Zsidók Kelenföldön, Lágymányoson

Zsidók Kelenföldön, Lágymányoson

Egy közösség útja – Adalékok az újbudai zsidóság történetéhez című kötetről

Ezzel a címmel jelent meg egy új kötet, amelyik egy eddig még feldolgozatlan témának igyekszik utánajárni. A főváros XI. kerületében, már a múlt század elejétől kezdve létezett zsidó közösség, amelyik hasonlóan Budapest más részén élőkhöz, minden körülmények között is megpróbálkozott élni.

 

A szerző, M. Kende Péter nehéz fába vágta a fejszét, amikor ezt a témát igyekezett feldolgozni. Nem sok adat állt rendelkezésre, a meglévő dokumentumok mellett számos egyéb szakirodalmat kellett áttanulmányozni. A rövid kötet egyfelől igyekszik bemutatni a fővárosi zsidóság történetét, s ehhez keresett hozzá a városrészre vonatkozó adatokat a szerző. Népszámlálási adatok, önéletírások, szépirodalmi hivatkozások teszik színesebbé a kötetet.

 

A Bét Sálom zsinagóga pályázott a XI. kerületi önkormányzatnál a kutatómunkára, a kötet szerkesztésére, kiadására, az ötletet az illetékes bizottság támogatta. Mint a szerző elmondta, neki különösen fontos volt a megírás, miután több mint 20 évig élt itt, a mai napig is szinte mindennap jár Kelenföldön, Lágymányoson. „Nagy megtiszteltetésnek vettem, hogy Radnóti Zoltán rabbi, Horváth József elnök felkarolta elképzelésemet, annak is kifejezetten örültem, hogy az Önkormányzat támogatásra méltónak ítélte elképzeléseinket. Rengeteget jártam könyvtárba, sok segítséget kaptam a Zsidó Levéltártól, a családomtól is kaptam hasznos információkat. Azt gondolom, hogy ez a kötet egy alaposabb feldolgozómunka kezdetét is jelentheti.”

A kötet a XX. század elejéről indul, nem kihagyva annak XIX. századi előzményeit, nagyobb rész foglalkozik a városrész önálló kerületté válásától a háborúig tartó időszakkal, ami ennek a közösségnek a legjelentősebb korszaka volt, hiszen saját iskolát alapított, saját zsinagógát építtetett.

 

Még nem sikerült eleddig közzétenni az egykor volt budai hitközség kelenföldi, lágymányosi tagjainak névsorát, ezt tette meg a szerző, az 1931-36-os, nagy jelentőségű időszak elöljáróival. Az köztudott volt eddig is, hogy Pesten hol voltak csillagos házak, most először jelent meg a XI. kerületi csillagos házak listája. A szerző több visszaemlékezést is közölt a csillagos házakban zajlott életről.

 

A felszabadulás utáni időszakkal, valamint a rendszerváltoztatás utáni „zsidó reneszánsz” történelme is szerepel a könyvben, a szerző itt már saját véleményét is igyekszik megfogalmazni.

 

A kötet megvásárolható a Bét Sálom zsinagógában, érdeklődni a [email protected] címen lehet.