Netanjahu óvatos derűlátással szólt

Netanjahu óvatos derűlátással szólt a szíriai vegyi fegyverekről kötött megállapodásról

A szíriai vegyi fegyverek ügyében kötött amerikai–orosz megállapodást aszerint kell megítélni, hogy az létrehozza-e a fegyverarzenál teljes megsemmisítését – jelentette ki vasárnap Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap.

    „Reméljük, hogy eredményes lesz az Egyesült Államok és Oroszország között létrejött egyezmény a szíriai vegyi fegyverekről” – idézte a kormányfő szavait az izraeli katonai rádió. Netanjahu a jeruzsálemi Herzl-hegyen lévő katonai temetőben tartott megemlékezésen beszélt, amelyet az 1973 őszi jom-kipúri háborúban elesett kétezer-hatszázötvenhat izraeli katona tiszteletére rendeztek.
    Beszédében párhuzamot vont a szíriai vegyi fegyverek ügye és az iráni atomfegyverkezés megakadályozásának kérdése közé. „Ebben is a tettek és az eredmények, nem pedig a szavak a meghatározóak”- mondta az izraeli kormányfő. „Mindenesetre Izraelnek egyedül is készen kell állnia, hogy megvédje magát minden veszéllyel szemben, ez a képessége ma fontosabb, mint valaha” – tette hozzá. 
    Az ünnepség után Netanjahu a miniszterelnöki hivatalban fogadta John Kerry amerikai külügyminisztert, aki azért érkezett Izraelbe, hogy részletesen tájékoztassa annak vezetőit a szíriai vegyi fegyverek ügyében az oroszokkal kötött genfi megállapodásról, valamint hogy megvitassák a palesztinokkal folyó béketárgyalások helyzetét.