „A koszovói szerb települések közössége a helyi törvények szerint tevékenykedik majd, és nem jelent autonómiát az ott élő szerbek számára, hanem a települések közötti együttműködést szabályozza” – nyilatkozott Atifete Jahjaga koszovói elnök a pristinai köztelevízió 2-es, szerb nyelvű csatornájának. Az interjúban – amelynek szövegét a Politika című szerb napilap közölt kedden – a koszovói elnök kifejtette, hogy a Pristina és Belgrád között áprilisban született megállapodás értelmében létre kell hozni a koszovói szerb települések közösségét, de ezt „a koszovói alkotmánnyal és a hatályos törvényekkel összhangban végzik majd”. Hozzátette: „ez nem politikai-területi autonómia, és nem a hatalom valamilyen második vagy harmadik szintje, hanem a települések közötti együttműködés, amit az alkotmány és a törvény is előlrejelez”. Szerinte a helyhatósági választások a szerbek integrációja szempontjából voltak jelentősek (MTI)

➲ Kisebbség helyett közösséget! – Október végén a székelyek nagy menetelése lelt európai visszhangra, a közelmúltban pedig a Magyar Közösség Pártja ért el sikereket a Szlovákiában rendezett megyei választásokon. Kiss Antal, a Magyar Nemzeti Közösségek Európai Érdekképviselete brüsszeli irodájának vezetője szerint azonban autonómiatörekvéseink húszéves késésben vannak, ezért összmagyar politikai együttműködést sürget, hogy határon túli kisebbségeinkből európai példák alapján álló önrendelkezéssel bíró közösségek legyenek – „… Az angol minority szó mindig is életkorban, termetben jelentett kisebbet; vagy például a ferencesek alkalmazták magukra alázatosságból az ordo fratrum minorum, azaz a kisebb testvérek rendje elnevezést. A „kisebbség” kifejezés az angol polgárosodáskor került politikai közforgalomba, európai ámokfutásának kezdete pedig a trianoni békediktátum szövegezése volt, éppen a magyarok megjelölésével, amikor először vonatkoztatták a történelemben egy népcsoportra e szót…” (MNO)

➲ Álom az EU széteséséről – Kérlelhetetlen antikommunistaként méltatta a hétfői díjátadó ünnepségen Vlagyimir Bukovszkij egykori szovjet disszidenst Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója. A 71 éves orosz férfi kapta ugyanis az idén a Mol, illetve a Terror Háza Alapítvány Petőfi Sándor-díját (Nsz)

➲ Egy százalék alatt is veszélyes egy náci párt? – Ismét nekifutnak a németek a szélsőjobboldali NPD alkotmányos betiltásának. A téma korábban már nagy vitákat váltott ki, és ezúttal sem lesz ez másképp: a kétség ugyanis rengeteg (Nsz)
➲ Berlusconi magyarként indulna az EP-választásokon? – „Berlusconi keletre szökik” – olvasható a La Repubblica cikkében, állítólag Orbánban bízik (Nsz)

➲ A zsidóságról tartottak pódiumbeszélgetést a berlini magyar nagykövetségen – Zsidó jövő Európában címmel tartottak pódiumbeszélgetést kedden a berlini magyar nagykövetségen magyar és német zsidó fiatalok részvételével. A nagyjából nyolcvan fős, többnyire németekből

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC) • H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10.. •  +3630 904 6164, 2013-12-04. www.cecid.net/

page9image28432 page9image28752 page9image28912 page9image29072 page9image29232 page9image29392 page9image29552

page9image30160

10

álló közönség előtt folytatott beszélgetést felvezető beszédében Czukor József nagykövet kiemelte, hogy Magyarországon él a harmadik legnagyobb európai zsidó közösség. Tagjai „honfitársaink, magyarként azonosítják magukat” – mondta a diplomata. Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány vállalja a magyar államnak és hatóságainak a holokausztban viselt felelősségét. Utalt arra, hogy Magyarországon 2014 a holokauszt emlékéve lesz. A nagykövetség több mint egy éve szervez nyilvános fórumokat az európai zsidóságról az Initiative Schalom nevű németországi mozgalommal. „A rendezvénysorozatot azért is szervezik, mert „vannak gondjaink”, és nem csupán Magyarországon, hiszen az antiszemitizmus nem csak magyar jelenség, és közösen kell harcolni ellene Európában” – mondta Czukor József. Fiatalokkal másodszor tartottak pódiumbeszélgetést. Főleg a magyar zsidók helyzetéről volt szó. A beszélgetésen, amelyben négy magyar és három német huszonéves zsidó fiatal vett részt, egyetértés volt abban, hogy az utóbbi időszakban kedvező fejlemények indultak el. Elhangzott egyebek között, hogy fontos a „pozitív identitás erősítése, hogy ne csak a holokauszt által azonosítsuk a saját zsidóságunkat” (InfoRádió)

