„Ne válasszunk félmegoldásokat!”

Rendelkezésre állnak a források a magyar természetjárás színvonalának a fejlesztésére – hangsúlyozta Orbán Viktor kedden a Som-hegyi Turistaház avató ünnepségén.Tekintse meg képgalériánkat!

 

 

Orbán Viktor úgy fogalmazott, el kell jönnie annak az időnek, „amikor az erdőket úgy tekintjük, mint ami az emberért jött létre”. A miniszterelnök szólt arról is, a kirándulóknak ugyanakkor meg kell óvniuk az erdőt. Ha lassan is, de ez a kultúraváltás megtörténik; a Pilisi Parkerdő ebben élharcos – szögezte le. Ennek kapcsán kijelentette, hamarosan a Budapesttől távolabb eső erdészeteket is sikerül majd megnyitni az emberek előtt, és előfordulhat az is, hogy bicikliseket, lovasokat is beengednek majd. Ha mindenki betartja azokat az elemi szabályokat, amit ilyenkor be kell tartanai, akkor meg tudunk férni egy ég alatt – fogalmazott.

 

A kormány pénzügyi forrást nyújt a természetjárás fejlesztésére

 

 

A kormányfő emlékeztetett a Dobogókőn aláírt megállapodásra, amelyben vállalták, hogy a régi fényében mutatkozik majd meg a természetjárás és a túramozgalom Magyarországon. Emellett szeretnék mindenkit emlékeztetni arra a kérésemre, hogy ne válasszunk félmegoldásokat, ha csinálunk valamit, akkor az úgy nézzen ki, hogy arra a gyerekeink is büszkék lehessenek – jelentette ki a kormányfő, hozzátéve, ez egyaránt érvényes a stadionépítésre, valamint a Zeneakadémia, az Erkel Színház felújítására. Mint mondta, „ha turistaházakat építünk, akkor azok ne legyenek gyengébbek, mint azok, amiket Ausztriában megismerhettünk; tehát félmegoldások nem fogadhatók el”.

 

 

 

A terv az, hogy 50 ezer lépésenként, vagyis nagyjából 30 kilométerenként – végig a hazánkban megjelölt turistaútvonalak mentén – állnia kell olyan létesítménynek, turistaháznak, ahol olcsón, jó színvonalon juthatnak szálláshoz a túrázók – szögezte le Orbán Viktor. A miniszterelnök aláhúzta, vannak „gyermekbetegségek”, melyekből ki kell gyógyulni. A kormányfő szerint még a magyar állam saját hatáskörén belül levő szervezetek és hatóságok gondolkodásmódjának is változnia kell.

 

 

 

A kormányfő ismertette a nyolc pontból álló akciótervet. 22 ezer kilométer turistautat fel kell mérni, a becsült költség 990 millió forint. Vonalas infrastruktúrák felmérése, egységes nyilvántartás kialakítása, a forrásigény 150 millió forint. Erdei kerékpárutak felmérése; a becsült költség 100 millió forint. Vizi utak felmérése, 50 millió forint a költség. Jelzésfestés, éves karbantartási költsége 50 millió forint. Szoftverfejlesztési program, mely egy eseménynaptárt takar. A Magyar Természetjáró Szövetség egy kártyarendszert is be akar vezetni, mely a tervek szerint az év végére meg is valósul, valamint folytatódik a turistaház program. Ha pedig megvalósul az Országos Kéktúra nyomvonalát érintő fejlesztés, akkor 2014 végéig 20 ezer kilométer magyarországi turistaút digitálisan is elérhető lesz – sorolta Orbán Viktor. A miniszterelnök közölte, a fejlesztésekhez rendelkezésre állnak a pénzügyi források.