Ida – egy holokauszt témájú filmdráma kapta a londoni filmfesztivál nagydíját

Ida – egy holokauszt témájú filmdráma kapta a londoni filmfesztivál nagydíját

Pawel Pawlikowski Ida című lengyel holokauszt-drámája kapta a legjobb film díját a vasárnap zárult Londoni Filmfesztiválon.

Pawel_Pawlikowski_Ida.jpg

A legjobb film díjával jutalmazott német-lengyel koprodukcióban készült Ida szeptemberben Torontóban a nemzetközi kritikusok FIPRESCI-díját is elnyerte. A hatvanas évek elején játszódó alkotás egy fogadalomtétel előtt álló, árván felnőtt novíciáról szól, aki megtudja, hogy valójában zsidó családból származik, és elindul, hogy felkutassa múltját.

Christopher Lee is rangos elismerésben részesült a nemzetközi mustrát szervező Brit Filmintézettől.

A 91 esztendős brit színésznek barátja, Johnny Depp nyújtotta át a tekintélyes díjat, a Brit Filmintézet tagságát. Depp jelenléte a BBC News beszámolója szerint meglepte és meghatotta Lee-t, aki könnyes szemmel mondott köszönetet az elismerésért.

Depp csodálatos emberként méltatta a színészt, aki pályája során több mint 250 filmben szerepelt, és elmondta, hogy gyermekkori álma vált valóra, amikor alkalma volt együtt szerepelni vele néhány produkcióban.

Lee emlékeit felidézve arról beszélt, hogy amikor visszatekint az elmúlt 67 évre, sok szerepe idegennek tűnik már számára, mintha más játszotta volna azokat.

A fesztivál Sutherland-díját, amely a legeredetibb és legizgalmasabb új felfedezettnek jár, Anthony Chen filmrendezőnek ítélték oda Ilo Ilo című munkájáért. A produkció egy szingapúri család életét mutatja be a kilencvenes évek végén.

A legjobb dokumentumfilm díját Paul-Julien Roberts My Father, My Mother and Me (Apám, anyám és én) című alkotása kapta, amely a hetvenes években alapított, és Európa legnagyobb kommunájának tartott Friedrichshof életébe nyújt betekintést.

A 12 napos londoni filmmustrát Tom Hanks kosztümös filmje, a Saving Mr. Banks című életrajzi dráma zárta, amely a Mary Poppins című zenés Disney-film születésének körülményeit meséli el.

Az Oscar-díjas amerikai sztár a filmfesztivál vendégeként egy hétvégi közönségtalálkozón a BAFTA londoni székházában három évtizedre visszanyúló színészi pályájáról is beszélt. Sikereit részben annak köszönheti, mondta, hogy általában hétköznapi hősöket alakított.

A londoni fesztiválon – nyitófilmként – egy másik munkájával, a Philips kapitány című modern kalózdrámával is szerepelt, amelyet november 7-től vetítenek a magyar mozik.