➲ Mélyponton Putyin népszerűsége – Tizenhárom éve, azaz 2000 óta nem volt ennyire alacsony Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatottsága (Nszv)
➲ Román és bolgár bevándorlók hullámától tartanak Németországban – „Fel kell tartóztatni a szegények fékezetlen beáramlását.” (Nszv)

  • ➲  Előretörtek az európai populisták – „Európa? – Köszönöm, nem” (Nszv)
  • ➲  Štafan Füle ma kijelentette, az Európai Bizottság már most készen áll Szerbia európai uniós csatlakozási tárgyalásainak a megkezdésére, amelyekre legkésőbb januárban lehet számítani (Vajdaságma.info)

➲ Dzurinda lett az Európai Néppárt agytrösztjének vezetője – Mikuláš Dzurinda kétszeres szlovák miniszterelnök lett az Európai Néppárt brüsszeli agytrösztjének vezetője, a megboldogult Wilfried Martens helyét veszi át (Bumm.sk)
➲ Oroszország olcsó földgázzal és hitellel csalogatja Ukrajnát – Oroszország megmentheti Ukrajnát a gazdasági nehézségektől az olcsó földgáz révén, ugyanakkor csak abban az esetben kerülhet erre sor, ha Kijev maga kéri felvételét a Vámunióba (KárpátInfo)

Vélemény, publicisztika, interjú, blog

➲ A LÁTHATATLAN VALÓSÁG – A mutációra adott válaszok – „Figyelemre méltó, hogy a Fidesz-rendszer vezére mennyire árulkodó metaforikus politikai fordulatokat használ beszédeiben. A magyaremberezéstől az erő, a vér és a magyarság ázsiaiságának hirdetésén át addig, hogy még „Isten országának” megvalósítását is célul tűzi ki. Ráadásul olyan lenéző kontextusban, hogy „félázsiai népség” (mely egy másik kijelentésben a „demokrácia biztosítéka”)! Mint aki nem bír magával. Összességükkel szembesülve politikai eszement kijelentéseinek is tűnhetnek. Velük mintegy jelzésszerűen utal az intézményi szinten mutált formában lejátszódó fasisztoid újjáéledésre, az ennek alapján kialakuló, egyre egységesebben irányított rendszerre. Ezek az árulkodó szavak a jéghegy csúcsai, de mert „csak” szavak, igazán komolyan még azok se képesek venni, akiknek az egzisztenciáját fenyegetik, mert ők folyton a puszta tényeket próbálják megragadni. Nem akarják a szavak mögöttes tartalmát

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC) • H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10.. •  +3630 904 6164, 2013-12-04. www.cecid.net/

page10image23840 page10image24320 page10image24480 page10image24640 page10image24800 page10image24960

page10image25568

11

igazán elhinni. Pedig éppen a pártvezér (s olykor valamelyik csatlósa) ön- és rendszerleleplező konkrét kijelentései jelzik a legjobban a rezsim természetét…”2 Ungváry Rudolf (ÉS)
➲ A HOLOKAUSZT LÁTVÁNYA – „Magyarország eddig három olyan állandó kiállítást hozott létre, amelyet a magyar zsidókat is érintő népirtásnak szenteltek: egyet Auschwitz-Birkenau területén (2004), egyet Hódmezővásárhelyen (2004) és egyet a Holokauszt Emlékközpontban (2006). Most készül a negyedik, a Sorsok Háza, amely a gyerek-holokausztot állítja a középpontba. A magam részéről öt olyan kérdéskört érzékelek, amely megjelenik a reprezentációkban, de érdemes őket továbbgondolni…”3 Gerő András (ÉS)

➲ EGY NAGY POFON ÉS SOK MAGYARÁZKODÁS – „A várakozásoknak megfelelően Robert Fico kormányfő pártja, a Smer nyerte a szlovákiai megyei választásokat. A győzelem azonban nem annyira fényes, mint a kormány remélte. Ráadásul van két fontos kivétel. Az egyik ugyancsak megfelelt a várakozásoknak. A másik azonban sokkolta az ország jó részét, és nagy feltűnést keltett külföldön…”4 Morvay Péter (ÉS)

