Nem tudnak minden vegyi fegyvert helyben megsemmisíteni Szíriában

Nem tudnak minden vegyi fegyvert helyben megsemmisíteni Szíriában – közölte értesüléseit csütörtökön a Kommerszant című orosz napilap.

    Váratlan nehézségekbe ütköztek a munkálatok, mert nem tudni, mely országokba szállítják azokat a tömegpusztító fegyvereket, amelyeket a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szakértői szerint Szíriában nem lehet megsemmisíteni – tudta meg a tekintélyes orosz politikai-gazdasági újság egy név nélkül nyilatkozó orosz diplomáciai forrásból. Az illető azt mondta a Kommerszantnak, hogy legalább négy országgal folynak tárgyalások arról, befogadják-e a mérgező anyagokat tartalmazó eszközöket. Ezek elszállítására már engedélyt adtak a szíriai hatóságok. 
    A lap közlése szerint Oroszország elutasította, hogy területén semmisítsék meg a szíriai vegyi fegyvereket. Más lehetséges befogadókról az Egyesült Államok tárgyal. Kezdetben az amerikaiak abban reménykedtek, hogy sikerül meggyőzni Szíria szomszédjait, azaz Törökországot és Jordániát, de azok nem lelkesedtek az ötletért a mérgező anyagok megsemmisítésének számtalan kockázata miatt. Ennek az az oka Andrej Baklickij, a PIR-Központ nevű orosz elemző intézet szakértője szerint, hogy mindkét országára egyébként is nyomás nehezedik  a szíriai menekültáradat miatt. Sem a jordániai király, sem a török miniszterelnök nem érdekelt abban, hogy beengedje országába a vegyi fegyvereket, mert ez a lakosság körében ellenállást válthat ki. 
    Az orosz szakember szerint a Közel-Keleten aligha találnak olyan országot, amely segítséget nyújthatna ebben a helyzetben. Izrael nem tagja a  Vegyifegyver-tilalmi Szervezetnek (OPCW), Libanon maga is polgárháború szélén áll, ahogy Líbia is, ahol már létrehoztak vegyi fegyver megsemmisítésére szolgáló üzemeket. 
    A Kommerszant értesülései szerint az USA több európai országot is megkeresett a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítésére vonatkozó kéréssel. Közöttük van Albánia, Belgium, Norvégia és Franciaország, s ezen országoknak – Norvégia kivételével van -gyakorlatuk az ilyen tömegpusztító eszközök megsemmisítésében, de Washington  még egyik államtól sem kapott kedvező választ. 
www.kommersant.ru/doc/2321455