➲ Savanyú az ukrán narancs – „Vegyes érzelmekkel figyelem azt, ami az utóbbi napokban Ukrajnában történik. Egyelőre nem nevezném forradalomnak, mert több elemében, engem legalábbis, kísértetiesen emlékeztet a 2006 őszi budapesti történtekre. Nem tudom nem látni az elnöki palotára buldózerrel támadókat, a városházát elfoglalókat, a Molotov koktélokat dobáló, törni-zúzni mindig kész maszkosokat. Bármennyire elfogadhatatlan a péntekről-szombat hajnalra történt karhatalmi brutalitás, a békés tüntetés szétverése, s bármennyire jogos az európai integrációt prioritásnak tartó ellenzéki megmozdulás, úgy vélem, a cél ott sem szentesítheti az eszközt. Próbálom, innen, sok száz kilométer távolságból eldönteni ki áll a jó és ki a rossz oldalon, de egyre nehezebb. Vitalij Klicsko feltűnése a politikában új fejezetet ígért a jelenkori ukrán politikatörténetben. A boxlegenda tisztaságához ugyanis nem fér kétség, talán az ő vagyona az egyetlen, amelynek eredetét eddig még senki nem kérdőjelezte meg, mint ahogy európai, demokratikus elkötelezettségét sem. Pártjával, programjával, elveivel, sőt eszközeivel sincs semmi baj, jelen helyzetben is megpróbálta parlamenti keretek közé terelni a tiltakozást, ragaszkodva az eleve kudarcra ítélt kormány elleni bizalmatlansági indítványhoz. Szívem szerint neki szurkolnék, ő Ukrajna „jó fiúja”, amelyik oldalon ő áll, ott van az igazság is. De az eszem jelzi, hogy Klicsko veszélyes útra tévedt, amikor a jelenlegi posztkommunista hatalom leváltása érdekében, az ellenzéki összefogás szükségességének nyomására a szélsőjobboldalnak is kezet nyújtott…” Gál Mária (Nszv)

➲ Forza Ungheria! – „Nem lennék most Pelczné Gál Ildikó helyében. Ha igazak a hírek, újabb fontos exportcikkre bukkantunk: a magyar európai parlamenti képviselőségre. Ne csodálkozzunk! Elsőre az is képtelenség volt, hogy kínai befektetőknek letelepedési engedélyt árusítsunk (250 ezer euró/darab). Kereskedtünk azeri baltás gyilkossal is (ármegjelölés nélkül). És itt az új biznisz. A La Repubblica olasz napilap keddi cikke szerint magyarországi, bulgáriai vagy észtországi jelölt is lehetne a jövő évi európai parlamenti választásokon Silvio Berlusconi, a Hajrá Olaszország párt elnöke, aki az olasz parlamentből való kizárása után külföldi segítséget keres. „Berlusconi magyar kísértése, Budapestről jelöltetem magam az európai választásokra” címmel írt a lap. Berlusconi és pártja vezetősége tanácskozott arról, hogy melyik európai tagállamban indulhatna az olasz szenátusból november 27-én kizárt politikus a 2014-es európai parlamenti megméretésen. Berlusconi a lehetőségek között veszi számba Magyarországot, ahol barátja, a „Milan-szurkoló” Orbán Viktor a kormányfő…” Veress Jenő (Nszv)

➲ „Ez másolat, egy lágyabb másolata a szovjet rendszernek” – Elmaradt a kommunisták felelősségre vonása, és az EU is egyre

2 a cikk teljes tartalma csak előfizetéssel érhető el 3 a cikk teljes tartalma csak előfizetéssel érhető el 4 a cikk teljes tartalma csak előfizetéssel érhető el

Civitas Europica Centralis (CEC) • H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10.. •  +3630 904 6164,
KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ www.cecid.net/ 2013-12-04.

page11image29864 page11image30024 page11image30192 page11image30352 page11image30512 page11image30672 page11image30832 page11image30992

page11image31600

12

inkább hasonlít a Szovjetunióra Vlagyimir Bukovszkij szerint. A szovjet munkatáborokat is megjárt emberjogi aktivista szerint az EU-nak az a legfőbb problémája Orbán Viktorral, hogy nem hagyja magát irányítani. „A kommunista vezetők ellen is olyan pert kellett volna indítani, mint a nácik ellen” – vallja Vlagyimir Bukovszkij. A Petőfi-díjjal kitüntetett antikommunista, emberi jogi aktivista szerint azonban az elszámolás hiánya miatt a régi nomenklatúra átmentette hatalmát. Ráadásul a vágyott, szabad nyugati világ, az Európai Unió is egyre jobban kezd hasonlítani a Szovjetunióra. Ugyan Gulág még nincs, de a kényszerpszichiátriák felé már elmozdultak a „nem toleránsakra” kirótt kényszertanácsadásokkal. Vlagyimir Bukovszkij az Orbán-kormány elleni támadásokat is annak tudja be, hogy a szovjet módra uniformizált Európai Unióban nem tudnak elfogadni egy olyan politikust, aki irányíthatatlannak tűnik (MNO)

➲ Bukarestben veszekednek – „Egy nap elég volt ahhoz, hogy bizonytalanság, idegesség és pánik legyen úrrá a hazai gazdasági környezetben: miután hétfő este Traian Băsescu államfő bejelentette, nem hajlandó aláírásával szentesíteni a bukaresti kormány és a Nemzetközi Valutaalap megállapodását, másnap már két hónapos mélypontra zuhant a lej értéke az euróval szemben…” (Háromszék)

➲ Kié lesz a Szerb Önkormányzatok Közössége Koszovóban? – „Vasárnap lezárultak a helyhatósági választások Koszovóban. Lamberto Zannier, az EBESZ főtitkára nyugtázta a feszültségekkel terhes folyamat sikeres befejezését. Kevesen mondták, de a szerbiai és a koszovói politikai színtéren mindenki tudta: az áprilisban létrejött Szerbia-Koszovó megállapodás elvi alapja lehet ez utóbbi teljes, gyakorlati önállóságának, függetlenségének. Tudott dolog, hogy a gyakorlatban még sok a dilemma, az ellentétes alapérdek. Főleg ez a kérdőjelekkel teli jövő tette hatványozottan fontossá a most lezajlott helyhatósági választásokat. Szerbia, bármit mond is ma a hivatalos szerb propaganda, ténylegesen elvesztette a Koszovóban általa illegálisan fenntartott, vagy a nemzetköziek által „átmenetileg” megtűrt intézményeit (bíróságok, rendőrség, oktatás stb.). Másrészt, jóllehet ez gyenge vigasz, felállhat a nagyrészt szerb többségű, a módosított Ahtisaari-tervben előirányzott intézményi struktúra a Szerb Önkormányzatok Közössége (ZSO). Más kérdés az, milyen helyzetbe kerülnek a ZSO területén a szerbtöbbségű községek? Ki lesz az úr a háznál?…” Ágoston András (VMDP Hírlevél)

➲ Kotleba és a déli nyomorúság – „Szerencsésen túléltük a megyei választások második fordulóját is. Pozsony-megyében Pavol Frešo újra megyeelnök lett, Szencről Némethné Bárdos Gabriella újra képviselő. Nagyjából minden a jobbközép pártok (köztük az MKP és a Most-Híd ) választási elképzelése szerint zajlott… Pozsony-megyének van egy (olvasd: 1 db) SMER-es képviselője – ennyi kell is mutatóba. Köszönet minden szencinek, hogy részt vett a választásokon! A helyzet azonban Szlovákia-szerte nem ilyen rózsás. Besztercebánya-megyében Marián Kotleba, a szélsőséges romaellenes megnyilvánulásairól elhíresült egyén lett a megyefőnök. A megyefőnöki székbe, bizony, nem csak szlovák szavazatok segítették. Szlovákia miniszterelnöke a nagyszombati járásban kampányolt az MKP és a Most-Híd által támogatott Berényi József elnökjelölt ellen (…itt csak szlovák megyefőnök lehet…alapon). De Besztercebányára már nem ment el, mert – ugye – ott Kotleba ellen egy zsák krumpli is nyerni tudna… Nem így történt! Nagy valószínűség szerint truccszavazásnak lehettünk tanúi. A romaellenességéről híres „elvtársat“ azok támogatták elsősorban, akiknek elegük van már a roma-cigány cirkuszból és a társadalmilag alkalmazkodni képtelen csoportokból…” Agárdy Gábor (Felvidék.ma)

➲ Fekete-fehér? – „Vannak, akiknek a moldvai csángók mindenekelőtt kiváló filmes és televíziós témát kínálnak. Hiszen ugyancsak hatásos felvételeket lehet készíteni, amint zászlóikkal a Gyimesek hegyein-völgyein vonulnak át a csíksomlyói, pünkösdi búcsúra,vagy

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC) • H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10.. •  +3630 904 6164, 2013-12-04. www.cecid.net/

page12image28312 page12image28472 page12image28632 page12image28792 page12image28952 page12image29112

page12image29720

13

amint hajnalhasadtán, a felkelő nap sugárkoszorújában, kiballagnak a szent hegyre. És persze,ű a kamerákra a csángó miséken is szükség van, hiszen egy magát valamire tartó magyar közéleti személyiség mindig beül az első padba, hogy a tudósítások fedőképein majd tudassa a nagyvilággal: én is éppen ott vagyok, ahol megköveteli a haza. Akad azonban egy kemény mag, akik számára a moldvai csángók ügye nem egzotikum, nem a magamutogatás alkalma és ürügye, akik különböző rendezvényeken nem biodíszletnek tekintik a csángó jelenlétet, akik nem délibábos magasságokban, hanem a föld felszínén, falvaikban, házaikban, utcáikban ismerik mindennapi életüket, hagyományaikat, szokásaikat, távoli és közeli múltjukat, akik úgy tesznek meg apró, de következetes lépéseket a csángók jelenéért, jövőjéért, hogy közben nem mondanak róluk nagyokat, hanem mindig tiszteletben tartják a valóságot, az emberi életek sajátosságait és sokszínűségét, ha úgy tetszik, természetességét. Jómagam azért szoktam mindig elmenni az évente megtartott csíkszeredai csángó napokra, hogy ezeket az embereket halljam, ahogyan és amiről beszélnek: az egyetemi tanárt és kutató néprajzost, a neves fotóművészt, a tanárnőt, aki immár két évtizede csángó fiatalokat indít el az értelmiségi lét útján, a Moldvában dolgozó pedagógust, az intézményteremtőket és támogatókat, a tanulmányírókat és lapszerkesztőket, a könyvkiadókat, mindazokat, akik a fogalom mögött mindig ott látják az embert, a valós társadalmi-gazdasági környezetet, a változásban levő időt, és nem egyszerűsítenek le mindent a román feketére és a magyar fehérre …” Székedi Ferenc (Maszol.ro)

➲ Fico a mi Putyinunk – „Abban igaza van Ravasz Ábelnek, hogy valóban túlzó, már radikális dolog a mai hazai paletta bal oldalát en bloc komcsizni. Tényleg találhatók azon az oldalon civilizált mérce szerinti balosok. Akár még az is megengedhető, hogy a Kotleba által kiütött smeres Maňka is ilyen lehet. Sőt, a Smer pártként ugyancsak tud az európai elvárások szerint viselkedni ideig-óráig. De olykor kibújik a szög a zsákból, hiszen egy zsákból valók ezek… Lásd, hogyan reagált Fico a Kijevi eseményekre. Olyan kettős beszéddel, amelyben egy uniós ország miniszterelnökeként hivatalból „diplomatikusan” nem minősíti az Ukrán állam EU-tól való távolodását. De azért kackiás mosollyal kacsint oda a bátyuskának. Értjük mi egymást, Vlagyimir Vlagyimirovics, nagy példakép, csak ez a fránya pénz, ez tart még minket az új Szovjetunión kívül… Kéne is nekünk nagyon az Ukrán piac, meg egy szélesebb ütköző zóna is jól jönne a zunijónak, meg minden, szóval szó szerint minden érdekünk azt kívánná, hogy Ukrajna nyugatra orientálódjon, s ne Vlagyivosztok irányába, de hát majd lerendezzük ezt egy pohárka sztolicsnaja és egy nagy palack gáz mellett egymás között, hiszen akármi lesz, mégiscsak szomszédok maradunk, nemde…?…” Ardamica Zorán (Paraméter.sk)

➲ Fico a veszélyesebb extrémista – „Ha Kotleba szélsőséges, akkor Fico is az. Igaz, hogy kevésbé, viszont az országot jóval nagyobb mértékben veszélyezteti, mert övé a hatalom…” Gál Zsolt (Új Szó)

page13image22648

Cikkek Budapest, 2013. december 3., kedd (MTI) – A nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár fontosnak tartja,

 Répás Zsuzsanna: fontos, hogy megismerjük múltunkat, gyökereinket hogy megismerjük múltunkat, gyökereinket, szerinte az ember akkor válik „egésszé”.

page13image25472

Répás Zsuzsanna kedden Budapesten, a Balassi Intézet diaszpórából érkezett magyar, illetve magyarul tanuló külföldi hallgatóinak karácsonyi ünnepségén hozzátette: ezt a közösségi élményt, a magyarsághoz kötődés élményét élhetik át a mostani ünnepségen mindazok, akik akár származásuk, akár tanulmányaik révén kötődnek a magyarsághoz.

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC) • H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10.. •  +3630 904 6164, 2013-12-04. www.cecid.net/

page13image29072 page13image29232 page13image29392 page13image29552 page13image29712

page13image30320

14

Elmondta: a Balassi Intézet hallgatói különböző okból tanulmányozzák a magyar kultúrát és nyelvet. Vannak, akik szeretnék jobban megismerni a gyökereiket, azt a kultúrát és országot, ahonnan a családjuk származik, mások tanulmányaik révén kötődnek a magyar kultúrához.

Az intézetben valamennyien megismerhetik az együvé tartozás, vagyis egy olyan közösséghez tartozás élményét, amit a magyar nyelv és kultúra köt össze – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára.

A magyar művelődés nemzetközi intézményeként, a külföldön működő magyar kulturális intézetek tevékenységének koordinátoraként is működő Balassi Intézetben mintegy 200 hallgató ismerkedik a magyar nyelvvel és kultúrával 10 hónapos ösztöndíjak keretében. Határon túli, illetve a diaszpórában élő magyarok és hungarológiai diszciplínákat tanuló külföldiek.

Az ünnepségen kínai, japán és kongói hallgatók közösen adták elő a Csengőszó című karácsonyi dalt. Először mindannyian az anyanyelvükön, majd közösen magyarul. vissza

 Riportsorozat az Adevarulban a magyarországi románokról

Bukarest, 2013. december 3., kedd (MTI) – A román Adevarul című lap a magyarországi román és a romániai magyar közösség életéről, identitásának megőrzéséről indított riportsorozatot, a párhuzamról pedig az Adevarul médiatröszt riportfilmet is készített.

A lap kedden a riport szerzőit – Elena Dumitrut és Cristian Delceat – is megszólaltatta, magyarországi tapasztalataikat pedig „A magyarországi románok asszimilációja lépésről lépésre” című cikkben összegezte. A riportsorozat szerzői – akik Gyulán és környékén román családokat, iskolákat és templomokat kerestek fel – a beharangozó szerint arra keresték a választ, miért vonakodnak a magyarországi románok szüleik nyelvét beszélni, hogyan „magyarosítja el” Budapest az országban élő román közösséget.

Az Adevarul riporterei által készített sorozat szerint az utolsó 12 évben a hivatalos statisztikákban megnégyszereződött a románok száma Magyarországon, de közülük valójában csak ötezren beszélik a román nyelvet. Ezt főleg az „etnobiznisz” jelenségének tulajdonítják, amely oda vezetett, hogy a beolvadással küzdő közösség létszáma látványosan növekszik ugyan, de a szerzők szerint a „megengedő” törvényi keret valójában az asszimilációt szolgálja azáltal, hogy „felhígítja” a közösséget.

A cikksorozat szerzői ugyanakkor Romániából áttelepült románokkal is találkoztak Magyarországon, akik a magasabb életszínvonal, olcsóbb házak, jobb egészségügyi szolgáltatások vonzottak Méhkerékre.

Az Adevarul riporterei szerint a magyarországi románok nem szívesen beszélnek politikáról, identitásuk szempontjából pedig „tudathasadásos” állapotba kerültek: „két ellenséges világ határán élnek, és hol a románsághoz, hol a magyarsághoz, hol mindkettőhöz, hol pedig egyik sem tartoznak”.

A riport szerzőivel készült beszélgetés után az Adevarul az általuk forgatott 50 perces filmet is közzétette honlapján, a cikksorozat részeit pedig a lap nyomtatott kiadásában közli. adevarul.ro/news/eveniment/documentar-adevarul-despre-romani-unguri- 8_529bc2cfc7b855ff56615307/index.html vissza

 Újraindítják a magyar tanulmányokat a Clevelandi Állami Egyetemen

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:
Washington, 2013. december 3., kedd (MTI) – Vendégprofesszori állást hoznak létre és újraindítják a magyar

tanulmányokat a Clevelandi Állami Egyetemen (CSU) az ohiói nagyváros több magyar szervezetének támogatásával – közölte kedden internetes kiadásában a The Plain Dealer című napilap.

A magyar tanulmányokat az egyetem Bölcsészettudományi és Társadalomtudományi Kollégiumában indítják újra. A lap szerint az amerikai egyetem képviselői Budapesten szombaton írtak alá együttműködési megállapodást a Fulbright Magyar-Amerikai Oktatási Csereprogram Bizottsággal a vendégprofesszori állás létrehozásáról a magyar nyelv és kultúra oktatására.

A meghívott Fulbright-előadó 2014 őszén kezdheti meg munkáját. A státus létrehozásához hozzájárult a Clevelandi Magyar Történelmi Társulat (Cleveland Hungarian Heritage Society), a Clevelandi Magyar Fejlesztési Munkaközösség (Cleveland Hungarian Development Panel), a Magyar Társaság (Hungarian Association), a Cserkész Barátok Köre (American Hungarian Friends of Scouting), Északkelet-Ohio Magyar Kulturális Központja (Hungarian Cultural Center of Northeastern Ohio), a Clevelandi Magyar Iskola (Cleveland Hungarian School), a William Penn Társaság (William Penn Association), a Magyar Baráti Közösség (Hungarian Community of Friends) és egy magánadományozó.

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC) • H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10.. •  +3630 904 6164, 2013-12-04. www.cecid.net/

page14image31608 page14image31768 page14image31928 page14image32088 page14image32248 page14image32408 page14image32568 page14image32728 page14image32888 page14image33048

page14image33656

15

A The Plain Dealer emlékeztetett arra, hogy Ohio állam északkeleti részén mintegy 105 ezren élnek olyanok, akik magyar felmenőkkel rendelkeznek. A gazdag történelemre visszatekintő, élő helyi magyar közösségnek templomai és társadalmi szervezetei vannak. vissza

 Kisebbségi kompetenciák címmel rendeznek konferenciát az MTA-n

Budapest, 2013. december 4., szerda (MTI) – Kisebbségi kompetenciák – Az etnokulturális közösségek működési sajátosságainak kutatása 1989 után címmel rendeznek tanácskozást a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézetének szervezésében csütörtökön a fővárosban.

Az MTI-hez eljuttatott összegzés szerint a konferencia előadói a kisebbségi közösségek működésének sajátosságait tekintik át az utóbbi húsz év kutatásaira építve. A kisebbségeket önmaguk gazdasági-társadalmi- kulturális valóságában, nem pedig „a szimbolikusan rárakott, politikailag kiüresített összefüggésekben kívánják tárgyalni” – jelezték.

Bárdi Nándor előadásában az utóbbi két évtized legfontosabb társadalomtörténeti folyamatairól beszél majd, így a népességfogyatkozásról, a tömbösödésről, a társadalmi pozíciók átalakulásáról, a többes kötődések megnövekedett szerepéről, a közös magyar médiatér és fogyasztás létrejöttéről.

Liszka József a szlovákiai magyarok populáris kultúrájának változását tekinti át a (cseh)szlovákiai, magyarországi és egyéb minták hatására.

Csernicskó István többi között arról szól majd, hogy az első világháború után meginduló nyelvi folyamatok következménye a magyar nyelvnek a – kisebbségi státusából fakadó – visszaszorulása, a felerősödő államnyelvi hatás a nyelv és a nyelvi kompetencia szintjén, valamint a regionális nyelvi központok fokozatos kialakulása. Erre a helyzetre adott nyelvtudományi válasz a nyelvi tervezés és a határtalanítás programja, amelynek országonkénti eredményeit összegzi az előadó.

A mai magyarországi nemzetiesítést, a kulturális örökség új értelmezését az etnográfiában Ilyés Zoltán vizsgálja. Ugyanebben a blokkban Tátrai Patrik pedig a magyar társadalomföldrajz új eredményeit, a nemzeti/etnikai jelenségekkel kapcsolatos kutatásokat mutatja be.

Papp Z. Attila a „határon túliság” konstrukciójáról beszél majd az 1989 utáni empirikus szociológiai kutatásokban, a nemzetközi összehasonlító vizsgálatok eredményeit összefoglalva. Kiss Tamás kolozsvári szociológus a romániai magyarság társadalomstatisztikai vizsgálata nyomán a romániai társadalmi rétegződési rendszerben helyezi el a magyar közösséget.

Nagy Pál történész a magyarországi cigányság történeti tagoltságát és annak változását vizsgálja meg.
Kállai Ernő volt kisebbségi ombudsman arról beszél, hogy „vannak-e cigányok Magyarországon, és ha nincsenek, kik azok”. Szerinte ugyanis a mai Magyarországon a cigányság mint fogalom egy olyan csoportot jelöl, amelynek funkcionalitása a „vizsgálati terep” biztosításában, és a „bűnbak” kijelölésében rejlik. Az előbbi meghatározás a tudományos kutatásokhoz kapcsolódik, az utóbbi a politikai érdekérvényesítés és azonosulás- elhatárolás egyik legfontosabb fogalma lett. Mindeközben a „cigányság” szó által sugallt egységes közösségről soha nem lehetett beszélni, hiszen egészen más múlttal, nyelvi hagyományokkal, szokásrendszerrel és befutott társadalmi

integrációs úttal rendelkező, különálló és egymástól is elkülönülő csoportok élték életüket a magyar társadalomban. A konferencia végén átadják a Bacher Vilmos-emlékérmet. Ebből az alkalomból Komoróczy Géza Mit kíván(t) a magyar nemzet a zsidóktól? címmel tart előadást, majd a Zsidók Kárpátalján című kötet vetítéssel egybekötött

bemutatója és beszélgetés zárja a rendezvényt. (Részletes program: www.mtaki.hu ) vissza
 Koszovói elnök: a szerb települések közösségének megalakítása nem jelent egyben

autonómiát

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:
Belgrád/Pristina, 2013. december 3., kedd (MTI) – A koszovói szerb települések közössége a helyi törvények

szerint tevékenykedik majd, és nem jelent autonómiát az ott élő szerbek számára, hanem a települések közötti együttműködést szabályozza – nyilatkozott Atifete Jahjaga koszovói elnök a pristinai köztelevízió 2-es, szerb nyelvű csatornájának.

Az interjúban – amelynek szövegét a Politika című szerb napilap közölt kedden – a koszovói elnök kifejtette, hogy a Pristina és Belgrád között áprilisban született megállapodás értelmében létre kell hozni a koszovói szerb települések közösségét, de ezt „a koszovói alkotmánnyal és a hatályos törvényekkel összhangban végzik majd”. Hozzátette: „ez nem politikai-területi autonómia, és nem a hatalom valamilyen második vagy harmadik szintje,

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC) • H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10.. •  +3630 904 6164, 2013-12-04. www.cecid.net/

page15image31936 page15image32096 page15image32256 page15image32416 page15image32576 page15image32736 page15image32896 page15image33056 page15image33216

page15image33824

16

hanem a települések közötti együttműködés, amit az alkotmány és a törvény is előlrejelez”. Szerinte a helyhatósági választások a szerbek integrációja szempontjából voltak jelentősek.

Kiemelte, hogy a brüsszeli megállapodás a Koszovó és Szerbia közötti kapcsolat normalizálását, az alkotmányosság és a törvényesség tiszteletben tartását és a „törvénytelen intézmények felszámolását” célozta meg. Szerinte a szerb települések közössége a gazdaság, az oktatás, a kultúra, az egészségügy, a környezetvédelem és az infrastruktúra kiépítésének területén tevékenykedik majd.

Hangsúlyozta, hogy Koszovó függetlensége már lezárt kérdés, és nem változtatnak a határokon. Nyomatékosította azt is, hogy „Koszovó és Szerbia kapcsolatában nincs szó a területek felosztásáról vagy elszakításáról, nincs területcsere, és nem költöztetik el a lakosságot”. Újra felhívta a szerb vezetők figyelmét arra, hogy ismerjék el Koszovó önállóságát, mert ez „a jó regionális kapcsolatok alapja”.

Ugyanakkor a szerbiai köztelevízió reggeli híradójában Aleksandar Vulin, a Koszovóért felelős tárca nélküli szerb miniszter azt mondta, hogy a koszovói szerb települések megalakulásával létrejön egy olyan szerb érdekképviselet Koszovóban, amelyet Brüsszel, Pristina és Belgrád is elismer. Hozzátette: azzal, hogy a tíz, többségében szerbek lakta település közül kilencben a végleges választási eredmények szerint a Szerb Polgári Kezdeményezés győzött, biztosítottá vált, hogy az ott élő szerbek véleménye is hangot kapjon ezentúl az ottani döntésekben.

Krstimir Pantic, Kosovska Mitrovica északi részének új szerb polgármestere hétfői győzelmi beszédében azt mondta: „Kilenc olyan polgármestert kaptunk, akik a szerb kormányt támogatják, és akik munkájuk során folyamatosan bizonyítani fogják: nem ismerik el Koszovó függetlenségét. Mostantól nem csak Észak-Koszovó lesz kavics Hashim Thaci cipőjében, hanem az ország egyéb területein fekvő szerb települések is. Így már nehezebben tüntetheti fel Koszovót önálló államként.”

A koszovói helyhatósági választások második fordulóját vasárnap tartották, a helyi médiában közölt eredmények szerint az albán pártok voltak a voksolás legnagyobb vesztesei, a lakosság ugyanis szinte mindenhol leváltotta az eddigi hatalmat. A többségében szerbek lakta településeken viszont a szerb kormány értékelése szerint „történelmi győzelem” született.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától. Belgrád azóta sem hajlandó elismerni egykori déli tartománya önállóságát. A világon azonban több mint 100 ország, köztük az Egyesült Államok és 23 európai uniós tagállam már elismerte független országként. Más országok, így az EU-tagok közül Szlovákia, Görögország, Románia, Spanyolország, Ciprus, az unión kívüliek közül pedig például Kína és Oroszország szerint viszont Koszovó nem önálló állam. vissza

page16image19448

Készítette: Boér Krisztina CEC © – MINDEN JOG FENNTARTVA

page16image20480

a Figyelőben előforduló rövidítések:

– Nsz = – MN =

– MH = -Nszv= -KMS=

– MaNcs = – ÉS = – VH =

-Vg=

-Ng= -MR= – NYEST=

Népszabadság
Magyar Nemzet
Magyar Hírlap
Népszava
Külhoni Magyar Sajtószolgálat Magyar Narancs

Élet és Irodalom Vasárnapi Hírek Világgazdaság Napi Gazdaság Magyar Rádió Nyelv és Tudomány

page16image26744 page16image26904 page16image27064

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ

Civitas Europica Centralis (CEC) • H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10.. •  +3630 904 6164, www.cecid.net/
[email protected]

2013-12-04.

page16image29264 page16image29424 page16image29584

17

page17image952 page17image1112

Románia

Szlovákia

Szerbia Horvátország Szlovénia Ukrajna

Ausztria

A Figyelőben szemlézett külhoni sajtó

Bihari Napló, Brassói Lapok, Erdon.ro, Erdély.ma, Hargita Népe, Háromszék, Krónika, Maszol.ro, Nyugati Jelen, Szabadság, Transindex, Manna.ro, Erdélyi Napló, Erdélyi Riport, Központ.ro, Szatmári Friss Újság, Székelyhon.ro, Szatmári Magyar Hírlap, Romániai Online Hírhatár, Reggeli Újság, Udvarhelyi Híradó Új Szó, Felvidék.ma, Szabad Újság, Szabad Újság Online, Bumm.sk, Paraméter.sk, Komáromi Lapok, Hírek.sk Magyar Szó, Hét Nap, Pannon RTV, Vajdaság.ma Új Magyar Képes Újság, Magyar Egyesületek Szövetsége

Népújság (Lendva), Muravidéki Magyar Rádió Kárpáti Igaz Szó, Kárpátalja, KárpátInfo, Beregi Hírlap, Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség – Hírek, Kárpátalja.ma, Tiszanews Bécsi Napló

page17image8736 page17image9160 page17image9584 page17image10008 page17image10432 page17image10856 page17image11280 page17image11440 page17image11600

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC) • H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10.. •  +3630 904 6164, 2013-12-04. www.cecid.net/

page17image13032 page17image13192